Život za životem (2017)

Kate Atkinsonová. Kompletní audiokniha. Příběh, ve kterém hlavní hrdinka prožívá alternativní verze událostí svého života v meziválečném Londýně. Překlad Daniela Theinová. Režie a zvuk Miloš Vrána.

Čte Tereza Bebarová.

Natočeno 2017. Vydala Bookmedia, Audiotéka 30. 8. 2017 (MP3, celková délka 17 hodin 31 minut).

Pozn.: Kdybyste mohli jednu, jedinou věc ve své minulosti změnit, co by to bylo?

Nekonečné volby, nevysvětlitelné fobie, prolínání paralelních světů a atmosféra meziválečného Londýna. To je příběh Angličanky Ursuly Toddové, která zemře hned po narození jedné únorové noci roku 1910. Hned v další kapitole se ale narodí znovu a přežije. Ursula mívá silné pocity déja vu, je totiž schopná prožívat tytéž chvíle znovu a znovu. Může tak pokaždé zabránit různým osobním katastrofám. Román o efektu motýlích křídel – i nepatrné rozhodnutí může mít nedozírné následky.

Kate Atkinsonová
Narodila se v Yorku v Anglii a vystudovala anglickou literaturu na Dundeeho univerzitě. Svou spisovatelskou dráhu začala povídkami, které vycházeli v časopisech. Za svou prvotinu „V zákulisí muzea“ dostala v roce 1996 Whitbreadovu cenu. Od té doby pokračovala v psaní. Ačkoliv mezi českými čtenáři není příliš známá, jedná se podle všech recenzí o jedno z nejlepších současných britských děl přeložených do češtiny. Je také autorkou divadelní hry Abandonment.

Tereza Bebarová
Česká divadelní a televizní herečka a zpěvačka, která příležitostně účinkuje v muzikálech. Od dětství tancovala a zpívala, a proto poté vystudovala na ostravské konzervatoři. Po angažmá v ostravském Divadle Aréna, nebo Národním divadle moravskoslezském se přesunula do Prahy, kde hraje v nuselském Divadle na Fidlovačce. Můžeme ji vidět také v seriálu Ulice nebo slyšet v seriálech Dr. House, kde dabuje Třináctku, nebo v Zoufalých manželkách jako Gabrielle Solisovou. Tato nadaná a hlasově velmi disponovaná žena nám pomohla namluvit naši audioknihu.

Lit.: anonym: Kate Atkinsonová: Život za životem. In web AE Style Svět, 6. 10. 2018 (posluchačská recenze).- Cit.: Pěkný sobotní večer, jestli mne za poslední dobu nějaká audiokniha naplno pohltila, tak je to právě tato. Život za životem od Kate Atkinsonové vás vtáhne do děje ani nevíte jak…

Jake by to bylo, kdybyste některé okamžiky života prožili vícekrát, měli pocit deja vu, ale vlastně díky tomu pokaždé zvolili jinou cestu? Ne spravnou, ale jinou…. Příběh o dívce, která poprvé zemřela již při svém narození, padla tma a následně svůj porod přežila, zemřela později, opět přežila a tak dále. Ne, nikdy se nevracíte na úplný začátek. Kouzlo je v tom, že nevíte, kdy padne tma a do kterého okamžiku jejího života se vrátíte.

Velice mne láká přečíst si tištěnou verzi (např. ZDE), ale na druhou stranu mnoho dělá i přednes audioknihy, který je díky Tereze Bebarové, naprosto brilantní. Pokud máte rádi nevšední romány, tak tento ve vaší (audio) knihovně nesmí chybět. Já se k němu budu ráda vracet.

Tímto bych ráda poděkovala Audiotece za poskytnutí této nevšední a výborné audioknihy k recenzi!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)