Sámo, velký vládce Čechů (2017, 2018)

Josef Bernard Prokop. Historický román. Kompletní audiokniha. Režie Michal Bureš.

Čte Aleš Procházka.

Natočeno červen 2017. Vydal OneHotBook v roce 2018 (1 CD MP3; katalogové č.: AK153; EAN: 8594169481531; celková délka nahrávky 9 hodin 30 minut).

Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Nebýt nedlouhé zmínky v prastaré kronice tak řečeného Fredegara, možná bychom ani nevěděli, že francký kupec a později první známý český král vůbec existoval. Dokázal, co nikdo před ním a málokdo po něm – sjednotit naše předky, dát zemi pevné postavení mezi evropskými královstvími, získat jí respekt a celých třiatřicet let v jejím čele moudře vládnout. Jaká ale byla jeho životní pouť, prostředí, které tu našel, kudy se ubíraly jeho myšlenky a smělé plány? Kterak se žilo v době před čtrnácti stoletími, kdy byli obyvatelé dnešních Čech, Moravy a části Rakouska ohrožováni Avary, než se pod Sámovým vedením spojili a stali se svobodnými a posléze i svornými? (anotace)

Josef Bernard Prokop

Narodil se a studoval v Praze (varhany, klavír, hudební věda). Po krátké pedagogické praxi zakotvil roku 1992 v Českém rozhlase, kde je redaktorem a moderátorem. Kromě toho je také autorem více než dvou stovek rozhlasových pořadů, spoluautorem televizních pořadů (s režisérem A. Moskalykem) a autorem dvou divadelních her. Aktivně koncertuje na varhany, a to nejenom v Čechách, ale ve většině zemí Evropy. Je aktivní i v muzikologické práci, mj. je zakladatelem a předsedou České společnosti Jana Ladislava Dusíka. Vychovává mladé klavíristy v ZUŠ Jana Zacha v Čelákovicích. Ke Karlovi IV. má autor o to větší vztah, že někteří z jeho předků byli ve službách tohoto slavného panovníka a u jeho dvora.

Aleš Procházka (* 1963)

Po Gymnáziu Jana Nerudy vystudoval DAMU. Poté působil tři roky v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a během následujícího angažmá v Městském divadle Kolín v letech 1989–1990 hrál i v pražském Činoherním klubu. V letech 1990–2006 ztvárnil řadu významných rolí v pražském Divadle pod Palmovkou a v současnosti účinkuje v několika inscenacích Městských divadel pražských. Kromě divadla je známý z televizních seriálů (např. Bambinot, Ordinace v růžové zahradě), rád se věnuje práci v rozhlase a exceluje v dabingu – hlas propůjčil mnoha hvězdám, např. Tomu Hanksovi, Kevinu Spaceymu, a namluvil také profesora Severuse Snapea ve filmech o Harry Potterovi či agenta Coopera v kultovním seriálu Twin Peaks.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)