Pan Mercedes (2018)

Stephen King. Kompletní audiokniha. Kdo je v téhle hře kočka a kdo je myš? První díl trilogie s bývalým detektivem Billem Hodgesem.  Režie Hynek Pekárek.

Čte Jan Kanyza a Kajetán Písařovic.

Natočeno 2018. Vydal OneHotBook, v přípravě (2 CD MP3, katalogové č.: AK164; EAN: 8594169481647).

Pozn.: Na masakr před pracovní agenturou, kdy maskovaný řidič v ukradeném mercedesu úmyslně najel do fronty nezaměstnaných, nikdo hned tak nezapomene. Často na něj myslí i detektiv ve výslužbě Bill Hodges, který musel při odchodu do důchodu odložený případ předat svým kolegům. Když ale dostane vychloubačný dopis, jehož pisatel se k vraždám přiznává, nechá se vyprovokovat, aby se vrátil k nedokončenému pátrání. Doufá, že se mu podaří zabránit ještě horšímu krveprolití, ale netuší, co ho to bude stát…

Román byl také adaptován jako televizní seriál (2017) s Brendanem Gleesonem a Harry Treadawayem v hlavních rolích v produkci Davida E. Kellyho, další řada se připravuje.

Stephen King (* 1947)

Jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti je známý především jako spisovatel hororů. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho nejslavnější filmem adaptovaná díla patří knihy Osvícení, Carrie, To, Mrtvá zóna, Misery, Řbitov zviřátek,Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či série Temná věž. V poslední době se vydal i na pole krimi trilogií o detektivovi ve výslužbě Billu Hodgesovi: Pan Mercedes, Právo nálezce, Konec hlídky (Audience Network chystá rověž televizní seriál).
Roku 1970 absolvoval univerzitu v Oronu, v oboru angličtina a tvůrčí psaní se zaměřením na pedagogiku. Po škole nemohl najít práci učitele, pracoval tedy v prádelně a psal povídky, které prodával do pánských časopisů. V lednu 1971 se oženil s Tabithou Spruce. První povídku Skleněná podlaha mu vydali v časopise Startling Mystery Stories. Povídky, které napsal na začátku své tvorby, vyšly později ve sbírce Noční směna. Na podzim 1971 začal učit na střední škole v Hampdenu. Na jaře 1973 prodal svůj první román Carrie, který mu brzy vynesl velký honorář a stal se bestsellerem. Poté se začal psaním živit. V současné době kromě vlastní tvorby vyučuje tvůrčí psaní na univerzitě Maine – Orono. Na sníku Maximum Overdrive (1985) podle vlastní povídky Trucks si vyzkoušel (i když nikterak úspěšně) rovněž filmovou režii.

Jan Kanyza (* 1947)

Pražskou DAMU absolvoval v roce 1970, ale už během studia se objevil ve filmech Malé letní blues (1966) a Utrpení mladého Boháčka (1969) s Pavlem Landovským v hlavní roli. Sedm let byl členem souboru Divadla Na zábradlí, potom působil  tři roky v Laterně magice a od té doby je na volné noze. Hrál na různých divadelních scénách a účinkoval v mnoha televizních filmech (Královský gambit, Mladý muž a bílá velryba, Jak napálit advokáta, Mravenci nesou smrt, Jménem krále) a seriálech (30 případů majora Zemana, Létající Čestmír, Chobotnice z II. patra, Území bílých králů, Hospoda, Ordinace v růžové zahradě, Expozitura, Polda, Kapitán Exner). Kromě herectví se dlouhodobě věnuje malířství a výtvarné činnosti a známý je také z dabingu – jeho hlasem promlouvá například George Clooney.

Kajetán Písařovic (* 1982)

Po studiu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě působil a stále působí na mnoha scénách po celé republice, např. v Divadle Petra Bezruče, Těšínském divadle, Divadle Komedie, Divadle na Zábradlí, Divadle Minor či ve Švandově divadle a dalších. V současnosti účinkuje v představeních souboru Venuše ve Švehlovce a v Činoherním studiu Ústí nad Labem. Na televizní obrazovce se objevil ve snímcích Jan Hus či Zádušní oběť a dále v seriálech Nováci, Pojišťovna štěstí, Až po uši a Pustina. Často spolupracuje s rozhlasem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)