Aristokratka ve varu (2015)

Evžen Boček. Audiokniha. Režie Jitka Škápíková.

Čte Veronika Kubařová.

Natočeno 2015. Vydal OneHotBook v roce 2015 (1 CD MP3, AK 062; EAN 8594169480626).

Pozn.: Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je o to těžší, že denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců „nejchudšího zámku v Čechách“. Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě… a největší událostí na zámku Kostka za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve… a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování Karla Schwarzenberga. Pokračování Poslední aristokratka, nejúspěšnější humoristické knížky roku 2012 oceněné Cenou Miloslava Švandrlíka, nabízí další porci bláznivých situací a gagů, při nichž je hlasitý smích zaručen na 100%. (anotace)

Evžen Boček (* 1966)

Narodil se v Kyjově, kde navštěvoval základní školu i gymnázium, studoval na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a posléze Masarykovu univerzitu v Brně. Po ukončení studia učil na ZŠ Červené Domky v Hodoníně a poté byl zaměstnán v Národním památkovém ústavu jako kastelán na Státním zámku Milotice, čemuž se věnuje dodnes. Pod pseudonymem Jan Bittner vydal knihu Deník kastelána (1999, 2008, 2014), pod svým jménem romány Poslední aristokratka (2012, Cena Miloslava Švandrlíka 2012: Nejlepší humoristická kniha) a Aristokratka ve varu (2013).

Veronika Kubařová (* 1987)

Vystudovala herectví na Pražské konzervatoři. Díky absolventskému představení Kytice Jiřího Suchého v Divadle Konzervatoře  získala možnost hrát v divadle Semafor. Po absolutoriu se přesunula do Městského divadla v Mladé Boleslavi, v letech 2011 – 2014 byla členkou souboru Městkých divadel pražských Rokoko a ABC, od ledna 2015 působí v Dejvickém divadle, ale hostuje i na dalších scénách. Na stříbrném plátně debutovala ve filmu Rafťáci (2006), následovaly role ve snímcích Nejkrásnější hádanka (2008), Ženy v pokušení (2010), Lidice (2011), Můj vysvlečenej deník (2012) nebo Tři bratři (2014).

Lit.: Kamberský, Jakub: S poslední aristokratkou ve víru událostí. In web Naposlechu, 17. 12. 2015 (recenze). – Cit.: Je tomu rok, co vydavatelství OneHotBook převedlo do audioknižní podoby humoristický bestseller Evžena Bočka Poslední aristokratka a zároveň je tomu rok, co zde vyšla velmi kladná recenze. Nyní vydavatelství přichází s pokračováním fiktivního deníku Marie Kostkové z Kostky, Aristokratka ve varu. Jako u předchozího dílu se sebejisté režie chopila Jitka Škápíková, interpretace se opět zhostila – rovněž sebejistě – Veronika Kubařová.

Zmíněná sebejistota obou by mohla být příslibem opětné zcela pozitivní recenze, tak jednoduché to ovšem nebude. Výhrady se však týkají knižní předlohy. Je určitě dobře, že se i v pokračování potkáváme s tak trochu šíleným osazenstvem zámku Kostka, kdy sabotéři zůstali sabotéry, bojovníci s větrnými mlýny zůstávají bojovníky, cíl je jasný – nejen vydělat spoustu peněz, ale přeměnit zámek Kostka v šlechtické sídlo. Kniha je opět čtivě napsaná, místy velmi vtipná, autor se opět trefuje do lidské malosti, bulvárních médií, popkulturních přežitků z dob normalizačních – to všechno je v pořádku. Knihu ale dost sráží variování téhož, čeho se posluchač nabažil v prvním díle. Navíc, občasný fekální humor, či překombinované situace ze svatby členů fanklubu Helenky Vondráčkové, působí až příliš prvoplánovitě. Podezírám autora z jisté zlomyslnosti, že na počátku záměrně míří nízko, aby nakonec trpělivého čtenáře strhnul a zase si ho naklonil. Ano, výlet do Karlových Varů a školní výpravy na zámku patří k neskutečně zábavným vrcholům knihy. Jen se k nim musíte propracovat.

To vám dost době umožní kongeniální četba mladé herečky, Veroniky Khek Kubařové. Oproti počátečním rozpakům při četbě Poslední aristokratky, přistupuje k textu se vší grácií, interpretační vyzrálostí a naprostou odlehčeností. Posluchač by si nebohou Marii, které jako jediné zbyl nadhled, skoro až personifikoval s osobností půvabné Kubařové. Občas zapomene, že se herečka pouze na dobu četby převtělila v knižní hrdinku a tudíž ona sama pomoc nepotřebuje. Z nahrávky je zřejmé i jasné režijní vedení Jitky Škápíkové. Občasná potutelnost, kterou zde slyšíme, dává tušit, že si asi „holky“ při společné práci velmi notovaly, navíc trefně vystihly odstíny všech postav a situací. Není s podivem, že si je Kubařová o mnoho jistější, však mezi Aristokratkami natočila několik audioknih, např. půvabný text Bertík a čmuchadlo či romanci Hvězdy nám nepřály v tandemu s hercem Matoušem Rumlem, stále častěji je obsazována i v rozhlase.

Ještě jedna kouzelná perlička: v Aristokratce ve varu se objevuje i reálná postav knížete Karla Schwarzenberga, což jistě každého tvůrce láká k pokusům imitovat jeho dikci s typickým ráčkováním a nadměrnými sykavkami. To může buď skončit nepovedenou parodií, nebo, jako v tomto případě, vyjít. Opravdu bych si nedokázal kdy představit, že se Veronice Kubařové, a vůbec jakékoliv ženě, povede tak skvostná a uvěřitelná imitace typické dikce knížete.

Už jenom kvůli tomu, ale ne jen, si zaslouží tato bezmála čtyřhodinová nahrávka vaši pozornost. Když k tomu přičteme fakt, že režie Jitky Škápíkové a četba Veroniky Khek Kubařové text povyšuje, není o čem přemýšlet. Před svátky, ale i ve chvíli, kdy si chcete příjemně odpočinout a pobavit se, vás Aristokratka uvolní a hlas interpretky zafunguje jako příjemný a hojivý balzám.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)