Všemi dary obdarovaná (2016)

M. R. Carey. Audiokniha. Překlad Lucie Nováková. Obálka Jindřich Loučka. Zvuk a střih Jan Horáček, Miloš Kot. Mastering Pavel Krch. Režie Hynek Pekárek.

Účinkují Klára Sedláčková Oltová, Dana Černá a Vasil Fridrich.

Natočeno 2016. Vydal OneHotBook, listopad 2016 (1 CD MP3, celková délka 12 hod. 53 min.).

Rozhovor s Danou Černou a Hynkem Pekárkem na YouTube

Pozn.: Desetiletá Melanie žije spolu s dalšími dětmi ve vězení na vojenské základně, kde se pod přísným dohledem vzdělává. Nadprůměrně inteligentní dívka miluje staré řecké báje a za svou spřízněnou duši považuje zbožňovanou učitelku, slečnu Justineauovou. Zato nemilosrdného seržanta Parkse, který děti hlídá jako dráb, Melanie nesnáší. Stejně jako doktorku Caldwellovou, jež si občas nechá do laboratoře přivést některého z jejích spolužáků, kteří už se odtamtud nevrátí. Holčička si však nepamatuje, že by kdy poznala jiný svět, než žalář v základně obklopené zpustošenou krajinou, v níž stejně jako ve zbytku země vládnou hladovci ‒ kanibalská monstra, která při honu za lidským masem nic nezastaví. Když je základna napadena, podaří se Melanii, slečně učitelce, seržantu Parksovi, doktorce Caldwellové a vojínu Gallagherovi utéct. Společně se vydávají na cestu do Majáku, posledního místa v Británii, které se podařilo od nákazy uchránit. Jenže budou Melanii v Majáku chtít, když ji v blízkosti lidí popadá zoufalý hlad, jaký ještě nezažila?

Lit.: anonym (= Tománková, Aya): Všemi dary obdarovaná. In web Knižní banket, 21. 11. 2016 (recenze). – Cit.:  Troufám si tvrdit, že TOHLE je audiokniha roku.

Nemůže tomu být jinak, vždyť se jedná o velmi zdařilou knižní předlohu perfektně převedenou do audioknižní podoby trojicí skvělých herců. Ačkoli je příběh vyprávěn ve třetí osobě, žádná z postav není jednoznačně dominantní. Zřejmě proto režisér Hynek Pekárek zvolil více než jednoho vypravěče. Pasáže, které jsou sondou do duše desetileté Melanie, tak načetla Klára Sedláčková Oltová, dvojice dospělých ženských aktérek se ujala Dana Černá, mužské role převzal Vasil Fridrich.

Melanie žije spolu s dalšími dětmi ve vojenském výzkumném zařízení, kde vládne tvrdý režim. Při každém přesunu musí být spoutaná, a to dokonce i při výuce, kterou má Melanie ráda. Nejoblíbenější jsou však hodiny paní učitelky Justineauové, která dětem vypráví příběhy antických bájí a která velmi záhy rozpozná Melaniin talent a inteligenci. Koho však Melanie nemá ráda, je doktorka Caldwellová. Občas jde některé z dětí na vyšetření a už se nikdy nevrátí. A pak jsou tu vojáci, již si na Melanii občas vybíjejí zlost.

Zpočátku nesmyslný svět, ve kterém jsou děti drženy spoutané a podstupují smrtící procedury, dostává později velmi barvitě popsaný rámec postapokalyptického světa. Melanie od počátku jeví jako normální, to však jen díky její inteligenci a schopnosti sebeovládání. Zdaleka ne všichni spolužáci jsou na tom stejně. A ačkoli počátek „road movie“ po nebezpečném světě „tam venku“ začíná trochu jako deus ex machina, vůbec to nevadí. Ta největší dobrodružství přeci dostávají říz díky neuvěřitelným shodám okolností.

A teď si představte, že se v jednom autě sejdou oblíbená učitelka, doktorka lačnící po mozcích svých svěřenců, dvojice vojáků a Melanie.

Velmi obdivuji znalosti, které musel autor načerpat, než začal psát verzi doktorky Caldwellové. Ona totiž ví, co se tam venku děje, a veškeré biologické pochody nákazy, jež zdecimovala většinu světa, popisuje velmi věcně, stejně jako používané přístroje a postupy. Doktorka samotná nemá působit jako sympatická osoba, ale její motivace je natolik zřejmá, že je vlastně jednou z nejsnáze pochopitelných postav.

Nechci prozrazovat víc, tuto knihu jednoznačně doporučuji k přečtení nebo poslechu. Audioknižnímu zpracování bych vytkla pouze trochu ostřejší sykavky Kláry Sedláčkové Oltové, které jsou však maličkostí vzhledem k celkovému nadšení, které z Melanie v jejím podání přímo tryská. Dana Černá zvládá rozdílné polohy empatické učitelky Justineauové a exaktní a odměřené doktorky Caldwellové skvěle, stejně jako Vasil Fridrich různá podání zkušeného seržanta Parkse a zelenáče vojína Gallaghera.

Znělky mezi kapitolamy jsou elektronické, krátké a sympatické. Perfektně doplňují atmosféru a já opravdu nenacházím jedinou věc, která by této audioknize ubírala body.

Lit.: Stupková, Katka: Konec světa: koncert pro tři hlasy. In web Neoluxor, 8. 1. 2017 (recenze). – Cit.: Všemi dary obdarovaná je pro mě jednou z největších literárních událostí minulého roku. Její verze do uší za tou psanou nijak nezaostává, právě naopak – tři pečlivě zvolení vypravěči posouvají napínavý příběh na novou úroveň a nenechají vás ani na chvíli v klidu. Tohle musíte vyzkoušet na vlastní uši.

 Ačkoli audioknihy nejsou můj šálek čaje, tohle jsem si nemohla nechat ujít. Všemi dary obdarovaná mi ve své knižní podobě vzala dech, jak si můžete přečíst v předchozí recenzi, a její audiozpracování od OneHotBook posunulo můj zážitek ještě o kus dál. Příběhu o konci světa, o epidemii nemoci, která mění lidi v hladová monstra, o boji o život a síle vůle se totiž dostalo hned trojhlasného zpracování. Všemi dary obdarovaná totiž představuje pro audioknihu ideální materiál – příběh je vyprávěn z pohledu pětice hlavních postav a autor propůjčuje jimi vyprávěným úsekům charakteristické výrazy i frázování. Voják z povolání se zkrátka vyjadřuje jinak než geniální bioložka nebo desetiletá holčička. A zážitek, který byl už skvěle předán na stránkách papíru, je ještě umocněn výběrem trojice herců, kteří knihu načetli.

Části, které vypráví malá Melanie, se ujala Klára Sedláčková-Oltová, která sice nemá hlas jako desetiletá holčička, ale poslouchá se mnohem lépe a hlavní hrdince, která je tak trochu zvláštní dítě, její dospělejší hlas naopak výborně sedí. Postavy učitelky Justineauové a vědkyně Caldwellové namluvila Dana Černá a její příjemně hlubší hlas nabývá u každé z postav rozdílných odstínů, takže není těžké obě ženy odlišit. Jakkoli příjemně se Černá poslouchá, jako k jediné z trojice vypravěčů k ní mám drobnou výtku – její sykavky byly poněkud ostřejší, než by bylo záhodno, místy bodaly do uší a slyšelo je skrze sluchátka i osazenstvo automobilu.

Zkušené dámské duo pak doplňuje nováček Vasil Fridrich, který obě vypravěčky skvěle harmonizuje a opět mu nedělá problém odlišit nezkušeného zelenáče vojína Gallaghera a ostříleného seržanta Parkse.

Vícehlasé audioknihy občas sklouzávají k přílišné dramatizaci textu, která silným emotivním nábojem při poslechu někdy až ruší. To však není případ Všemi dary obdarované. Sama kniha je navzdory svému tématu sice ohromně čtivá, ale zároveň svým způsobem poklidná, zběsilé akční scény nejsou často na pořadu dne. Takový je i přednes trojice vypravěčů, jejichž trénované hlasy osudově ukrajují příběh směrem k nevyhnutelnému konci a leckdy hlubokým myšlenkám dodávají ještě větší váhu. Při poslechu jsem se pozastavila u mnohem většího množství citátů než u klasické knihy, což se jinak děje málokdy.

Ani z technického hlediska není audioknize co vytknout, jednoduché hudební předěly podkreslují tíživou atmosféru, která byla z papíru do uší převedena do puntíku. Když vyprávění začne milým, trochu snad až rozjásaným hlasem Kláry Sedláčkové-Oltové, čtenář naprosto nečeká to, co přijde dál – a s o to větší silou pak na něj pochmurný příběh z prostředí vojenské základny a zničené Anglie dolehne. Trojice vypravěčů se báječně doplňuje, vyšší hlas Sedláčkové-Oltové je vyvážen a kontrastován silnějšími, hlubšími hlasy jejích kolegů a tím víc vyniká kontrast mezi světem Melanie a jejích dospělých společníků.

Všemi dary obdarovaná se tak zařadila na seznam toho, co si ráda pustím opakovaně – jak pro soustředěný poslech, tak i jako zvukovou kulisu. Mimořádný, překvapivý příběh, který staví klasické pojetí zombie apokalypsy tak trochu na hlavu, ve spojení s příjemně vybraným hereckým triem je zkrátka něco, co byste si sami měli zažít.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)