451° Fahrenheita (451 stupňů Fahrenheita, 2018)

Audiobook 451° Fahrenheita  - autor Ray Bradbury   - czyta zespół aktorówRay Bradbury.  Kompletní audiokniha. Hudba Wojciech Błażejczyk. Mix a hudební spolupráce Kamil Sajewicz. Zvukové efekty Tomasz Bogacki. Záznam a střih dialogů Grzegorz Gutkowski.  Zvuková realizace Stereotyp Studio. Režie Waldemar Raźniak.

Osoby a obsazení: vypravěč (Adam Ferency), Guy Montag (Eryk Lubos), Mildred Montagová (Kamilla Baar-Kochańska), Clarissa McClellanová (Michalina Łabacz), Ridley Beatty (Mirosław Zbrojewicz), profesor Faber (Wiesław Komasa). Dále účinkují Michał Breitenwald, Jacek Brzostyński, Stanisław Brudny, Paulina Dylewska, Grzegorz Gutkowski, Justyna Kowalska, Józef Obertyn, Maciej Orłoś, Waldemar Raźniak, Szymon Roszak, Ziemowit Pędziwiatr, Henryk Sajewicz, Katarzyna Skarżanka, Jacek Szczepanek, Wiktoria Wolańska.

Natočeno 2018. Vydalo Wydawnictwo Mag, květen 2018 (celková délka 6 hod. 8 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Przerażająco prorocza opowieść o przyszłości w świecie postliterackim.   “W poniedziałek spal Millay, w środę Whitmana, w piątek Faulknera. Spal ich na popiół, a potem spal popiół. To nasz oficjalny slogan”.

Antyutopijna opowieść o świecie przyszłości, w którym indywidualizm jest całkowicie stłamszony, wiedza nikomu niepotrzebna, a analfabetyzm mile widziany. Książki są złem, za ich posiadanie grozi kara, a strażacy palą je na wielkich stosach. 451 stopni Fahrenheita to temperatura, w której zaczyna palić się papier. Najsłynniejsza powieść Raya Bradbury’ego, wciąż szokuje i wzbudza pozytywne emocje. Kiedyś odbierana jako głos przeciwko totalitaryzmowi, teraz ukazuje drugie dno i zmusza do namysłu nad losem cywilizacji.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Třikrát o nebezpečí myšlenek skrytých v knihách. In web Naposlech.cz, 19. 9. 2018 (recenze). – Cit.: Stává se někdy, že témata visí ve vzduchu. Dlouho se nic neděje a najednou se vynoří několikeré zpracování téhož textu, protože jeho inscenátoři mají dojem, že dovede hovořit k současnosti. Příkladem budiž nedávné trojí zvukové provedení Fuksova Spalovače mrtvol. My se ale budeme věnovat jinému románu: v roce 2016 a 2018 vznikly celkem tři nahrávky podle slavných 451 stupňů Fahrenheita Raye Bradburyho.

Ikonický text popisující svět bez knih, v němž požárníci požáry nehasí, ale zakládají a kteří pálí všechny zajištěné knihy, v němž lidé hloupnou obklopeni telestěnami, chrlícími programy bez děje a myšlenek. Svět, v němž jediná samostatná myšlenka a jediná přečtená kniha může spustit nezastavitelný řetěz událostí. (…)

Ambiciózní nahrávka 451 stupňů Fahrenheita vznikla také v Polsku. Na zvukové realizaci se podílelo Stereotyp Studio, o jehož práci jsme již na stránkách naposlech.cz psali v souvislosti s dramatizovanou četbou Kingova Osvícení. V případě Bradburyho textu v režii Waldemara Raźniaka podkreslují text vypravěče rockovými riffy, ostrými i něžnými, zároveň vytvářejí komplexní, až filmový zvukový plán. V něm je ovšem zakopán pes: protože jde o kompletní, nekrácenou audioknihu, dochází k dublování zvuku a vypravěčova popisu, což působí rušivě a nadbytečně. Přesto lze konstatovat, že si polské zpracování neustále udržuje posluchačovu pozornost a vypjaté scény dokáže zachytit neobyčejně působivě (např. scéna sebeupálení starší ženy je ukončena výsměšným smíchem hořící ženy, který posléze přejde do bolestného křiku).

Z hereckých výkonů tu vyčnívá Mirosław Zbrojewicz coby Ridley Beatty; jeho výklad postavy je bližší pojetí Stránského než Meduny, jeho Beatty je spíše pragmatický primitiv než vyhaslý cynik. Guy Montal (sic!) Eryka Lubose jako by celou dobu spíše sám sebe pozoroval, překvapen vlastním jednáním. O to působivější je pak jeho výbuch emocí ve chvíli, kdy kromě svého domu spálí také svého kolegu a někdejšího přítele Beattyho.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)