Neználkovy příhody (2018, 2019)

Nikolaj Nosov. Nezkrácená audiokniha. Z ruského originálu Priklučenija Něznajki i jego druzej, vydaného nakladatelstvím Dětgiz v roce 1956 přeložil Milan Korejs.   Režie Josef Kačmarčík. Hudba Mario Buzzi. Ilustrace na obálce © Jaromír Zápal. Úprava obalu pro CD Martin Urbánek. Odpovědná redaktorka Tereza Melicharová.

Natočeno 2018. Vydalo Tympanum, s. r. o., v lednu 2019 (1 CD MP3, celková délka 4 hod 57 min.).

Pozn.: V jednom pohádkovém městě jménem Kvítečkov žili človíčkové. Žádný z nich nebyl větší nežli maličká okurka… Človíčkové ale nebyli všichni stejní, jedni si říkali malíčkové a druzí malenky. A že jich tu žilo hodně… Kvítečkov byl domovem doktora Pilulkina, opravářů Šroubka a Vroubka, malíře Tubičky a milovníka sodovky Sirupčíka, ale také malenky Modroočky, doktorky Medunky a spousty dalších. Největší nezbeda ze všech byl ale Neználek. Říkalo se mu tak proto, že dočista nic nevěděl a neznal, ale zato si moc rád vymýšlel. Kvůli němu se obyvatelé Kvítečkova namočili do spousty lumpáren a nečekaných dobrodružství. Jednoho dne se dokonce malíčkové vypravili na výlet balónem! A nebýt malenek, kdoví, jak by to s nimi dopadlo. Nestárnoucí vyprávění plné  laskavého ponaučení a humoru, které okouzlilo celé generace dětských čtenářů.

Nikolaj Nikolajevič Nosov (1908 – 1976)
Narodil se v Kyjevě, v rodině estrádního umělce. V letech 1927–1929 studoval uměleckou školu v Kyjevě, poté přešel na Státní institut kinematografie v Moskvě.  Po studiích působil jako režisér a výtvarník-animátor kreslených a populárně naučných filmů pro děti a autor dětské prozaické tvorby. Typickým hlavním hrdinou jeho příběhů je citlivé, naivní a zvědavé dítě, které se právě díky těmto vlastnostem dostává do mnoha neobvyklých a komických situací. Jeho nejznámější knihy jsou Neználkovy příhody (1954), Neználek ve slunečním městě (1958)  a Neználek na Měsíci (1966), která byly rovněž několikrát zfilmovány. Popularitu získal také díky svým románům pro starší děti a mládež jako Veselá rodinka (1949), Deník Kolji Sinicyna (1950) a Víťa Malejev ve škole i doma (1951).

Tomáš Juřička (1960)
Český herec a dabér vystudoval Státní konzervatoř v Praze. Po ukončení studií byl v letech 1981–1991 členem souboru Divadla Jiřího Wolkera v Praze. Na televizních obrazovkách vystoupil v několika seriálech, mimo jiné Malý pitaval z velkého města, Dynastie Nováků, Rodáci, Pojišťovna štěstí nebo Sanitka, kde ztvárnil postavu Jaroslava Jandery. Jeho stěžejní doménou se však stal dabing. Podílel se na desítkách filmů a seriálů, včetně seriálu Star Trek. V roce 2010 obdržel za své výkony v dabingu Cenu Františka Filipovského.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)