Mycelium III: Pád do temnot (2017)

Vilma Kadlečková. Dramatizovaná audiokniha. Režie Jitka Škápíková.

Osoby a obsazení: Lucas Hildebrandt (Jaroslav Plesl), Kamëlëmöernü (Jana Stryková), Pinkertina Wardová (Klára Issová), Fiona Fergussonová (Kristýna Frejová), Maëwënë (Valerie Zawadská), Sofie Hildebrandtová (Dana Pešková), Artemis Lowellová (Martina Krátká), Roy Stafford (Jan Vlasák), Tali Reannu (Michal Balcar), Beerilu Ange (Petr Vršek) a Paüsuë (Andrea Černá).

Natočeno 2017. Vydal OneHotBook 12.5. 2017 (2 CD MP3; katalogové č.: AK144; EAN: 8594169481449;  20 hod. 55 min.).

Pozn.: V centru pozornosti gerdánské tajné služby je jediný muž: ten, kterého si vybraly Lodě. Intriky a podloudné meziplanetární akce probíhají vskrytu, ale všechno nevyslovené a nepřiznané, co odpradávna bylo mezi Össe a Gerdou, přesto náhle vystoupí na povrch: křivdy, násilí, hrdinství, mlčení. Ti, jejichž světy žily ve vzájemné nenávisti celé věky, svádějí poslední bitvu o artefakt Lodí; a v téže chvíli za tenkou stěnou vlastní mysli i Lucas Hildebrandt bojuje z posledních sil – o příčetnost, o důstojnost, o lidství. Čeká ho dilema a rozhodnutí. Ökrë, Třetí z posvátných drog, může být jeho záchranou i zkázou; ale ať už se pro něj stane čímkoliv, sežehne plamenem všechno, co bylo. Minulost končí. A muže s temnou gerdánskou duší, povahou a kořeny čeká jen propast – a Pád do temnot. (anotace)

Vilma Kadlečková (* 1971)

Narodila se v Praze, absolvovala střední ekonomickou školu a obor vědecké informace a knihovnictví na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Počátkem 90. let se podílela na vzniku hry Dračí doupě, spolupracovala při založení klubu hráčů Hexaedr a s nakladatelstvím Altar, později pracovala jako redaktorka a překladatelka. Většina jejích děl náleží k cyklu Legendy o argenitu, jehož součástí jsou např. romány Na pomezí Eternaalu, Meče Lorgan, Stavitelé věží i další novely a povídky. Motiv argenitu se objevuje i v pětidílné sáze Mycelium, jehož první tři díly (Jantarové oči, Led pod kůží, Pád do temnot) vyšly v nakladatelství Argo, které připravuje i další dva svazky (Vidění, Hlasy a hvězdy). Autorka se věnuje také fantasy (částečně sbírka Jednou bude tma, román Pán všech krůpějí, novela O snovačce a Přemyslovi), podílela se i na projektu Tajná kniha Šerosvitu. První kniha pentalogie Mycelium Jantarové oči získala cenu Akademie SFFH 2013 jako Kniha roku a Nejlepší původní česká nebo slovenská kniha. Více o Myceliu na http://mycelium.argenite.org/, o autorce a jejích dalších projektech na www.argenite.org.

Jaroslav Plesl (* 1974)

Český divadelní, filmový a televizní herec je absolventem divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Od roku 2001 je členem souboru Dejvického divadla. Televizní diváci jej znají ze seriálu Čtvrtá hvězda nebo jako moderátora dokumentárního cyklu Štíty Království českého a filmové publikum ze snímků jako Pravidla lži, Grandhotel, Zoufalci, Muži v říji, Největší z Čechů, Čtyři slunce, Krásno, Rozkoš nebo Díra u Hanušovic.

Jana Stryková (* 1979)

Vystudovala činoherní herectví na pražské DAMU. První stálé angažmá získala v letech 2003/2004 v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, poté byla postupně členkou tří pražských divadel. Od roku 2010 je členkou souboru Divadla na Vinohradech a spolupracuje s řadou dalších scén. Natočila několik filmů (např. Případ Andrey S., Zakázané uvolnění, Díte číslo 44) a seriálů (např. Ordinace v Růžové zahradě, Dokonalý svět), pracuje v rozhlase i v dabingu a stala se rovněž oblíbenou audioknižní interpretkou.

Klára Issová (* 1979)

Vystudovala konzervatoř, ve filmech úspěšně hraje od roku 1995. V roce 1997 získala Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli za ztvárnění Veroniky ve filmu Nejasná zpráva o konci světa, na Českého lva byla rovněž nominována roku 1995 v kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli za film Indiánské léto a roku 2000 ve stejné kategorii za snímek Anděl Exit.

Kristýna Frejová (* 1971)

Narodila se v Praze, v herecké rodině (maminka herečka Věra Galatíková, tatínek herec Ladislav Frej). Studovala DAMU, jejími pedagogy byli Jiří Adamíra, Luboš Pistorius či Viktor Preiss. Po škole nastoupila do Divadla Labyrint, tedy dnešního Švandova divadla. Za Sonety Tabákovou cestu byla nominována na Cenu Alfréda Radoka v sekci Talent roku. Zahrála si také ve filmech Chyťte doktora (2007), Věrní abonenti (2001) či Sjezd abituriantů (2000).

Marek Holý (* 1979) 

Český herec a dabér vystudoval brněnskou konzervatoř. Před studiem JAMU dal přednost angažmá v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Jeho cesta pokračovala do Prahy, kde působil několik let v Divadle Na Fidlovačce. Od roku 2013 je členem hereckého souboru Divadla na Vinohradech. Je držitelem Ceny Thálie 2013 v oboru opereta / muzikál za titulní roli v muzikálu Zorro uváděného v Divadle Hybernia. Umístil se také na 3. místě 19. ročníku ankety Neviditelný herec, která oceňuje práci pro rozhlas.

Valérie Zawadská (* 1958)

Po maturitě získala angažmá v Severomoravském divadle v Šumperku jako elév, o rok později nastoupila na DAMU v Praze. Následovala divadelní angažmá v Západočeském divadle v Chebu (1982-1986) a v Městských divadlech pražských (1986-1993). Od 90. let je na volné noze, hostuje v několika divadlech a kromě filmu či televize se věnuje též práci pro rozhlas. Hrála téměř v šedesáti filmech, inscenacích a seriálech, ale popularitu jí získal zejména dabing, za který obdržela několik ocenění TýTý i Cen Františka Filipovského.

Jan Vlasák (* 1943)

Narodil se v Čáslavi, vystudoval brněnskou JAMU a následně se stal členem souboru divadla v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami (Divadlo Petra Bezruče, Státní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Státní divadlo v Brně, Realistické divadlo, Rokoko i Národní divadlo), v současné době je členem souboru Městských divadel pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Tři králové, PF 77, Hodina tance a lásky, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Cukrárna, Cirkus Bukowsky, První republika, Svět pod hlavou) a filmů (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bathory).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)