Velký cirkus (2017)

 Audiokniha Mistři slova - Velký cirkus  - autor Pierre Clostermann   - interpret Jiří Dvořák

Pierre Clostermann. Audiokniha. Režie Jakub Tabery. Mistr zvuku Jan Kacian.
Čte Jiří Dvořák.
Natočeno 2017. Vydala Audiotéka, Bookmedia, květen 2017 (MP3, celková délka 11 hod. 8 min.) v cyklu Mistři slova
Pozn.: Vyprávění nejúspěšnějšího francouzského stíhače druhé světové války. Ve svých čtyřiadvaceti letech, si v dnešní době mnoho z nás nedokáže představit, co je to bojovat o čest a svobodu. Pierre Clostermann je jeden z těch, kteří nám tato válečná léta mohou přiblížit a odvyprávět ve své knize vzpomínek. Padnoucí uniformy, mrtví kamarádi a strhující bojové akce. Dny, kdy život mohl skončit každou vteřinou. Jedna vteřina, na které záviselo všechno, a nekonečné přátelství mužů, kteří jsou ochotní se obětovat jeden pro druhého beze slova.

Pierre Clostermann (1921-2006)
Odvaha, čest a hrdinství.
Pierre Clostermann se narodil do rodiny francouzského vojáka a byl přímo fascinován létáním. Proto se po vypuknutí války chtěl dostat i se svou licencí sportovního pilota do francouzského letectva jako bojový pilot. Protože byl ale příliš mladý, nebyl přijat. O pár let později už jako příslušník Letectva Svobodné Francie létal ve Velké Británii. Svůj deník si psal během svého nasazení a poté i po skončení války. Držitel Řádu čestné legie a několika dalších vyznamenání, patřil mezi nejúspěšnější francouzské stíhače s 18 sestřely ve vzduchu a stovek zničených nepřátelských vozidel a lokomotiv. Jeho deník, ač znatelně upraven, svědčí o neobyčejně obyčejném životě pilotů bojujících ve válce spolu se všemi jejich pocity a myšlenkami. Pierre Clostermann zemřel 22. března 2006.

Jiří Dvořák
Filmový a hlavně divadelní herec vystudoval brněnské JAMU. Už od roku 1999 je členem pražského Divadla na Vinohradech. Charismatický herec nahrává také rozhlasové hry a věnuje se dabingu. Svůj hlas propůjčil například Danielu Craigovi ve filmu James Bond nebo Davidu Hasselhoffovi v seriálu Knight Rider. Na divadelních prknech ztvárnil desítky různých rolí. Doriana Graye v Obrazu Doriana Graye, Romea v Shakespearově Romeovi a Julii nebo Mackbetha ve stejnojmenné hře. Věnuje se také nahrávání audioknih.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)