Hastrman (2018)

Miloš Urban. Příběh jedné lásky, jedné vášně a jedné krajiny. Kompletní audiokniha. Hudba Mario Buzzi. Režie Alexandra Bauerová.

Čte Jan Kolařík.

Natočeno 2018. Vydalo Tympanum 14. 9. 2018 (2 CD MP3; TYM369-0).

Pozn.: Rozkročen mezi dvě staletí, několik pohádek a desítky mýtů vypráví Hastrman příběh zvířete s lidskými vášněmi, divoké krajiny a člověka, křehkého ve své špatnosti. V první části přijíždí do Staré Vsi její pán, volnomyšlenkářský šlechtic a podivínský diplomat, který se dlouhá léta zdržoval v cizině a pak se rozhodl pro klidný život ve staré vlasti. Nepočítal však s tím, že v nepatrné vesnici objeví celý nový svět. Druhá část vyprávění vrhá hrdinu do dnešní doby se všemi jejími zlořády a nečistotami. Jak vydobýt zpět to, oč moderní svět připravil člověka? Novodobá utopie, dílo pozdního romantismu, ale také pronikavý, velkoryse vyprávěný příběh o lásce, oběti a krvácející přírodě.

Vavrečka, Lukáš: Urbanův Hastrman. In Facebook, 3. 2. 2019 (status). – Cit.: Urbanův Hastrman byl po léta takový můj rest. Nějak ne a ne se k té knize dostat. O to víc mě potěšilo, že jsem se s ní nakonec mohl místo v tištěné podobě seznámit v té audioknižní.

Hudební předěly mě zpočátku trochu překvapily, ale brzy mi s příběhem začaly mile korespondovat. Nejsem si jistý, zda už jsem někdy slyšel přednes Jana Kolaříka, každopádně šlo ze strany Tympanum o velmi zdařilou volbu Interpreta. Mužný, charismatický hlas dal ambivalentnímu baronu Salmonovi přesně to, co potřeboval. Citlivě podporoval atmosféru v prostředí křesťanské vesnice, která se ne tak docela zbavila pohanských zvyků. A nebyl na překážku ani ve druhé části knihy, která se posouvá o 200 let vpřed a nabývá na špionážním rázu. Snad jen celkové tempo interpretace by mohlo být o čtvrtinu rychlejší.
První, historizující část je pro autora už jaksi typická, propracovaná v závislosti na detailní znalosti prostředí. Také závěr je, až na posledních pár minut pro Urbana vyloženě charakteristický, ve stylu Sedmikostelí. A líbilo se mi, jak se nakonec obě chronologicky vzdálené části důsledně propojily.

Jde opět o případ audioknihy, která – snad díky stále přítomnému mystickému prvku – má tu moc posluchače zaujmout a udržet si ho, bez ohledu na to, jestli ho baví téma starého venkovského panství nebo environmentální apel.

Víc už ale vyzrazovat nebudu. Snad jen, že to byl velmi příjemný poslech, ve kterém jsem měl potřebu neustále pokračovat, takže jsem příběh zvládl během dvou dnů.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)