Signály z vesmíru (1961)

Fonokarta z časopisu Věda a technika mládeži.

Natočeno 1961. Vydal VTM v roce 1961 (1 fonokarta).

Lit.: Papalescu, Moimir:  Signály z vesmíru (fonotarta – Věda a technika mládeži, VTM 1961). In web Soundcloud, 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Motto: „Naše planeta je kolébkou rozumu, ale nelze věčně žít v kolébce“ K. E. Ciolkovski

První sputnik obsahoval sice na své palubě pouze radiové vysílače, ale jejich signály jako by oznamovaly světu začátek vítězné cesty sovětské kosmonautiky (Ukázka č.1)

Na třetí sovětské družici byla již celá složitá fyzikální laboratoř. Její radiové signály oznamovaly už údaje jednotlivých přístrojů. Na ukázce č. 2 oznamují signály intenzitu různých složek kosmického záření. Velká intenzita tohoto záření způsobí, že některé signály se podobají čárce morseovy abecedy.

Potom přišla éra luníků a kosmických automaticky pracujících stanic. 13. září 1959 v 21 hod. 2 min. 24 vteřin dopadly emblémy Sovětského svazu na měsíční povrch. Signály kosmické stanice (ukázka č. 3) oznamují důležité fyzikální údaje. A signály, kterými byl vyslán obraz odvrácené strany Měsíce jsou zachyceny na další ukázce (č. 4)

Začátkem roku 1960 byly vyzkoušeny nové obří rakety. Krátce na to byla zahájena série pokusů s kosmickými loděmi, schopnými nést na své palubě živé tvory a vrátit se bez jejich poškození zpět na Zemi. Radiové signály byly v tomto případě již velmi složité, vždyť přenášely mnoho údajů lékařských a dokonce i celé křivky (ukázka č. 5). Všimněte si, že se jednotlivé přístroje připojovaly k vysílači periodicky.

Tak jako signály první sovětské družice oznamovaly světu, že sovětská věda zahajuje nástup do okolí Země, oznamuje hlas majora Gagarina stejně radostně, že začíná etapa druhá, etapa vysílání kosmických laboratoří s lidskou posádkou. (orig. dobový text)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)