S elegancí ježka (2015)

Muriel Barberyová. Audiokniha. Překlad Petr Christov. Režie Jitka Škápíková.

Čte Taťjana Medvecká a Lucie Pernetová.

Natočeno 2015. Vydal OneHotBook, 14. 12. 2015 (1 CD MP3; AK085
EAN: 8594169480858).

Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Jemně ironické vyprávění o hlubokých věcech se svůdnou lehkostí, prostý a dojemný příběh o setkávání a míjení, o slepotě a vidění, o pomíjivosti i věčnosti. Renée působí jako typická stárnoucí, nudná, omezená, ovdovělá domovnice. Má na starosti dům číslo 7 na ulici Grenelle rozdělený na osm velmi luxusních bytů, jemuž nechybí ani dvůr a zahrada. Nikdo však netuší, že je sečtělejší a vzdělanější než všichni movití obyvatelé honosného činžáku, který obstarává. Potají totiž proniká do všech zákoutí filozofie a oddává se náročné literatuře. Její pokoutné intelektuální spády odhalí až předčasně vyzrálá dvanáctiletá Paloma, jež bydlí v jednom z bytů a je kvůli nesmyslnosti života mimo jiné odhodlaná v den svých třináctých narozenin spáchat sebevraždu.  (anotace)

Muriel Barberyová (* 1969)

První kniha francouzské profesorky filozofie a spisovatelky zvaná Pochoutka (Une gourmandise, Host 2009) se stala největším překvapením literárního podzimu roku 2000 a byla přeložena do dvanácti jazyků. Její druhý román S elegancí ježka (L’élégance du hérisson, Host 2008) se od svého vydání v září roku 2006 držel více než sto týdnů na vrcholu žebříčku prodaných knih ve Francii (prodalo se jej 1 100 000 výtisků) a podobný úspěch zaznamenal i v zahraničí. Román získal mnoho ocenění, stal se mezinárodním bestsellerem a vyšel ve 35 zemích. Vznikla podle něj rovněž filmová adaptace Ježek (Le Hérisson, 2009) ve francouzsko-italské koprodukci. Muriel Barberyová ve svých románech boří společenské předsudky a zabývá se otázkou, jak lze aplikovat filozofii do běžného života. V současné době žije se svým manželem v Japonsku.

Taťjana Medvecká (* 1953)

Česká herečka a dabérka byla na DAMU přijata již z druhého ročníku gymnázia, studium absolvovala v roce 1975. Za studií hostovala v Národním divadle, od roku 1975 je stálou členkou jeho činohry. Od mládí žila především pro divadlo, je držitelkou dvou cen Thálie i dalších divadelních ocenění. Výraznou součástí její práce je i dabing, za který získala v roce 1997 Cenu Františka Filipovského (film Thelma a Louise), a účinkování v rozhlasu, odměněné roku 2007 oceněním Neviditelný herec. Roku 2012 obdržela za nejlepší ztvárnění vedlejší ženské role ve filmu Dům cenu Český lev.

Lucie Pernetová (* 1978)

Po absolvování Gymnázia v Mostě nastoupila jako elévka do Městského divadla v Mostě. Po šesti letech, která považuje za svou hereckou školu, dostala nabídku na angažmá v divadle ABC. Nyní je členkou souboru Městských divadel pražských a spolupracuje s Českým rozhlasem. Hostuje také v Činoherním klubu, v divadle Viola a je součástí skupiny Veselé skoky Divadla V Celetné. Zahrála si i v televizních filmech Dva na schodišti, Crash Road, Až kohout snese vejce nebo v pohádce Boháč a chudák. V seriálu Ulice ztvárnila postavu Hany Petříkové, moderuje pořad pro děti Hřiště 7 a je rovněž hlasem Tryskomyši ze Studia kamarád.

Lit.: Schefik (= Čapek, Petr): Muriel Barbery – S elegancí ježka. In Schefikuv blog, 24. 2. 2016 (recenze + ukázky k poslechu). – Cit.:  Jemně ironické vyprávění o hlubokých věcech se svůdnou lehkostí, prostý a dojemný příběh o setkávání a míjení, o slepotě a vidění, o pomíjivosti i věčnosti. Renée působí jako typická stárnoucí, nudná, omezená, ovdovělá domovnice. Má na starosti dům číslo 7 na ulici Grenelle rozdělený na osm velmi luxusních bytů, jemuž nechybí ani dvůr a zahrada. Nikdo však netuší, že je sečtělejší a vzdělanější než všichni movití obyvatelé honosného činžáku, který obstarává. Potají totiž proniká do všech zákoutí filozofie a oddává se náročné literatuře. Její pokoutné intelektuální spády odhalí až předčasně vyzrálá dvanáctiletá Paloma, jež bydlí v jednom z bytů a je kvůli nesmyslnosti života mimo jiné odhodlaná v den svých třináctých narozenin spáchat sebevraždu.

Když v roce 2008 vyšel u nakladatelství Host román S elegancí ježka, vzbudil mezi řadou čtenářů vcelku velký zájem. Příběh čtyřiapadesátileté stárnoucí domovnice Renée a dvanáctileté hloubavé dívenky Palomy dokázal bezpochyby zaujmout napříč všemi věkovými kategoriemi. A nyní můžeme tento jedinečný příběh díky audiovydavatelství OneHotBook znovu oprášit a užít si jej v audiopodobě ve vynikajícím podání Taťjany Medvecké a Lucie Pernetové.

Na vícehlasé audioknihy jsme si u OneHotBook mohli poslední dobou již zvyknout a ani S elegancí ježka není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Ostatně samotná knižní předloha k podobnému zpracování vyloženě vybízí. A tak zbývala jen otázka, koho do jednotlivých rolí obsadit.

„Zajímavé možnosti poskytuje audioknize i struktura textu, který vyprávějí střídavě dvě velice rozdílné, ale v něčem i velice podobné postavy. Důležité bylo zachovat původní charisma předlohy, lehkost vyprávění, ale také hloubku sdělení, které je mnohdy zakomponované do velice košatých a dlouhých souvětí. Obě herečky bezpochyby textu přidávají onen výjimečný, specifický a osvěžující esprit, kterým disponuje pouze mluvené slovo, respektive audioknihy,“ prohlásil ředitel vydavatelství OneHotBook Martin Pilař.

Nutno říct, že i tentokrát měli v OHB šťastnou ruku a obě interpretky se ke svým rolím hodí naprosto dokonale. U Taťjany Medvecké asi netřeba moc spekulovat. Její hlas s domovnicí Renée dokonale souzní a ze samotného poslechu doslova sálají životní zkušenosti, kterými je tato postava obdařena. S elegancí ježka se navíc dost často nese v dosti melancholické až depresivní náladě. A ani v tomto ohledu nenechala paní Medvecká nic náhodě. Díky jejímu naprosto profesionálnímu výkonu získává domovnice Renée na autentičnosti a posluchači tak nebudou mít sebemenší problém se s touto postavou sžít.

„Byl to nesnadný úkol. Vedle nenáročných situací tady byly části filosofující, uměnovědné. Mou snahou bylo co nejlépe přetlumočit velmi složitou větnou a myšlenkovou strukturu textu. Některá souvětí se táhla přes osm řádků;  když si knihu čtete, máte možnost se vrátit, zatímco já bych měla být schopna přečíst to tak, aby to bylo pochopitelné okamžitě. Přitom se nejedná o typ hrabalovské prózy, kdy ze sebe vypravěč chrlí jeden obraz za druhým. Tady šlo o náročné myšlenkové dedukce. Rozhodně to byla nejsložitější četba, kterou jsem kdy v životě nahrávala,“ svěřila se Taťjana Medvecká o své roli Renée.

Větší oříšek však čekal na režisérku Jitku Škápíkovou s postavou Palomy. Přeci jen najít dvanáctiletého narátora by nebylo úplně jednoduché. Naštěstí zde však byla Lucie Pernetová, která je sice o deset let starší než hlavní hrdinka této knihy, její hlas však zní mladistvě a k postavě Palomy se dokonale hodí. Paloma je  na svůj věk opravdu vyspělá a inteligentní a tak, i když hlas Lucie Pernetové postrádá dětskou naivitu, to v tomto případě vůbec nevadí.

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že román Muriel Barbery je určen především pro něžnější pohlaví, na své si v něm bezpochyby přijdou i muži. S elegancí ježka je totiž více než knihou pro ženy hloubavým románem, plným zajímavých myšlenek a filozofie. Za to bezpochyby může i původní povolání autorky, která právě filozofii vyučuje. S tím je však spojeno asi i hlavní úskalí této audioknihy.

„Nejprve jsem moc nevěděla, jak na to, ale naštěstí v tom člověk není sám, takže jsme snad s paní režisérkou Jitkou Škápíkovou našly cestu, která se líbila nám a bude snad i posluchačům. Zjistilo se, že pokud se nesnažím znít dospěle, jsem vlastně dítě. Takže nakonec těch dvanáct let nebyl tak těžký úkol,“ – Lucie Pernetová o roli Palomy.

S elegancí ježka rozhodně není pro široké spektrum posluchačů, kteří by od této audioknihy čekali něco lehčího pro ukrácení dlouhé chvíle. Myšlenek a úvah je zde mnohdy až přehršel a tak navzdory snaze obou interpretek, není občas úplně jednoduché se v příběhu orientovat. Tento příběh tak po posluchačích vyžaduje naprosté soustředění a pokud mu jej věnujete, odmění vás nevšedním zážitkem, který ve vás bude rezonovat ještě dlouho po doposlechnutí poslední kapitoly. Pokud však nevěnujete poslechu vždy stoprocentní pozornost nebo nepatříte mezi hloubavé jedince, radši se tomuto románu vyhněte, ušetříte si tak mírné zklamání.

Samotná nahrávka dosáhla délky 10 hodin a již tradičně je doprovázena originálním hudebním doprovodem, jenž napomáhá dotvářet celkový dojem z poslechu. V tomto případě se dostalo na variace klasického klavíru v doprovodu smyčců s hravou zvonkohrou okořeněnou veselou rytmikou. Po profesionální stránce se nám do rukou opět dostává jedinečné dílko, které je opravdu radost poslouchat. To, zda Vás zaujme i po příběhové stránce, nechám však již čistě na vás…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)