Naslouchač (2019)

Audiokniha Naslouchač  - autor Petra Stehlíková   - interpret Jitka Ježková

  • Petra Stehlíková. Kompletní audiokniha.Čte Jitka Ježková.

    Natočeno 2019. Vydala Audiotéka a Host v roce 2019 (MP3, celková délka 10 hodin 30 minut). Ukázka k poslechu zde.Série:Naslouchač #1

    Pozn.: Audiokniha Naslouchač je první díl neotřelé české fantasy série, kterou píše Petra Stehlíková. Vypráví Jitka Ježková.Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit.

    V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.

Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem.

Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

Lit.: Tománková, Alena: Naslouchejte uvěřitelné Jitce Ježkové. In web Naposlech.cz, 26. 9. 2019 (recenze). – Cit.: Dívka, která se musí vydávat za chlapce, není zejména v žánru fantasy žádnou novou myšlenkou. Petra Stehlíková toho své hrdince ale postavila do cesty daleko více: otroctví, skrývání, ponižování a dalekou cestu. To vše se společným jmenovatelem – zvláštním nerostem zvaným sklenit.

V knize Naslouchač se setkáváme s Ilan, sotva odrostlou dívkou, která má zvláštní nadání – slyší zpěv sklenitu. Díky tomu ho může brousit a opracovávat, což je tradičně dopřáno pouze hrstce vyvolených chlapců. Ilan se však narodila jako děvče. Děj Naslouchače ve fantastických kulisách upozorňuje na problémy dnešního světa: odloučené lokality, nutnost zakrývání celé postavy u některých národů, znečištění ovzduší, přílišnou touhu po moci, rozdíly mezi chudými a bohatými. Svět, který autorka ve svém díle představuje, je komplexní a promyšlený, krutý a v lecčems inspirovaný minulostí. Přitom ale postupně zjišťujeme, že se vlastně nacházíme v budoucnosti, a to nepříliš vzdálené. Navíc díky drobným odkazům na historické souvislosti můžeme vystopovat reálná místa na mapě Evropy, a tak by se Naslouchač dal s klidem přiřadit k postapokalyptickému žánru.

I když je většina přímých řečí v knize vedena vzhledem k životní situaci Ilan v mužském rodě, vypravěčkou je dívka, navíc velmi mladá. Audioknihu načetla Jitka Ježková, majitelka mladistvě znějícího hlasu a herečka s notnou dávkou audioknižních zkušeností. Ta se ukázala jako ideální volba – na prvním místě tohoto pozvolna se rozvíjejícího příběhu totiž stojí uvěřitelnost, a té se posluchačům díky Ježkové dostává více než vrchovatě.

Ilan své dětství vypráví z vlastního pohledu, ich formou, a tak si herečka nemusí dělat starosti s tím, aby výrazně odlišovala jednotlivé přímé řeči – všechno vlastně vypráví jedna postava. Přesto mají dívčiny zuřivé a často hysterické výlevy podstatně jemnější a vyšší tón než mužské projevy pětadvaceti bojovníků, se kterými nuceně cestuje. Tempo přednesu je navíc zcela adekvátní rychlosti plynutí děje, a tak nelze výkonu vypravěčky cokoli vytknout.

Pokud bychom chtěli na této audioknize něco vylepšovat, byly by to znělky mezi kapitolami. Nelze je označit za vyloženě nevhodné, dokonce i délku mají odpovídající. Svým spíše elektronickým vyzněním ale příliš nepodporují náladu celé audioknihy a kvůli své malé rozmanitosti se brzy stávají repetitivními. Nechci je označit za rušivý prvek, nicméně vzhledem k rozdílné dynamice mluveného slova a těchto melodií si je umím představit tišší.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)