Zahradnictví (2017)

Petr Jarchovský. Audiokniha. Režie Hynek Pekárek.

Účinkují Gabriela Míčová, Martin Finger  a Ivan Lupták.

Natočeno 2017. Vydal OneHotBook, jaro 2017 (1 CD MP3; katalogové č.: AK142; EAN: 8594169481425).

Pozn.: „Vycházel jsem ze vzpomínek mých rodičů na moje prarodiče, je to asi nejosobnější věc, na které jsem kdy pracoval, prohlásil scenárista a autor Petr Jarchovský. Filmovou trilogii Zahradnictví i její literární a audioknižní zpracování můžeme tedy vnímat jako příběh konkrétních lidí v převratné historické době mezi roky 1939 a 1959. Rodinná sága pokrývající plochu dvaceti let je rozvržena do tří samostatných, nicméně propojených částí (Rodinný přítelDezertér Nápadník), z nich každou bude vyprávět jiný interpret. Příběh předchází událostem, které známe z kultovního filmu Pelíšky. Tentokrát se však příběh rozvětvuje od ženského elementu: tří sester Brünnerových – Bedřišky, Ely a Vilmy – i její dcera Daniely (autorovy matky), kterou sledujeme od narození přes válečného dětství až po dospělost v 50. letech. Válečná a brutální doba přirozeně akcentuje velká témata – vlastenectví, hrdinství, zbabělost; ale jsou tu i ta běžná a vždy přítomná jako kamarádství, láska, selhání, tolerance… Strhující příběhy plné nečekaných zvratů se odehrávají z velké části v rodinných podnicích, jimiž jsou zahradnictví v Jaroměři a kadeřnický salon v Praze. Vzdor svízelné době a krutým osudům protagonistům nechybí osvědčený autorův humor ani situační komika. (anotace)

Petr Jarchovský (* 1966)

Absolvent Filmové a televizní fakulty AMU, oboru scenáristika a dramaturgie, je dosud znám především jako autor filmových scénářů. Na téže fakultě dnes působí jako pedagog. Spolu s Janem Hřebejkem napsal původní scénář k celovečernímu debutu režiséra Ondřeje Trojana Pějme píseň dohola (1991). Mezi jeho nejznámější práce patří scénáře k filmům Šakalí léta (1993), Pelíšky (1999) a Pupendo (2003), které vznikly na motivy povídek Petra Šabacha (všechny tyto tři filmy režíroval Jan Hřebejk). Je rovněž autorem filmové povídky a scénáře filmu Musíme si pomáhat (knižně 2000), scenáristou filmu Želary (2003, režie Ondřej Trojan), jemuž jako předloha posloužily povídky Květy Legátové, a filmu Horem pádem (2004, režie Jan Hřebejk). Ve spolupráci s Janem Hřebejkem pokračoval i ve filmech Medvídek (2007), U mě dobrý (2008), Kawasakiho růže (2009), Nevinnost (2011) a Učitelka (2016). Jejich společná práce vyvrcholila ve filmové trilogii Zahradnictví, jejíž jednotlivé části (Rodinný přítel, Dezertér, Nápadník) vstoupí do českých kin během roku 2017. Dva filmy natočené podle jeho scénáře (Musíme si pomáhat a Želary) byly nominovány na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Gabriela Míčová (* 1975)

Vystudovala střední zdravotnickou školu, ale po roční praxi zdravotní sestry se rozhodla podat si přihlášku na DAMU. Po úspěšném studiu činoherního herectví nastoupila hned v roce 2002 do Divadla Komedie, kde zůstala až do roku 2012, kdy bylo divadlo zrušeno. Ztvárnila v něm velkou řadu rolí – proslavila ji zejména role prostitutky Romi ve hře Odpad, město, smrt, za kterou obdržela cenu Thálie a za stejnou roli ve filmové adaptaci Jana Hřebejka získala i Českého lva za nejlepší ženský výkon v hlavní roli. Od té doby se ve filmech (např. Tři bratři, Zločin v Polné, Vlk z Královských Vinohrad, Já, Olga Hepnarová, Zloději zelených koní, filmová trilogie Zahradnictví), ale také v seriálech (Život a doba soudce A. K., První republika, Mamon, Bohéma) objevuje stále častěji.

Ivan Lupták (* 1986)

Vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden von Horváth, 2010). Ve Viole účinkoval v pořadu Staročeské vánoční hry. Na konci čtvrtého ročníku DAMU v roce 2010 přijal nabídku stát se členem hereckého souboru Divadla Na zábradlí. Jeho filmovým debutem byla hlavní role ve filmu Anglické jahody (2008), hrál v televizním filmu Villa Faber (2011), v pohádce Micimutr (2011) a v seriálech jako Vraždy v kruhu (2015) nebo V.I.P. vraždy (2016).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)