Trainspotting (2017, 2021)

Irvine Welsh. Audiokniha.

Natočeno 2017. Vydal OneHotBook 8. 6. 2021 (1 CD MP3; katalogové č.: AK139; EAN: 8594169481395; v přípravě).

Pozn.:  Zabíjet čas lze všelijak. Člověk může třeba sledovat vlaky a porovnávat jejich příjezdy a odjezdy s časovými údaji v jízdním řádu. Ale proč, když jsou tu drogy?!? (Když najdete na zanícený žíle ten správnej spot, kam si to ještě můžete šlehnout, nájezd vám taky připomene náraz lokomotivy.) Antihrdinové ze skotského sídliště jsou hledači pevného bodu, s jehož pomocí chtějí pohnout zeměkoulí. Postupně však zjišťují, že kolem něho bloudí v kruhu. Když se však pokusí kruh rozetnout, změní se ve spirálu. V jejím silovém poli se buď v čím dál rychlejších otočkách řítí k poslednímu šlehu, anebo se zákruty dříve či později spojí do kruhu „spořádaného“ života, jemuž je snadnější se černohumorně vysmívat, než se z něj vymanit. Vystoupit z bludného kruhu není jednoduché a dokonání mise si žádá oběti. Protože však v reálném světě oběť není blíže specifikována, je zcela běžné, že jí bývá někdo úplně jiný.

Historky partičky narkomanů ze skotského sídliště utvářejí dohromady příběh, který se stal předlohou kultovního filmu Trainspotting Dannyho Boylea z roku 1996.

Irvine Welsh  (* 1958)

Narodil se ve skotském městečku Leith, které bylo přičleněno k Edinburghu. Sotva v 16 letech opustil školu, zapadl v 70. letech do londýnské punkové scény, vystřídal, řadu zaměstnání, hrál (prý špatně) v několika kapelách a aktivně se zajímal o drogy (včetně heroinu). „Pokaždé, když jsem se vrátil domů na sídliště v Edinburghu, byl někdo po smrti – kvůli HIV. Tak jsem začal psát, abych pochopil smysl toho všeho.“ Výsledkem byla v roce 1993 kniha Trainspotting vyprávěná syrovým skotským slangem (česky Maťa, 1997; Argo, 2013), pod jejímž černohumorným povrchem se skrývá jedna z nejpůsobivějších generačních výpovědí 90. let nejen v anglické literatuře. Hned o tři roky později ji zfilmoval režisér Dannym Boyle s Ewanem McGregorem v hlavní roli. Ve spisovatelské kariéře pokračoval a je autorem mnoha dalších próz jako Barevnej svět / Acid HouseNoční můra s čápem Marabu, Extáze, Sviňák, Lepidlo, Porno, Postelová tajemství mistrů kuchařů, Heráci, Pohlavní životy siamských dvojčat, Umělec na ostří nože nebo Slušná jízda.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)