Mise Afghánistán – Český chirurg v zemi lovců draků (2016)

Tomáš Šebek. Audiokniha. Příběh lékaře Tomáše Šebka, který pobýval v Afghánistánu a pomáhal zachraňovat lidské životy během válečných konfliktů. Režie Miloš Vrána.

Čte Lukáš Hlavica a Tomáš Šebek.

Natočeno 2016. Vydalo nakladatelství Paseka a Audiotéka v roce 2016. Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  „Desetiletý Rahmudin přišel s proraženou lebkou. Nevěřil jsem, že se kdy probudí z kómatu. A po operaci ten malej syčák chodí!“ Tomáš Šebek byl v Afghánistánu dvakrát, v roce 2013 a 2015, pokaždé s Lékaři bez hranic. Mezi zákroky, při nichž operoval těžce zraněné z bojů i léčil docela „běžné“ úrazy, fotil a psal. Výsledkem je soubor záznamů, které zaujmou nejen autentickou a syrovou výpovědí, ale i neotřelým pohledem na život v pusté hornaté krajině. Šebkovo vyprávění je osobité a mnohdy humorné. Je to nepatetické svědectví lékaře a přítele Afghánců, jejichž zemi už několik desetiletí sužují teror a válečné konflikty. Koupí této knihy podpoříte organizaci Lékaři bez hranic. Koupí této audioknihy podpoříte organizaci Lékaři bez hranic částkou 30 Kč.

Lit.: Škytová, Alžběta: Chirurg Tomáš Šebek se dočkal audio podoby Mise Afghánistán. Ostrava, 15. 4. 2016 (tisková zpráva Audiotéky). – Cit.: Jaká je cesta od blogu, přes knihu až k audioknize, to je příklad titulu Mise Afghánistán od autora Tomáše Šebka. Začalo to původně nevinně jako sdělování informací z cesty rodině a nakonec z toho vznikla audiokniha. Ta je jednak inspirací pro budoucí lékaře, ale i popisem situace lékaře, který pracuje v jiných podmínkách, než je u nás standardní. Operování, starost o pacienty a život v afghánském městě Kundúz popisuje Mise Afghánistán, příběh o českém chirurgovi v zemi lovců draků. Knihu vydala Paseka a Audiotéka nyní přichází s audio verzí. Jejím nákupem podpoříte organizaci Lékaři bez hranic.

Audiokniha obsahuje soubor blogových zápisků psaných během samotného pobytu. Ty byly psány po dobu pěti měsíců a shrnují pocity, postřehy ze života českého chirurga na misi v zemi, kterou již dlouho sužují válečné konflikty. Jaké jsou podmínky pro život a pro operace, které si často ani nedokážeme představit a následný boj o pacientův holý život. Jaké je to učit lékaře a předávat si vzájemné zkušenosti ohledně operací a situace, které vznikají díky životu v Afghánistánu? „Do Afghánistánu se asi nikdy nedostanu a přece, jako bych tam chvíli byl! Že je život křehký vím, ale že má úplně stejnou cenu tady i tam, tak daleko, na to jako bych trochu zapomínal. Díky za připomenutí, pane doktore,“ řekl o audioknize interpret Lukáš Hlavica.

Audiokniha je vyprávěná životem lékaře na misi daleko od domova velmi poutavě. A jak to má vlastně autor s audioknihami? „Posluchačům bych audioknihu doporučil i proto, že mám sám rád audioknihy. A tím nutně nemyslím tu vlastní. Příkladně už jsem totiž s audioknihami naběhal pár desítek kilometrů,“ říká o audioknihách autor Tomáš Šebek. Ten i během mise sportoval a udržoval se ve formě hraním fotbalu, ping-pongu nebo běháním.

Tomáš Šebek vyjel na zahraniční mise s Lékaři bez hranic. Ti jsou jednou z největších humanitárních a zdravotnických organizací na světě. Poskytují odbornou zdravotnickou pomoc lidem postiženým ozbrojenými konflikty, epidemiemi a přírodními katastrofami a lidem vyloučeným ze zdravotní péče ve více než 60 zemích světa. Zdravotní péči poskytují bez jakékoliv diskriminace: bez ohledu na pohlaví, etnický původ, náboženské vyznání či politické přesvědčení. Lékaři bez hranic rovněž přinášejí svědectví o situaci lidí v nouzi a příčinách krizí. Lékaři bez hranic byli založeni pod názvem Médecins Sans Frontières (MSF) v roce 1971.

Křest audioknihy Mise Afghánistán se bude konat na výstavě Polní nemocnice Lékařů bez hranic v Praze
5. 5. 2016 od 19 hod na náměstí Míru. Slavnostního představení se zúčastní Tomáš Šebek, interpret Lukáš Hlavica a také režisér Miloš Vrána.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)