To nemyslíte vážně, pane Feynmane! (2016, 2017)

Richard Phillips Feynman. Audiokniha kompletní. Vtipné příběhy ze života jednoho z největších teoretických fyziků 20. století. Překlad Jan Klíma. Režie a zvuk Miloš Vrána.

Čte Filip Švarc.

Natočeno 2016. Vydala Audiotéka, leden 2017 (MP3, celková délka 13 hodin 32 minut).

Pozn.:  Jeden z nejpopulárnějších a nejoriginálnějších teoretických fyziků 20. století se stal hlavním hrdinou audioknihy To nemyslíte vážně, pane Feynmane! Neuvěřitelné příběhy ze života Richarda P. Feynmana vydává Audiotéka s hlasem Filipa Švarce. Audiokniha je doplněna hudbou v rytmu samby, kterou fyzik miloval. To nemyslíte vážně, pane Feynmane! je první audioknihou jeho vzpomínek.

Ze všeho nejvíc mě překvapilo, jak moc ta kniha není o fyzice. Přece jenom, když berete do ruky příběh nositele Nobelovy ceny za fyziku, čekáte, že se budete prokousávat stovkami stránek vzorečků a teorií, opak je pravdou. Dočkáte se milého vyprávění člověka, který hodně zažil, hodně ví a setkal se se zajímavými lidmi. O tom ta kniha je… a taky o holkách, muzice, malování, kanadských žertících a trochu o atomové bombě. Já jsem se zážitky pana Feynmana ohromně bavil a těšil jsem se na každou další kapitolu. Doufám, že se nám podaří tenhle pocit přenést i na posluchače. “ řekl k audioknize její interpret Filip Švarc.

Vtipné, zajímavé a mnohdy neuvěřitelné příhody ze studentského, pracovního i osobního života jednoho z největších teoretických fyziků 20. století Richarda P. Feynmana. Byl to muž mnoha zájmů. Kromě své profese ovládal hru na bongo a byl také výborným malířem. Neodpovídal představě suchého a ubručeného fyzika, ale byl to člověk nekonvenční, velice zvídavý, vtipný a moudrý. Audiokniha je doplněna hudbou v rytmu samby, kterou si Richard P. Feynman zamiloval. To snad nemyslíte vážně, pane Feynmane! je první knihou jeho vzpomínek.

Richard Phillips Feynman (1918–1988)
Jeden z nejvýznamnějších teoretických fyziků 20. století vystudoval Massachusettský technologický institut (MIT) a doktorát složil na univerzitě v Princetonu. Během druhé světové války pracoval na vývoji jaderné bomby. Po skončení války pracoval krátce na Cornellově univerzitě a od roku 1951 až do své smrti působil v Kalifornském technickém institutu (Caltech). V roce 1965 mu byla spolu se dvěma dalšími fyziky udělena Nobelova cena za techniku popisu reakcí elementárních částic poskytující alternativní náhled na chápání kvantové fyziky. Velice populární je soubor jeho přednášek o fyzice. To nemyslíte vážně, pane Feynmane! je první z jeho autobiografických knih.

Filip Švarc (* 1975)
Interpret Filip Švarc je známý jako moderátor Fajn rádia, kde působil více než 10 let. Díky svému výraznému hlasu je velice oblíbeným dabérem. Nadaboval například Martyho v animovaném filmu Madagaskar, Aliho G, ve filmech jako jsou třeba Terkel má problém, Lost, Pohotovost, Mumie. Jeho hlas je známý i z Top Gearu. Jako voiceover je znám z pořadů Superstar, Hlas Československa, Topstar magazín. V audioknižním světě není žádným nováčkem, načetl přes 11 audioknih.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)