Deník americké manželky (2017)

 

Sue Kaufmanová. Kompletní audiokniha. Příběh ženy v domácnosti, která hledá únik ze stereotypu v nevěře. Režie a hudba Jakub Tabery. Mistr zvuku Jan Kacián.

Čte Simona Postlerová.

Natočeno 2017. Vydala Audiotéka – Bookmedia v roce 2017 (celková délka 11 hod. 4 min.).

Pozn.: Deníkově zpracovaný román o životě manželky newyorského advokáta a matky dvou dcer z „lepší společnosti“. Tina Munviesová by měla mít na starosti pouze úklid, chod domácnosti, manželství, výchovu dětí a společenský život rodiny… Sedí celé dny doma, ztrácí své sebevědomí, utápí se v depresi a není divu, že spadne přímo po hlavě do nebezpečného vztahu, který vnese do jejího života nečekané problémy. (anotace)

Sue Kaufmanová
Narodila se v roce 1930 v New Yorku a publikovat začala hlavně časopisecky. Její povídky se průběžně objevovaly v předních amerických periodikách. Své příběhy situuje hlavně do městského prostředí úspěšných Američanů a s ironií proniká pod povrch jejich zdánlivě perfektních životů. V roce 1967 napsala svůj Deník americké manželky, který se stal okamžitě bestsellerem a dočkal se i filmového zpracování.

Simona Postlerová
Simona Postlerová (*1964, Plzeň) je dcerou Alexandra Postlera st., herce a režiséra, a Jany Postlerové, jazykové poradkyně. Po gymnáziu absolvovala studia herectví na DAMU a již během studia hostovala v Národním divadle, kde v roce 1987 získala stálé angažmá. Od roku 1992 je členkou Divadla Na Vinohradech. Příležitost získala také v divadle Ungelt a v Karlínském divadle. Hrála v mnoha televizních seriálech a inscenacích a věnuje se také dabingu a načítání audioknih. Herectvím se zabývá i bratr Alexandr. S manželem Zdeňkem Hráškem, kytaristou, má dvě děti – dceru Janu Magdalenu a syna Damiána.

Lit.: Nela (= Sabina Huřťáková Hašková): Recenze: Audiokniha – Sue Kaufmanová – Deník americké manželky. In web Knižní kavárna, 17. 10. 2017 (posluchačská recenze). – Cit.:  Betina – zdánlivě obyčejná žena ze zdánlivě obyčejné rodiny z vyšších kruhů žijící v New Yorku někdy ve druhé polovině dvacátého století. Její starostí je starat se o domácnost, úklid, dvě dcery a o společenský život, který je pro udržení prestiže rodiny důležitý. Jenže něco je špatně. Tina by podle svého manžela se sebou měla něco udělat. Měla by se sebrat, lépe se o sebe starat a být lepší manželkou.

Tina si ve snaze zúčtovat se svým životem a dívat se na všechno střízlivýma očima koupí prázdný sešit, do kterého si začne psát svůj deník. Díky němu ji poznáváme mnohem blíže a mnohem intimněji, než se může zpočátku zdát. Ač nejprve působí jako nevyrovnaná žena, zmatená a neschopná řídit svou domácnost a lidi, kteří jí vaří a uklízejí, zdá se být špatnou matkou a ještě horší manželkou, nic není ve skutečnosti takové, jak se zdá na první pohled.

Tina je ve skutečnosti obětí svých psychických bloků, strachu z lidí, ale také nízkého sebevědomí, které jí stále více sráží její rádoby dokonalý manžel. Právě on, jak se v průběhu čtení/poslouchání uvědomíme, je zdrojem všech jejích problémů. To on z ní dělá nemožnou hospodyni, neschopnou matku a vlažnou manželku, která své manželské povinnosti plní pouze z povinnosti.
Postupně zjišťuje, že psaní deníku jí pomáhá utřídit si vlastní myšlenky a vidět svět kolem sebe mnohem reálněji. Chápe, že je třeba zvýšit si sebevědomí a snad i právě proto spadne velice snadno do mileneckého vztahu s jedním z manželových rádoby přátel.
Kniha Deník americké manželky je logicky psána jako deníkové záznamy po jednotlivých dnech. Takto je i namluvena stejnojmenná audiokniha. Co zápis, to jedna kapitola Vzpomínky a příhody Tiny vypráví oblíbená česká herečka a velmi dobrá interpretka audioknih – Simona Postlerová, se kterou jsem se setkala již u audioknihy Zabij mě znovu. Namluvení Deníku americké manželky jí podle mě sedlo velmi dobře. Deníkové záznamy vyprávěla s citem, ironií a velkou dávkou empatie k depresemi zmítané ženě, která je ve skutečnosti objetí manžela a jeho „ideálních“ představ.
Simona Postlerová se svého úkolu zhostila velmi bravurně. Tím, že se jedná o interpretaci deníkových záznamů nevyzní nemístně ani to, že cituje slova vycházející z úst mužům (manžel, milenec, manželovi kolegové, …).
Deník americké manželky se mi opravdu hodně líbil, přestože zpočátku jsem měla strach, že mě audiokniha nebude bavit. Po pár kapitolách jsem se však dokonale ponořila do světa newyorkské smetánky a užívala si Tininy příhody natolik, že mi po skončení audioknihy okamžitě začaly chybět. Vůbec bych se nebránila, kdyby bylo napsáno pokračování, čehož už se ale bohužel nedočkáme. Škoda…
Hodnocení: 85%

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)