Stříbrný lipan (2017)

ObrázekJaromír Tomeček. Audiokniha. Příběh ryby, která se oddělí od svého hejna a vydá se svou vlastní cestou skrz divokou horskou říčku.

Čte Ladislav Frej.

Natočeno 2017. Vydala Audiotéka 28. 3. 2017 (MP3, celková délka 7 hod. 44 min.) v cyklu Mistři slova.

Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Představte si životní putování ryby v zurčícím proudu horské bystřiny. Příroda dokáže být divukrásná a zároveň krutá – volně žijícím zvířatům připravuje mnohá nebezpečí, která si my lidé na první pohled nedokážeme uvědomit. Jaromír Tomeček vypráví nejen o jedinečnosti stříbrně zbarveného lipana, ale také o rozmanitosti života pod vodou. Se zaujetím líčí každodenní boj jejích drobných obyvatel o přežití. (anotace)

Jaromír Tomeček (1906-1997)
Český novinář a spisovatel začal nejprve studovat práva, školu ale přerušil a vydal se na Podkarpatskou Rus, kde působil jako úředník a notář. Právě v této oblasti se spřátelil s několika českými spisovateli – Ivanem Olbrachtem, Karlem Čapkem nebo Vladislavem Vančurou. Po oddělení Podkarpatské Rusi se vrátil do Brna, kde absolvoval totální nasazení. Poté se zaměřil na spisovatelskou činnost, spolupracoval s rozhlasem a přispíval do mnoha periodik. Jeho fejetony, črty i povídky mají lyrický nádech, oslavující přirozenou krásu přírody.

Ladislav Frej (1941)
Herec, kterému sedí především role intelektuálů a čestných mužů, je známý svým charismatickým hlasem z dabingu. Vyrůstal v Brně, kde později vystudoval JAMU. Svou hereckou dráhu začal v Divadle Večerní Brno a dále přešel do angažmá v Pardubicích a Ostravě. Po několikaletém vystupování na pražských scénách se nakonec herecky usadil v Divadle na Vinohradech. Své nejznámější televizní role ztvárnil v seriálech Nemocnice na kraji města a Malý pitaval z velkého města. Dlouhá léta se Ladislav Frej věnuje také rozhlasovým pořadům a dabingu, kde zazářil jako inspektor Barnaby v seriálu Vraždy v Midsomeru.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)