Nikdy nedělej kompromis (2017)

Chris Voss. Kompletní audiokniha. Nikdy nedělej kompromis aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život vás naučí vyjednávací taktiky používané agenty FBI, které se nejvíc osvědčily v kritických, ale i každodenních situacích.

Čte Petr Hanák.

Natočeno 2017. Vydalo Jan Melvil Publishing v roce 2017 (MP3, celková délka  9 hodin 9 minut).

Pozn.: Nikdy nedělej kompromis je strhující, nenahraditelná příručka vyjednávacích technik, vybroušených během zajímavé kariéry Chrise Vosse, který desítky let působil jako hlavní vyjednavač FBI s únosci. Dnes patří k nejvyhledávanějším lektorům prestižních podnikatelských škol a současně působí jako poradce velkých společností při jejich strategických jednáních.

Vossovy techniky již prokázaly funkčnost v mnoha náročných situacích, od osvobození rukojmích po úspěšné miliardové fúze. A nyní je můžete využít i vy: ve své práci, pro získání lepšího místa, vyššího platu, či dokonce při přesvědčování svých dětí. Kniha se navíc čte lehce jako beletrie, protože autor svůj výklad prokládá napínavým popisem událostí, v nichž se Vossovi a jeho kolegům z FBI podařilo uspět v situacích, kdy šlo o všechno: o lidské životy.

V knize se mimo jiné dozvíte:
- jak používat metody aktivního naslouchání, zejména zrcadlení, mlčení a hlas nočního DJ
- jak zklidnit situaci a vyvolat v protějšku pocit bezpečí, aby se nebál odhalit jak rozlišit mezi tím, co dotyčný chce a co nezbytně potřebuje
- co to je taktická empatie a jak používat tzv. labeling
- jak odzbrojit druhého v jeho stížnostech vůči vám
- proč je „ne“ tím nejlepším začátkem a jak ho dosáhnout jak lze přimět druhou stranu k e-mailové reakci
- co to jsou kalibrované otázky a jak je použít k nasměrování energie protějšku k řešení vašich problémů
- jak efektivně smlouvat i v případě, že jednáte s agresivním protivníkem či se potýkáte s urážkami

Chris Voss
Začínal jako řadový policista, vypracoval se však do pozice hlavního vyjednavače s únosci v FBI, kde působil celkem 24 let. Nyní je považován za jednoho z nejvýznamnějších praktiků i lektorů vyjednávacích technik na světě. Založil konzultační společnost The Black Swan Group, která radí firmám z žebříčku Fortune 500 v rámci komplexních vyjednávání. Voss učil na mnoha obchodních školách, včetně Marshall School of Business (pod University of Southern California), McDonough School of Business (při Georgetown University), na Harvardské univerzitě, Sloan School of Management (pod MIT) a Kellogg School of Management (při Northwestern University).

Recenze:
„Tato kniha mě dostala. Je to strhující čtení, plné okamžitě použitelných rad – a to nejen pro jednání, kdy je v sázce hodně, ale také pro zvládání každodenních konfliktů v práci či doma.“
– Adam Grant, autor NYT bestselleru Originals a Give and Take

„Chrisu Vossovi se v oboru vysoce rizikových vyjednávání, kdy je v sázce hodně, vyrovná jen málokdo. Techniky popsané v jeho knize fungují – ať už v byznyse, nebo v osobním životě.“
– Joe Navarro, bývalý zvláštní agent FBI a autor knihy What Every BODY is Saying

Lit.: Gregor, Lukáš: NE prostě neexistuje. In web Naposlech.cz, 23. 8. 2017 (recenze). – Cit.:  O tom, že příručka pro mezilidskou komunikaci nemusí být jen nudnou složeninou rad a doporučení, vás přesvědčí Vossova kniha Nikdy nedělej kompromis. Je sice „kuchařkou vyjednávání“, ale notně intenzivní.

Vyjednávání představuje jednu z neustále přítomných „veličin“ našeho života – ať už se zaměříme na osobní rovinu, nebo tu pracovní. Nemusíme se totiž nutně ucházet o lepší místo či plat, chtít uzavřít výhodně novou smlouvu, nebo se nenechat napálit prodejcem. Bohatě stačí komunikace s vlastními dětmi. Možná některé z vás překvapí, že na každý z uvedených případů (a k nim připočtěte ještě desítky jiných), lze uplatnit de facto tentýž „vyjednávací model“. A třeba právě ten, který funguje, když se bezpečnostní složky státu snaží domluvit s únosci. Protože právě v této krizové variantě vyjednávání nepřipouští neúspěch…

Odkaz na vyjednávání s únosci nebyl použit náhodou. Pro autora knihy Nikdy nedělej kompromis byl totiž takový způsob komunikace dlouhá léta denním chlebem. Chris Voss se vypracoval do pozice hlavního vyjednávače FBI a i díky své více než dvacetileté praxi „vyhmátl“ postupy, o které se se čtenáři podělil. Přestože nemalou část jeho knihy zabírají konkrétní případy z jeho policejní praxe, je text veskrze použitelný v běžném životě – i v tom našem, v němž se nervy spojené s vyjednáváním s únosci a teroristy objevují pouze ve chvílích sledování americké kriminálky.

Už díky profesi autora a uváděným případům (příběhům) jde o knihu v oblasti osobního rozvoje či byznysu netradiční. Potkávají se v ní „kancelářské“ modelace s krutou realitou, kde se chyby neodpouštějí. Vyhrocenost propojení mezi Vossovou praxí a tím, nač ji aplikuje, vytváří zajímavé napětí a dynamiku uvnitř textu. O to citelněji však vynikne kontrast mezi obsahem a způsobem načtení.

Jan Melvil Publishing, nakladatelství, které do zvukové podoby převádí literaturu, kterou předtím vydalo tištěně a coby e-knihy, zvolilo nové jméno. Ne že by za výkonem Petra Hanáka stála nezkušenost, v kontextu audioknih od Melvila lze spíše vypozorovat režijní koncept, který sází přednostně na srozumitelnost načteného textu než na interpretaci vedené dramaturgickým záměrem. Ve výsledku si tak posluchač rozhodně nemůže stěžovat na nekvalitní zvukové zpracování. Artikulaci všichni, včetně Hanáka, zvládají výtečně. I výběr hlasů se zatím vždy setkal s tím, že barva či posazení působí na poslech docela sympaticky. Zatím jsem však nenabyl tak silného dojmu, až nyní, že právě interpret se zcela míjí s obsahem knihy – a samotným autorem.

Z Chrise Vosse (a to se nemusíme dívat na jeho fotografii) vyzařuje letitá zkušenost. Charisma, ale i tvrdost, prostě ona „ne-kompromisnost“. Petr Hanák, respektive jeho hlas, naopak vzbuzuje pocit začínajícího medika, který si čte učivo před zkouškou. A nejde jen o absenci práce s dynamikou čtení, ale už v samotné volbě tohoto hlasu. Řeknu to trochu neobratně – Melvil měl dát raději šanci „šedinám v hlasu“ na úkor ukázkové artikulace.

Pochopitelně, že výše uvedená nespokojenost může být docela dost dobře subjektivní. Přesto, zvláště v porovnání s jinou literaturou faktu (Astronautův průvodce životem na Zemi, Totální rauš, Krvavé země…), si troufám tvrdit, že by v nakladatelství Jan Melvil Publishing mohli výběr a vedení interpretů více skloubit s textem knih – s jejich stylistikou, s cílovou skupinou, s autory původních předloh.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)