Ďuri Štachytka & Mloci (1991)

Dr. Elemír Erby. Hrají Bohuš Konečný (banjo, kytara, zpěv), Žojco Havadej (kytara, zpěv, double bass), Fero Cmar (kytara, zpěv), Vlado Kavulič (zpěv, rytmické nástroje). Zvukový mistr Ján Lauko. Technická spolupráce Juraj Filo, ing. Peter Čeljuska. Design Michael Šimková.

Hovoří Duri Štachytka.

Natočeno květen 1991, Sobranice (živá nahrávka. Vydal Diskant v roce 1991 (1 LP, DK 001–1 811).

Obsah: 1. Sarňatko – 2. Banduri – 3. Somarina – 4. Pozatvárajte Krajčírov.

Pozn.: Na Slovensku veľmi obľúbený ľudový rozprávač Elemír Erby, JUDr., (1.1.1929-2.7.2005), ktorého skutočné meno dlho málokto poznal, keďže ho takmer každý poznal len pod menom  Ďuri Štachytka, už bohužiaľ zomrel (v roku 2005 vo veku 76 rokov).

Bol absolventom Právnickej fakulty v Bratislave, pomáhal zakladať Bábkové divadlo v Košiciach a 15 rokov pôsobil v jeho čele ako námestník riaditeľa. Pôsobil aj v Štátnej filharmónii Košice. Zaslúžil sa tu veľkou mierou napr. o inštaláciu organu v koncertnej sále Domu umenia. Bol dlhoročným členom aj podpredsedom zväzu esperantistov. Meno Elemíra Erbyho sa spája aj s malými divadelnými formami v Košiciach. Účinkoval v Divadielku pod kupolou a v Malom divadelnom štúdiu. Nezabudnuteľná bola jeho kreácia v dramatickom spracovaní Štefana Oľhu Popaterce, na motívy spišských klapancií.

Nezabudnuteľné sú jeho rozprávačské vystúpenia Ďuriho Štachytku (niektorí píšu Štachitku), v neodmysliteľnom modrom montérkovom plášti skladníka. S programom prebrázdil celé Slovensko, absolvoval tisícky vystúpení, poznali ho deti i dospelí na malých i najmenších dedinách i v mestách. Často účinkoval v rozhlase a v televízii.

„Bol som kedysi aj ja ľudový rozprávač. Zhruba vtedy sme sa spoznali. Lenže on vždy bol jednotka. Ja vždy dvojka a tretí je Ander (pozn.: …z Košic). Asi aj v takom poradí pôjdeme preč z toho pódia do zeme. Bol to skvelý človek a umelec, len prišiel naňho rad ako na prvého. Robil som Popaterce. A on bol rozkošný aj v textoch, ktoré iní napísali. Stále boli plné sedadlá. Bol dobrý. Postavil sa na javisko začal hovoriť a ľudia reagovali. Dostal hneď potlesk. Takto to treba vedieť. A pritom to nebolo jediné jeho hlavné zamestnanie. Bol však rovnaký aj v súkromí. Keď ste ho zďaleka zazreli, potešili ste sa, že ho môžete stretnúť a porozprávať sa s ním. Bolo vám s ním dobre. Takýto ostane pre mňa vždy. Nesúperili sme ani vtedy keď som robil ja ten istý druh činnosti. A jedno si uvedomujem, že mal tisícky vystúpení, ale on to nerobil iba pre peniaze. Robil to z lásky…,“ vyznal sa režisér a dramaturg Šfefan Oľha.

Jeho humor bol úplne samozrejme vydaný aj na zvukových nosičoch, napr. v roku 1991 to boli LP a MC Ďuri Štachytka a Mloci, a v nasledujúcom roku na magnetofónovej kazete Ďuri Štachytka a Mloci II.  Láskavý humor Ďuriho Štachytku, s jeho typickým šťavnatým glosovaním vecí okolo bude publiku stále chýbať…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)