Astronautův průvodce životem na Zemi (2017)

Chris Hadfield. Audiokniha. Vyprávění zkušeného astronauta o krásách, ale i strastech života ve vesmíru. Režie a mistr zvuku Miloš Vrána.

Čte Ladislav Frej.

Natočeno 2017. Vydala Bookmedia, Audiotéka v roce 2017 (MP3, celková délka 12 hodin 22 minut).

Pozn.: Příběh astronauta Chrise Hadfielda, který ve vesmíru strávil více než čtyři tisíce hodin. Příběhy o jeho úspěších, krizích, vesmírných procházkách a také o tom, jak mu to vše změnilo pohled na život na Zemi. Intimní vyprávění o vesmíru z pohledu astronauta vám také možná změní náhled na svět, a možná i to byl autorův důvod k celému napsání knihy.

Chris Hadfield
Astronaut, který je známý hlavně pro své video, které natočil na Mezinárodní stanici ISS, nahrál ho na YouTube a které vidělo přes 22 milionů lidí. Jednalo se o videoklip na počest Davida Bowieho – Space Oddity. Původně vojenský pilot, Chris Hadfield vzlétl do vesmíru celkem třikrát. Poté, co odešel z kosmické agentury, napsal svou knihu a zapsal se do srdcí všech, co si jeho příběh přečetli.

Ladislav Frej
K divadlu tíhnul již od svého mládí. Po absolutoriu brněnské JAMU začal na scéně Divadla Večerní Brno, Východočeském divadle v Pardubicích, odkud se přestěhoval do Státního divadla v Ostravě a pak do Prahy, kde zakotvil hlavně v Divadle na Vinohradech. Je úspěšným divadelním hercem, dabérem a spolupracuje i s filmem a televizí. Největší popularitu získal ztvárněním doktora Karla Sovy v seriálu Nemocnice na kraji města a i v dalších jeho pokračováních. Kromě jiného se věnuje také načítání audioknih.

Lit.: Gregor, Lukáš: Vzhůru do nekonečna a ještě dál! In web Naposlech.cz, 9. 8. 2017 (recenze). – Cit.: Jeho videa z Mezinárodní stanice ISS a cesty ze Země do vesmíru a zase zpět hravě překonávala hranice několika miliónů zhlédnutí. Chris Hadfield využil svého daru poutavě zachytit život astronauta a po návratu v roce 2013 sepsal knižního průvodce. O tom, že se stal bestsellerem, nemusíte mít pochyb…

V českém překladu ho pod názvem Astronautův průvodce životem na Zemi vydalo v roce 2014 Universum, s tříletým odstupem jej máme možnost nejen číst, ale také poslouchat. V nezkráceném tvaru jej vydala Bookmedia, přičemž čtení se chopila stálice mluveného slova, herec Divadla na Vinohradech, Ladislav Frej. Interpret v tomto případě nejenže svým zabarvením hlasu, ale nemálo i vzhledem připomíná autora předlohy, osmapadesátiletého Hadfielda.

Astronaut uchopil své vyprávění jako přímý exkurz do života lidí, kteří se podílejí na vesmírném výzkumu. Přednostně, takřka vlastně výhradně staví na svých vlastních zážitcích, zkušenostech a postřezích. Ladislav Frej i z toho důvodu nemoduluje hlas do vícero poloh a zůstává de facto v jediné hlasové interpretaci vypravěče Chrise Hadfielda. Ani ve chvílích, když náhodou přichází na řadu citace či parafráze jiných výpovědí, úryvků z dialogů, nepokouší se Frej hrát jiné osoby. Díky tomu celý poslech působí velmi kompaktně, jako „obyčejné“ (v tom nejlepším slova smyslu) povídání jednoho člověka směrem k posluchači. Jako bychom spíše seděli někde u stolu, stočila se řeč na zážitky z vesmíru, vypravěč se chtěl o ně především podělit, a nikoliv nás zaujmout přílišnou dramatizací a nápodobou jiných postav.

Na druhou stranu by bylo nesprávné domnívat se, že by snad audioverze Astronautova průvodce životem na Zemi byla fádní. Frej ctí text, tedy jeho obsah a významy jednotlivých událostí, a i když se obejde bez změn barvy hlasu, pracuje dostatečně s dynamikou a hlídá si zacházení s tempem a pauzami. Díky tomu se nejenže v textu nemáme šanci ztratit, především ale vypozorujeme podstatné informace či emoce, které vstupovaly do „děje“.

Když k tomuto skutečně profesionálně zvládnutému přednesu připočteme i kvalitu samotného textu, vzniká audiokniha, která by se měla setkat s vaší pozorností. Už proto, že Hadfiled, jak zaznělo zkraje, má mimořádný cit pro zachycení dílčích etap příprav i samotného běhu vesmírného výzkumu. Vypráví tak, abychom za vším vnímali zejména lidi – člověka jako individualitu, de facto jakoby sebe sama. S jeho pocity, strastmi, úspěchy. Věnuje se zdánlivě banálnostem, ale díky životu s všednostmi utváří mnohem autentičtější obraz astronauta. Velmi sympatická je také jeho houževnatost a pokora, dvě linie, které procházejí celým textem od samého počátku až do finále.

Snad jen s hudební složkou si mohli v Bookmedia lépe poradit. Mezi kapitolami zazní spíše zvukové efekty než tóny, bohužel navíc značně „bezpohlavní“, takže vás dost možná napadne, že bez nich by audiokniha zněla o poznání lépe.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)