Proč spíme (2018)

Matthew Walker.  Odhalte sílu spánku a snění. Proč je kvalitní spánek tak důležitý? Kompletní audiokniha.

Čte Borek Kapitančik.

Natočeno 2018. Vydal Jan Melvil Publishing 2. 12. 2018 (MP3, celková délka 13 hod. 57 min.). Ukázka k poslechu zde.

Obsah: 00 ČÁST PRVNÍ: Když se řekne spánek – Spát, či nespat 01 Kofein, jet-lag a melatonin 02 Definice spánku a usínání 03 Lůžka primátů, dinosauři a podřimování půlkou mozku 04 Změny spánku v průběhu života 05 ČÁST DRUHÁ: Proč byste měli spát – Vaše mámy a Shakespeare to věděli už dávno 06 Příliš extremní i na Guinessovu knihu světových rekordů 07 Rakovina, srdeční infarkty a kratší život 08 ČÁST TŘETÍ: Jak a proč spíme – Každonoční psychóza 09 Noční snová terapie 10 Kreativita a vědomé ovládání snů 11 ČÁST ČTVRTÁ: Od prášků na spaní k přeměně společnosti – Strašidla pod postelí 12 iPady, tovární píšťala a sklenička před spaním 13 Škůdci a pomocníci 14 Spánek a společnost 15 Vize spánku v jednadvacatém století – Závěr.

Pozn.:  Kolik hodin jste dnes v noci spali? Pokud méně než osm, pak asi stejně jako většina lidstva trpíte spánkovou deprivací. A přicházíte o to nejlepší. Lidé, kteří si dopřávají dostatek spánku, jsou zdravější, chytřejší, štíhlejší, atraktivnější a šťastnější. Příčinu své únavy a zdravotních potíží hledejte v nedostatku kvalitního spánku a pak teprve jinde.

Audiokniha předního světového neurovědce Matthewa Walkera odkrývá nejnovější poznatky z výzkumu spánku a ukazuje, že evoluce nás touto bezbrannou a neproduktivní fází denního rytmu nevybavila náhodou. Díky převratnému rozvoji a dostupnosti zobrazovacích metod dokáže věda poprvé v historii zodpovědět, proč vůbec spíme, jak spánek prospívá našemu tělu a mozku a proč má neřešená dlouhodobá spánková deprivace tak ničivé následky pro naše zdraví.

Audiomanuál ke kvalitnímu spánku

Walker fascinujícím způsobem objasňuje vliv spánku na logické rozhodování, učení a paměť, na seřizování našich emocí a imunitní systém, ale i metabolismus a chuť k jídlu. A přesvědčivě dokládá, že chronický nedostatek kvalitního spánku nás může nejen mnoha různými způsoby zabít, ale také ovlivnit rozhodování a chování celé společnosti.

Seznamte se i vy s posledními vědeckými objevy, díky nimž pochopíte, jaký elixír zdraví, štěstí i moudrosti ve svých životech (a postelích) máme. V audioknize najdete i rady, jak odstranit různé špatné návyky a další překážky, které brání kvalitnímu spánku vás i vašich blízkých. Kniha byla přeložena do více než 30 jazyků a již teď mění životy jednotlivců i celých společností.

V audioknize se dozvíte:

jak poznat svůj chronotyp a pochopit jeho neměnný vztah s rytmem těla
že spánek významně snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice a chrání před rakovinou
co nového víme o NREM a REM fázích spánku a jaký mají vliv na odvádění toxických metabolitů z mozku
jak sny zmírňují traumata i bolestivé vzpomínky a podněcují kreativitu
kdy nejpozději požívat kofein, proč se držet dál od prášků na spaní a kdy si pomoci tabletou melatoninu
jak se mění vzory spánku v průběhu života a proč nechat teenagery ráno dospat
o alarmujícím poklesu imunity po probdělé noci
že stačí spát méně než pět hodin a riziko, že způsobíte za volantem vážnou nehodu vzroste 10x
o kolik procent stoupne počet infarktů myokardu den po přechodu na letní čas
a hlavně, jak se znovu naučit dobře usínat a zdravě spát.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)