Mrtvý klíč (2017)

Audiokniha Mrtvý klíč  - autor D. M. Pulley   - interpret Robert MiklušD. M. Pulley. Kompletní audiokniha. Detektivní thriller, ve kterém záhadný klíč otevírá tajemství největší clevelandské banky a jejich nejvlivnějších klientů. Překlad Kateřina Kuncová. Režie a hudba Jakub Tabery. Mistr zvuku Jan Kacian.
Čte Robert Mikluš.
Natočeno 2017. Vydala Bookmedia, Audiotéka 13. 11. 2017 (celková délka 16 hodin 40 minut).
Pozn.: Banka, která spravuje peníze těch nejvlivnějších lidí, je v ohrožení. Neviditelná žena našla mrtvý klíč – univerzální klíč, se kterým se může dostat k tajemství nejvyšších špiček městské hierarchie. O dvacet let později stavební inženýrka jménem Iris dostane zakázku na zakreslení plánů budovy banky. Ve stole objeví záhadný klíč, kterým brzy roztočí smrtící kolotoč událostí.
D. M. Pulley
Americká spisovatelka se živí jako specialistka na rekonstrukce historických objektů a jako forenzní vyšetřovatelka poruch v konstrukcích staveb. Se svým románem „Mrtvý klíč“ vyhrála v roce 2014 cenu „Amazon Breakthrough Novel Award“ v kategorii detektivek a thrillerů. Román je napsán na základě svých pracovních zkušeností z opuštěné budovy v Clevelandu. V současné době autorka pracuje na druhém románu.
Robert Mikluš (* 1982)
Po studiích na JAMU působil v divadle Husa na provázku (trilogie Vladimíra Morávka Perverze v Čechách či projektu Sto roků kobry, v tamějších inscenacích Jana Mikuláška, Petra Formana, Martina Hubu a dalších). V Národním divadle účinkuje v inscenaci Vladimíra Morávka 1789 aneb Dokonalé štěstí. Objevil se ve filmech Roberta Sedláčka Největší z Čechů, Muži v říji, Sráči, Dědictví aneb Kurva se neříká. V současnosti účinkuje v kulinářském seriálu Luxus na talíři.Lit.: anonym: D. M. Pulley – Mrtvý klíč (Robert Mikluš). In web Dragell.cz, 10. 2. 2018 (článek + ukázky k poslechu). – Cit.: Co dokáže způsobit nalezení jednoho malého klíčku v zapomenutém stolku uprostřed opuštěné budovy? Následující události na sebe nenechají dlouho čekat, protože kdo moc ví…

Příběh

Beatrice je šestnáctiletá dívenka, která usilovně hledá práci. Nakonec se jí pohovor pro Clevelandskou banku podaří a ona se zde nadšeně seznamuje s prací a svými kolegy. Právě v té chvíli začne zjišťovat od své kamarádky, že na pozadí banky vše neprobíhá tak, jak by mělo. Všechny ty tajemné mrtvé schránky, které se prostě ztratí mezi zesnulým majitelem a státem jsou lákavou záhadou. Jenže Beatricina tetička končí v nemocnici a mladá dívka si tak musí uspořádat vlastní život. Kam ji osud zavede?

O mnoho let později, stejné místo jen jiná ambiciózní žena. Tentokrát čerstvá stavební inženýrka Iris je tou, kdo dostává svoji práci, kterou má vykonávat v budově Clevelandské banky. Ta před 20 lety totiž ze dne na den zavřela, ale nyní je budova opět k prodeji a je zapotřebí někoho zručného, kdo zakreslí její plány. A tak Iris bloudí místnostmi a patry, aby objevila tajemství a lži, které dávno zavál prach a neměly již nikdy spatřit světlo světa.

Styl psaní

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách, v minulosti sledujeme mladou Beatrice, která si hledá práci ve velké bance a o dvě desítky let později Iris, která se připlete na téže místo, aby zakreslila plány. Obě ženy se tak nějak omylem připletou k událostem probíhajícím na pozadí banky a pomalu ale jistě zjišťují, že se nikomu nedá věřit. Jsou ovšem tuze zvědavé, než aby přestaly pátrat po tom, co se vlastně v Clevelandské bance děje. Právě díky prolnutí dvou časových linií nám do sebe skládačka zapadá a můžeme si postupně dávat dohromady, co to vlastně znamená a co se stalo.

Z počátku je děj pomalejší, dozvídáme se vše o postavách, a především o Clevelandské bance. Teprve až ke konci se dočkáme svižnějšího tempa, temnější a napjatější atmosféry se spoustou překvapení. I přesto, že je první část pomalejší, jsou charaktery hlavních hrdinek málo vykreslené. Mnohem bližší mi byla Beatrice, která si musela najít práci, hledala si přátele v bance a zároveň se jí udála nepříjemná situace, kdy se její tetička ocitla v nemocnici. Na druhou stranu Iris, ačkoliv se sympatickým povoláním, byla charakterově nelíbivá postava, bary a muži jí nebyly cizí a moc jsem jí nefandila.

Ale abych se ještě vrátila k samotné Clevelandské bance, přiznám se, že mne fascinují opuštěné budovy a přesně v téhle knize se nám dostává velké porce toho, jak vlastně budova vypadala a fungovala, když zde sídlila banka a na druhou stranu jako protiklad nám Iris prozkoumává dvacet let starou budovu a objevuje tajemné věci, temná zákoutí a zapomenutou minulost. Na popis budovy je zde mnohdy brán velký důraz.

Audio

Ačkoliv zde máme dvě hlavní ženské hrdinky, i přesto byl zcela nečekaně vybrán mužský interpret. Ovšem Robertu Miklušovi tato role sedla, svým přednesem dodává příběhu tajemnou atmosféru a svým jemným podtónem hlasu mi k hlavním hrdinkám nakonec sedl.

Objevuje se zde velké množství postav, které se občas prolínají do obou časových rovin. I přes vynikající přednes Roberta Mikluše se mi někdy stávalo, že jsem se ztrácela v tom, kdo je kdo a kde jsme. Určitě by nebylo na škodu zvolit dva interprety, každého na jednu časovou rovinu, aby se ty dvě dějové linie oddělily a postavy šly lépe zaškatulkovat.

Obal

Obal vychází z české verze knižní předlohy, ačkoliv velké písmo mírně zakrývá motiv na pozadí. Přiznám se, že moc nemám ráda na obalu nálepky ohodnocení či ocenění dané knihy společnostmi či čtenáři, protože sto lidí, sto chutí.

Hodnocení knihy

Příběh je z počátku pomalý, seznamuje nás s budovou a pomalu tahá za nitky osudu. Teprve až v druhé polovině se začnou dít události, děj získá na svižnosti a pocítíme poprvé napětí a zvědavost. Autorka klade důraz na popis budovy, což vytváří knize příjemnou atmosféru. I přesto, že sledujeme osudy dvou hlavní hrdinek, audioknihu namluvil Robert Mikluš a opravdu se mu povedlo vytvořit příběhu příjemný podtón.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)