Dům Páně (2019)

https://www.tympanum.cz/data/files/images/produkty/th-800x600-3ddum-pane-web.jpgSamuel Shem. Kompletní audiokniha. Překlad Markéta Záleská a David Záleský. Režie, střih a mastering Jiří Pochvalovský. Hudba Jan Šikl. Ilustrace Martin Velíšek. Přebal a titulní list navrhl a graficky upravil Pavel Růt. Design obalu pro CD Emil Křižka. Odpovědná redaktorka Tereza Melicharová.

Čte Michal Bumbálek.

Natočeno 2019. Vydalo Tympanum v září 2019.

Pozn.: Román z lékařského prostředí s výraznými autobiografickými prvky, který při svém uvedení na americký knižní trh v roce 1978 způsobil doslova poprask v literárních i medicínských kruzích a je od té doby přirovnáván k Hellerovu románu Hlava 22 – tak jako Heller demýtizoval armádu, tak Shem píchl do vosího hnízda amerického zdravotnictví. Vylíčení poměrů v severoamerické nemocnici by se mohlo zdát příliš kruté, příliš syrové, příliš šokující, příliš přesexualizované, příliš přitažené za vlasy… je ale pravdivé. A dlužno podotknout, že není nijak zvlášť specifické jen pro americké poměry. (anotace)

Samuel Shem (1944)
Samuel Shem, je pseudonym Stephena Bermana, amerického psychiatra, romanopisce, dramatika, esejisty a aktivisty. Je absolventem Harvard College, na jejíž lékařské fakultě také 35 let profesně působil. K napsání knihy Dům Páně, které se dnes po světě prodalo na 3 miliony výtisků, jej inspirovala stáž v nemocnici Beth Israel Hospital.  Do češtiny byly přeloženy i další jeho úspěšné knihy z lékařského prostředí Hora hoře (2002) a Duch místa ( 2014), obě vydalo nakladatelství Argo. V listopadu 2019 vychází  jeho zatím poslední román, který na knihu Dům Páně  navazuje – Man’s 4th best hospital.

Michal Bumbálek (1971) 
Vystudoval herectví na brněnské konzervatoři a na JAMU. Ještě před absolutoriem se stal součástí ansámblu Divadla Husa na provázku, kde poté zůstal dvacet let. Od roku 2013 je členem činohry Mahenova divadla. Spolupracuje také s  HaDivadlem, Divadlem U stolu či Divadlem Facka, kde se Sergejem Sanžou píše vlastní divadelní hry a také  režíruje.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)