Podivný případ se psem (2017)

Mark Haddon. Detektivní příběh. Z anglického originálu The Curious Incident of the Dog in the Night-time přeložila Kateřina Novotná. Hudba Dominik Svoboda. Režie Alexandra Bauerová. Střih a mastering Pavel Štěpánek. Design obalu Gabriela Plítková. Odpovědná redaktorka Karolina Srncová.

Čte Matouš Ruml.

Natočeno 2017. Vydalo Tympanum 2. 11. 2017 (1 CD MP3, celková délka 7 hod. 14 min.) v akci Velký audioknižní čtvrtek.

Pozn.: Výjimečný příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele, a mimovolně vyřeší zdánlivě neřešitelnou krizi manželství svých rodičů. Detektivní novela byla ve Velké Británii zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy ceny.

Mark Haddon (1962)

studoval anglickou literaturu na Oxfordu. Je autorem více či méně humorných románů Podivný případ se psem nebo Problémové partie, z nichž první je určen především mladším a druhý zralejším čtenářům. Významným románem o problematických rodinných vztazích byl Červený dům. Za Podivný případ se psem, pojednávající o chlapci s Aspergerovým syndromem, dostal cenou řadu literárních cen včetně Whitbread Award. Napsal i legrační prózu pro děti Spudveč! a vydal sbírku básní. Žije a učí v Oxfordu, je přísný vegetarián, a jak sám o sobě říká, je „zapřisáhlý ateista“.

Matouš Ruml (1985)

Vystudoval hudebně dramatické oddělení Pražské konzervatoře (2008). Již během studií hostoval v Divadle ABC, ve Stavovském divadle a v Klicperově divadle v Hradci Králové. 5 let byl členem souboru Městského divadla v Mladé Boleslavi, kde vystoupil například v inscenacích Ostře sledované vlaky, Nebezpečné vztahy, Úplné zatmění nebo Chaplin. Nyní je členem divadelního spolku Kašpar v Divadle v Celetné (Osiřelý západ, Višňový sad, Mrzák Inishmaanský, Mikulášovy patálie). Televizním divákům je známý ze seriálu Comeback, z pořadu pro děti Hřiště 7 a z magazínu Za obzorem. Je laureátem Ceny Zuzany Navarové a Thálie pro mladého činoherce za rok 2012.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)