Přemyslovská epopej I. – Velký král Přemysl Otakar I. (2014)

Vlastimil Přemyslovská epopej I - Velký králVondruška. Nezkrácená audiokniha. Design obalu Ondřej Fučík. Odpovědná redaktorka Karolina Srncová.

Čte Jan Hyhlík.

Nahrávku vytvořila Knihovna a tiskárna pro nevidomé Karla Emanuela Macana v roce 2013. Vydalo Tympanum 3. 11. 2014 (1 CD MP3, celkem 25 h 52 min.) v edici Načteno.

Pozn.: První část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů. Historická sága začíná v českém knížectví, v němž se vlády ujímá mladý Přemysl Otakar I. Země je rozvrácena rodovými spory a oslabena agresivní politikou císaře. Přemysl se však nemíní vzdát. Miluje vlast svých předků a touží po moci. Vede obratná diplomatická jednání a bojuje s mečem v ruce. Třicet let trvá jeho boj, než se mu podaří zemi ovládnout a sjednotit. Postupně upevňuje moc, získává zahraniční spojence a za pomoc císaři i královskou korunu. Jeho politické úspěchy otevírají cestu českému království mezi evropské velmoci 13. století. (anotace)

 

Vlastimil Vondruška, PhDr., CSc. (1955)

Kladenský rodák po absolvování gymnázia vystudoval obor historie a etnografie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, vědeckou aspiranturu v Československé akademii věd ukončil v roce 1982. Od roku 2009 se věnuje výhradně spisovatelské činnosti. Dosud publikoval více než 50 vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, 20 knih vědeckých a populárně naučných (některé naučné společně s manželkou Alenou), více než 40 historických románů pro dospělé a několik knih pro mládež. Podle oficiálních statistik Národní knihovny v Praze je naším nejčtenějším domácím i zahraničním autorem za roky 2011, 2012 i 2013. Kromě literární tvorby je také autorem dvou divadelních her a filmu Jménem krále, vystupoval v pořadu Příběhy a písničky ze středověku a spolupracuje s Českým rozhlasem. Za své dílo byl oceněn Zlatou stuhou IBBY, cenou knihovníků SUK a získal 7 cen čtenářů nakladatelství MOBA. Kromě literatury se rád věnuje cestování, fotografii, štípání dřeva a svému psu.

 

Jan Hyhlík (1945)

Hlasatel, herec a dabér Jan Hyhlík vystudoval ve své rodné Praze divadelní fakultu AMU. Vystřídal divadla v Hradci Králové, Kolíně, Brně, Praze a Pardubicích. Externě spolupracuje od roku 1995 s Českým Rozhlasem 3 Vltava a zhruba stejnou dobu načítá knihy pro Knihovnu a tiskárnu pro nevidomé Karla Emanuela Macana, kde vytvořil již přes 150 audioknih. Tympanum v jeho interpretaci vydalo audioknihu Poutník: Mágův deník.

Lit.: Čubanová, Slávka:  Velký král – audiokniha. In web Slávka Knihomolka, září 2015 (recenze). – Cit.: Jde o kousek našich dějin. Dozvíme se o životě Přemysla Otakara I.. Prožijeme s ním jeho mládí, lásky, nezdary, ale i úspěchy, kterých v životě dosáhl. První setkání je dost dramatické, jde o spory které vládnou mezi příbuznými. Doslova se vžijeme do postavení mladého rytíře, spolu s ním vybojujeme nejednu bitvu. Nakoukneme za závěs intrik nejen mezi příbuznými.

Knihy od pana Vondrušky jsou všeobecně oblíbené. Já zatím četla jen jednu a to Oldřich z Chlumu, román a skutečnost. Moc se mi líbila a tak jsem si slíbila díla tohoto autora prozkoumat hlouběji. Bylo tedy jen logické, že jsem sáhla po této audioknize. Moc mě překvapilo, že když jsem se doma pochlubila novinkou, byl nadšený nejen můj přítel, ale i moje desetiletá dcera.

Pokud si myslíte, že historie je nudná, tak jste se ještě nesetkali se stylem vyprávění pana Vondrušky. Jeho styl vás doslova vtáhne do děje a prožíváte všechna dobrodružství spolu s  jeho postavami. Tenhle typ vyprávění miluji, nejen že se člověk pobaví, ale navíc se i poučí. Pokud by se tímto způsobem vyučovala historie, jistě by ji děti ve škole měli daleko raději.

Ze svých školních let si něco pamatuji, ale tady se životem našeho slavného krále zabýváme opravdu podrobně. Je jasné, že ne úplně vše je čistá historie, občas si musí autor něco domyslet, například vztah mezi Přemyslem a jeho manželkou, jeho myšlenky atd. Tím ale vyprávění získává na plastičnosti.  Přemysl se nám představí jako velmi chytrý muž, který pomocí intrik, ale taky díky vybojovaným bitvám, pomalu ale jistě upevňuje svoji pozici v zemi.

Nejen text je u audioknihy důležitý, jde i o podání a načtení. Tentokrát jsem nepotřebovala ani chvilku na sžití se s interpretem. Pan Hyhlík se své role ujal výborně a já si ani nedovedu představit lepšího interpreta pro tuto knihu. Načtení bylo přirozené, připomnělo mi to poslouchání pohádek v dětství.

Pro audioknihu bych si možná přála trošku dokreslení pomocí hudby, ale jinak jsem byla velmi spokojená a to nejen já. Příběh mě moc bavil, byl zpestřený pohledem do soukromí slavných historických postav. Člověk získá ucelený pohled na naši historii.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)