Biblická poezie (2015-2016, 2016)

Přebásněný text Daniel Raus. Hudba Hubert Bittman. Mistr zvuku Jitka Kundrumová. Vedení projektu Teresie Bečková. Postprodukce studio BITT. Režie Lukáš Hlavica.

Účinkují Věra Kubánková, Petr Pelzer, Jan Vlasák, Viktor Preiss, Jaromír Meduna, Taťjana Medvecká, Ivan Trojan, Lukáš Hlavica, Igor Bareš, Dana Černá, Petr Lněnička, Magdaléna Borová a Matouš Ruml.

Natočeno 2015 – červen 2016 (studio DAMU). Vydala Energeia v roce 2016 (celkový čas 200 min.).

Pozn.: Láska – bolest – hledání – víra – moudrost. To jsou klíčová slova pěti audionahrávek biblické poezie, kterými jsou: Píseň písní, Jób, Kazatel, Žalmy a Přísloví. Oslovují jak člověka, který je na vrcholu, tak i toho, kdo má pocit, že se ocitl na dně. Jsou pozoruhodnou výpovědí o základních pocitech a otázkách člověka, jež se ani v průběhu tisíciletí příliš nemění.

Audionahrávky přebásněných biblických textů přibližují jejich někdejší krásu a sílu. K celkovému vyznění přispívají vynikající výkony známých herců několika generací. Na jednotlivých CD vystupují Věra Kubánková, Petr Pelzer, Jan Vlasák, Viktor Preiss, Jaromír Meduna, Taťjana Medvecká, Ivan Trojan, Lukáš Hlavica, Igor Bareš, Dana Černá, Petr Lněnička, Magdaléna Borová a Matouš Ruml.

Důležitou součástí nahrávek je hudba Huberta Bittmana. Vznikala postupně, od poloviny roku 2015 do června 2016. Živé nástroje byly nahrávané převážně v Německu, herci se natáčeli v pražských studiích DAMU, většina postprodukce se pak uskutečnila ve studiu BITT.

Každá z audionahrávek má specifickou atmosféru a dotýká se některé z hluboce lidských oblastí. Hlavním tématem Písně písní je láska v nejrůznějších podobách. Jób si klade otázku, kde je Bůh, když nevinní trpí. Kazatel je o hledání smyslu, jež nikdy nekončí. Žalmy mají atmosféru naléhavé prosby i velkolepé oslavy. Přísloví představují jedinečnou ódu na moudrost.

Ukázka – Jób
Ukázka – Píseň písní
Ukázka – Kazatel
Ukázka – Žalmy
Ukázka – Přísloví

Komplet přebásněné biblické poezie zahrnuje tyto audionahrávky:
Jób – Člověk soudí Boha
Píseň písní – Padesát odstínů lásky
Kazatel – Šalamounův grál
Žalmy – David a jeho blues
Přísloví – Moudrost a její hostina

Lit.: Scheinostová, Alena: Biblická poezie vychází na CD. In Katolický týdeník 51/2016, s. 9 (rozhovor). – Cit.: Pětici biblických
básnických knih přináší pětidílná audiokniha Biblická poezie. Působivý hudebně-recitační projekt, nesený špičkovými výkony předních českých herců a s originální hudbou Huberta Bittmana, představuje texty přebásněné DANIELEM RAUSEM.

Soubor zahrnuje knihy Jób, Píseň písní, Kazatel, Přísloví a Žalmy. Čím vás tak oslovily?

Řadu let jsem pracoval jako novinář, ať už ve Svobodné Evropě nebo v Českém rozhlase. To je velmi stresové zaměstnání, věčný zápas s časem, snaha neustále chytat to, co aktuálně plyne okolo. Potřeboval jsem najít protiváhu. A biblická poezie je přesný opak: je nadčasová. Je stará tisíce let, a přesto je pořád krásná – a bude krásná i za další tisíce let.

Se stávajícími překlady Bible jste nebyl spokojen?

Moje práce není překlad, nesnažím se o doslovnou věrnost. V poezii básník něco řekne a čtenář si pod tím představí odpovídající skutečnost. Některé biblické básnické obrazy dnes už ale nefungují – například když milenec v Písni písní obdivuje dívku za to, že má všechny zuby. Takové momenty je třeba nahradit, aby rezonovaly v dnešním kontextu.

Kterou knihu jste převedl jako první?

Právě Píseň písní. Dlouho jsem ji v Bibli přeskakoval, protože mi nepřipadala jako dobrá poezie. Přitom jsem věděl, že ve své době byla nesmírně populární, něco jako Beatles ve světě elpíček, a když se v prvním století diskutovalo o tom, zda Píseň zařadit do kánonu svatých knih, protiargument byl, že se zpívá po hospodách. Tak mě napadlo ji trochu oživit, jako když restaurujete obraz: ponecháte originál, jen lehce oživíte barvy. A najednou se přede mnou vyloupl nádherný básnický svět. Úplně jsem té knize propadl.

Bylo to s ostatními knihami podobné?

Ano. Pokaždé jsem se doslova zamiloval. Například do Žalmů, i když je čtu celý život a zásadně ovlivnily moje vidění světa i můj vztah k Bohu. Největším překvapením byl pro mě ovšem Jób. Fascinující příběh, nesmírně dramatický a také nesmírně odvážný. Většina lidí řekne, že je o tom, že máme z Boží ruky přijímat nejen to dobré, ale i to špatné. Spíše je to však vyprávění o člověku, který je velmi úspěšný, pak se náhle zhroutí a spadne až na dno, ale pak se zase zvedne a stane se úspěšným. Text vrcholí ve chvíli, kdy Jób vyzývá Boha na soud. Klade řadu palčivých otázek: Co to má znamenat? Proč jsi mi to udělal? A nedostává odpověď. Podobně Šalamoun – král, který má všechno, bohatství, slávu, nesmírnou moc – si klade jedinou otázku, tu po smyslu žití.

Na souboru pracoval hvězdný tým herců. Podle čeho jste vybírali?

Vesměs jde o lidi s předchozími zkušenostmi s rozhlasovou prací. Projekt režíroval Lukáš Hlavica, jehož jsem do té doby znal také jako jeden z hlasů Českého rozhlasu. Spolu se skladatelem a hudebním režisérem Hubertem Bittmanem dali textům osobitý směr, zcela jiný, než bych byl vymyslel já. To se týkalo i volby herců, které Lukáš vybíral ze všech generací – Viktor Preiss, Ivan Trojan, Taťjana Medvecká, Igor Bareš, Magdalena Borová a další. Žalmy, kde se všichni účinkující z ostatních nahrávek sejdou, pak zahajuje i uzavírá hlas Věry Kubánkové, jíž bylo v době natáčení 91 let, a je to úplně poslední věc, kterou natočila – zemřela během postprodukce. Původně jsme chtěli po její poslední replice zařadit ještě hudební dohru. Ale ten celek od jejího úvodního „Chceš-li mít šťastný život… “ až po závěrečné „Haleluja“, jež jako tečku za celým dílem vydechne už jakoby z druhého břehu, nám přišel tak silný, že jsme jej nechali tak.

O nahrávky je velký zájem, některé díly se již musely dolisovávat. Jsou nyní stále ještě k dostání i jednotlivě?

Je možné koupit celý komplet najednou, nebo jednotlivé nahrávky, které vycházejí od prosince loňského roku. Zároveň texty postupně vydává knižně nakladatelství Porta Libri. Stará rabínská moudrost přirovnává knihy Bible k budově chrámu: Tóra (tedy knihy Mojžíšovy – pozn. red.) je svatyně, Proroci jsou hlavní loď a poezie vstupní brána. Zajímá-li někoho Bible, potom jsou její básnické knihy dobrým začátkem. Vyprávějí o lásce, bolesti, utrpení, smyslu života, víře, hledání moudrosti. A neznám člověka, kterého by tyto věci nezajímaly.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)