Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře (2017)

Ernst Hans Josef Gombrich. Nezkrácená audiokniha. Režie a hudba Ivo Martiník. Hudba Lukáš Bury. Překlad Eva Pátková.

Čte David Viktora.

Natočeno 2017. Vydal Bookmedia, Audiotéka, leden 2018 (MP3; celková délka 12 hodin 5 minut).

Pozn.: Proslulý kunsthistorik převypravuje dějiny světa jako příběh, ne vždy právě veselý a pochopitelně neukončený. V této knize se Gombrich zaměřuje spíše na mladší generaci, ale s chutí si ji poslechnou i dospělí. Kniha čtenáře provede historií od počátků až do dvacátého století. Seznámí ho s nejdůležitějšími historickými osobnostmi a událostmi a také jej poučí o souvislostech a spojitostech mezi různými obdobími.

Original German title: Eine kurze Weltgeschichte für junge Leser.
This is the revised edition of the title „Weltgeschichte von der Urzeit bis zur Gegenwart“ by Ernst H. Gombrich, first published in 1935 by Steyrermühl-Verlag, Vienna

Ernst Hans Josef Gombrich
Sir Ernst Hans Josef Gombrich se narodil ve Vídni roku 1909. Narodil se vzdělané židovské rodině, otci advokátovi a matce pianistce. Po maturitě studoval dějiny umění ve Vídni a v Berlíně navštěvoval přednášky psychologa W. Kohlera. Zájem o umění a psychologii ho provázel celý život. Po vypuknutí světové války vydal Malé dějiny světa, které byly poté přeloženy do několika jazyků. Emigroval do Londýna a pracoval pro BBC – monitoroval německé vysílání. Byl to právě on, který správně uhodl, že je Hitler mrtev, protože německý rozhlas vysílal Brucknerovu smuteční symfonii.
Gombrich dostal Řád britského impéria a později byl povýšen do šlechtického stavu. Jeho kniha Příběh umění je dodnes oblíbený úvod do dějin umění. Věnoval se dekorativnímu umění a ornamentu, tak i karikatuře a výtvarnému odrazu antiky a mnoha dalším tématům. Již od 50. let se kriticky stavěl k modernímu umění a odmítal jej i názor, že umění může být cokoliv, co se za něj prohlásí. Odmítal také představu oddělené „židovské kultury“, kterou pokládal za vynález nacistů.

David Viktora
David Viktora se narodil v Ostravě, odkud se v roce 1973 přestěhoval s rodiči do Brna, kde absolvoval základní školu a gymnázium. Jeden rok působil jako elév v Jihlavském divadle a následující čtyři roky pak studoval na divadelní fakultě JAMU. V roce 1990 přijal angažmá do činohry Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě, kde za dobu svého působení nastudoval pěknou řádku rolí, jako je například Des Grieuxe (Manon Lescaut), Bilbo Pytlík (Hobit aneb Cesta za pokladem), Augiáš (Herkules a Augiášův chlév), McMurphy (Přelet nad kukaččím hnízdem), Jindřich IV. (Královna Margot), Boleslav (Krvavé křtiny aneb Drahomíra a její synové) a další.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)