Dveře do léta (2017)

Robert A. Heinlein. Kompletní audiokniha.

Čte  Otakar Brousek II.

Natočeno 2017.  Vydal  Walker&Volf v roce 2017 (celková délka 8 hod. 44 min.).

Lit.: Tomanová, Lucie: Robert A. Heinlein – Dveře do léta (Otakar Brousek ml.) . In Dragellin kulturní web, 16. 4. 2018 (recenze). – Cit.: Jaké by to bylo, kdybyste mohli otevřít dveře a za nimi by vás místo deštivého počasí čekal slunný den? A dokáže staré křivdy smazat blízká budoucnost? Však Daniel to díky netradičnímu způsobu cestování časem zjistí.

 Příběh

Daniel Davis je výborným vynálezce, který stojí za velmi průlomovou novinkou Děvče v domácnosti, tedy robota, který se vám bude starat o domácnost. Jenže on se raději pohybuje ve své dílně, a tak nechává vedení firmy na svém dobrém kamarádovi Milesovi a sekretářce Belle, se kterou je zasnouben.

Jenže pak se bohužel stane ona osudná událost, kterou svým dvěma nejbližším lidem nikdy nezapomene. Sedí si tak se svým kocourem v kavárně a hledá cestu, jak jít dál. Ale ona tu přeci jen je, na trhu se objevila možnost uvést se do studeného spánku a probudit se za kolik let jen chcete. Nechat tak všechno za sebou a začít od začátku v lepší době.

Mohlo by vás zajímat
Zvláštností je, že v anotaci k této audioknize najdeme vyprávění o kocourovi, který hledá za každými dveřmi v domě léto, když za těmi prvními prší. Přesto kniha primárně nevypráví o něm a kocour Pet je pouze doprovodným (a velkým) kamarádem hlavní hrdiny a občas se v příběhu mihne. I přesto příběh obsahuje spoustu pozoruhodných informací o soužití s kočkou.

Anotace: „Byl jednou jeden kocour a ten neměl rád déšť. A sníh ho studil do tlapek. Ale choval pevné přesvědčení, že když se otevře dostatečný počet dveří, jedny přece musí vést do jasného letního dne…
A protože na konci dvacátého století se pomocí hypotermie a cestování v čase dá uniknout skoro všemu – možná, že za třicet let opravdu jedny dveře povedou když ne do léta, tak alespoň do lepších časů…“

Styl psaní

Dveře do léta je netradiční sci-fi, jehož jediným využitým prvkem je jakýsi způsob cestování časem, tedy umělého kontrolovatelného spánku. Ačkoliv nás přenese do budoucnosti, moderními technologiemi se příliš nezabývá. Děj se spíše věnuje lidským vztahům, zradě, lásce a touze po spravedlnosti napříč časem.

Audiokniha ale není žádnou bláznivou honičkou za pomstou plnou akčních scén. Ba naopak. I přes mnoho let, které uplynou, zůstane Daniel stále milosrdným sympaťákem, který nemyslí jen na sebe. A hlavně se pustí do pátrání, jak to s těmi vykutálenci nakonec dopadlo.

Přiznám se, že tohle je po dlouhé době příběh, který ve mně rozbouřil všechny možné druhy emocí. Byla jsem společně s Danielem naštvaná, cítila jsem se bezmocně, a dokonce jsem se radovala z úplných maličkostí. Ale já to všechno s ním opravdu živě prožívala.

Audio

Pro namluvení knihy byl vybrán Otakar Brousek mladší a přiznám se, že doteď netuším, zda to byla správná volba či nikoliv. Interpret sice hlasově hlavního hrdinu lehce postaršil, ale co se mu nedá zapomenout, je intonace hlasu při dabování ženských postav, především pak upištěné Belle. Jde vidět, že svému řemeslu rozumí a ponoří vás svým vynikajícím vyprávěním do děje.

Jednotlivé pasáže příběhu oddělují velmi příjemné a uklidňující mezihry jakoby rozeznělého válce zvonkohry, který doplňuje zamyšlená a jemná hra na klavír.

Obal

Kouzelná obálka odkazující se na kocoura Peta hledající léto za dveřmi stejně tak jako jeho majitel. Dokáže být budoucnost lepším světem?

Hodnocení knihyPříběh využívající studeného spánku zamíchává s osudy hned několika lidí, především Daniela Davise, který je krutě podveden. Nehledejte zde akční scény a pomstychtivého vědátora. Příběh možná o pomstě, ale hlavně o nápravě křivd spáchaných na dalších milovaných. Jak vás jednou chytí, už vás nepustí a vy si jej budete muset poslechnout až do konce. Audioknihu namluvil Otakar Brousek mladší, který si výborně pohrál s intonací hlasu především při namluvení ženských postav.

Moje hodnocení: 9/10

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)