Uspořádání světa (2017, 2018)

Henry Kissinger. Kompletní audiokniha. Analytický pohled na stav politického a společenského uspořádání dnešního světa.  Překlad Martin Pokorný.

Čte Jiří Schwarz.

Natočeno 2017. Vydala Bookmedia, Audiotéka, leden 2018 (MP3, celková délka 19 hodin 19 minut).

Pozn.: Vlivný politolog, historik a bývalý ministr zahraničí Spojených států předkládá ve své nejnovější práci z roku 2014 mnohostranný, historickými a politickými souvislostmi podložený pohled na řád světa. Ukazuje, že kořeny současného uspořádání mezinárodních vztahů byly poprvé zformulovány v západní Evropě téměř před čtyřmi staletími na mírové konferenci v německém Vestfálsku. Mír po třicetileté válce tehdy odrážel pragmatické vyrovnání s realitou a byl založen na společenství suverénních států, které kontrolují své vzájemné ambice prostřednictvím všeobecné mocenské rovnováhy. Vestfálský systém se postupně rozšířil po celé zeměkouli a pojal do sebe řadu odlišných civilizací a regionů. Autor sleduje, jakými proměnami prošel tento systém rovnováhy po Francouzské revoluci a napoleonských válkách na vídeňském kongresu a jak se s jeho stavebními kameny vyrovnávaly jiné části světa v souvislosti se svou historickou, politickou a kulturní odlišností.

Autor věnuje svůj analytický pohled také otázkám Středního východu (a speciálně Íránu), odlišným koncepcím mocenské rovnováhy v Evropě a Asii, zvláště čínské „harmonii pod nebesy“. Pozornost zaměřuje také na americké politické vize, které se přestaly opírat pouze o systém vyvažování a začaly usilovat o dosažení míru šířením demokratických principů. Kissingerovy úvahy ústí v současnosti a hledají perspektivu světového řádu pro naši dobu tváří v tvář takovým výzvám, jako je islamismus, šíření jaderných zbraní a globalizace.

Henry Kissinger
Americký diplomat a politik německého a židovského původu.
Henry Kissinger se narodil nedaleko od českých hranic v bavorském Fürthu. V roce 1938 emigroval s rodinou do Spojených států a v roce 1943 se stal americkým občanem. V roce 1950 vystudoval Harvardovu univerzitu, kde také v letech 1954-1969 učil. Henry A. Kissinger byl v letech 1973-1977 padesátým šestým ministrem zahraničí Spojených států. V letech 1969-1975 zastával také funkci poradce pro otázky národní bezpečnosti prezidentů Nixona a Forda. Mezi jinými oceněními obdržel i Nobelovu cenu za mír v roce 1973. V současnosti řídí mezinárodní konzultantskou firmu Kissinger Associates, Inc. Henry Kissinger žije střídavě v New Yorku a ve státu Connecticut. Mezi jeho sousedy a blízké přátele patří i český filmový režisér Miloš Forman.

Jiří Schwarz
Český herec Jiří Schwarz se narodil do umělecké rodiny, a proto už od dětství navštěvoval dramatický kroužek. Když se pak poprvé dostal před kameru, přivedlo ho to až ke studiu na pražské konzervatoři, kde také absolvoval. Jeho prvním stálým angažmá bylo Státní divadlo v Ostravě. Poté, co se vrátil zpátky do Prahy, zakotvil v dnešním Švandově divadle. Pravidelně ho můžeme vidět na televizních obrazovkách převážně v pohádkách a televizních inscenacích. Jeho nejvýznamnější rolí je i podle jeho slov film MÁG, kde hraje básníka K. H. Máchu. V dabingu patří k nejobsazovanějším osobnostem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)