Jaroslav Foglar – Jestřáb vypravuje (1990, 1991, 1998)

Autoři desky zachytili vyprávění spisovatele Jaroslava Foglara. Další tvůrci a interpreti nezjištěni.

Natočeno červenec 1990 ve studiu Petynka v Praze 6. Vydal Panton v roce 1991. Reedice v roce 1998 (1 CD).

1. strana: Jižní Kříž (Jan Nedvěd – Brontosauři) – Mé první krůčky životem – Předpověď pana učitele – Můj první honorář – Dobrodružství na rybníku – Moje první knížky – Rychlé šípy (Wabi Ryvola).

11658203512. strana: Sedm statečných (Jaroslav Velinský) – Lov na revinoko – Rozsvícený čaj – Málem by mě oběsili – Dík, pane Foglar (Roman Horký – Kamelot).

Sleeve-note: Příhody ze života známého spisovatele a skautského vedoucího, které vypráví sám J. Foglar (Jestřáb).
Vydání dlouhohrající gramofonové desky pod názvem „JAROSLAV FOGLAR.“ Bylo to vůbec poprvé, kdy byly zaznamenány vzpomínky Jestřába na komerční a prodejné médium. Gramofonové desky v té době ještě frčely (dnes už bohužel na ně většinou nostalgicky vzpomínáme), a mnozí – v té vzrušené době (několik let po Sametové revoluci) – považovali vydání LP desky za převratnou událost. Velký podíl na vydání desky měl Ivan Vápenka a Ing. Jaroslav Petrásek (coby producent), jinak znalci a obdivovatelé oblíbeného spisovatele.
Jestřáb vzpomíná na svá léta strávená ve škole, na svůj první honorář (který mu ukradl spolužák Šmídek), o tom jak bojoval o život na rybníku, na své první knihy. Přidává i historku o podivné rodině Pilgramových z Prahy 7 – Holešovic a jejich spiritistických podivnostech a rozsvíceném čaji. Jeho hlas vhodně doplňují foglarovské písničky Brontosaurů, Wabiho Ryvoly, Jaroslava Velinského a Kapitána Kida (Píseň Jižní kříž, Dík pane Foglar, Rychlé šípy a Sedm statečných).
Záznam byl natočen v červenci 1990 ve studiu Bevox na Petynce v Praze 6, deska spatřila světlo světa na jaře 1991.
O sedm let později byla nahrávka s laskavým svolením Jaroslava Foglara opět vydána, tentokrát ovšem na CD pod názvem JESTŘÁB VYPRAVUJE. Booklet zpracoval Václav Nosek – Windy. Jako vydavatel je podepsán Junák – svaz skautů a skautek ČR – tiskové a distribuční centrum (TDC). Výtěžek z prodeje CD byl věnován na podporu účasti českých skautů na 19. světovém setkání v Chile.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

natoceno v cervenci 1990 ve studiu Petynka v Praze 6 – vydal Panton 1991

1. strana
Jižní Kříž (Jan Nedvěd – Brontosauři)
Mé první krůčky životem – Předpověď pana učitele – Můj první honorář – Dobrodružství na rybníku – Moje první knížky
Rychlé šípy (Wabi Ryvola)

2. strana
Sedm statečných (jaroslav Velinský)
Lov na revinoko – Rozsvícený čaj – Málem by mě oběsili
Dík, pane Foglar (Roman Horký – Kamelot)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)