Irčan aneb „Tak vy malujete kvartýry“ (2019)

Charles Brandt. Dosud nepublikované svědectví o zákulisí mocenských bojů v poválečných Spojených státech. Kompletní audiokniha. Z anglického originálu „I Heard You Paint Houses“: Frank „The Irishman“ Sheeran and Closing the Case on Jimmy Hoffa vydaného nakladatelstvím Steerforth Press v Hanoveru (New Hampshire) roku 2016, přeložila Jana Jašová.  Režie, střih a mastering Jiří Pochvalovský. Hudba Jan Šikl. Design obálky Neil Johnston. Grafická úprava obalu pro CD Jan Mottl.  Odpovědná redaktorka Tereza Melicharová.

Čte Jan Kolařík.

Natočeno 2019. Vydalo Tympanum, srpen 2019 (2 CD MP3).

Pozn.: Frank Sheeran, obr s kouzlem osobnosti a výborný vypravěč se smyslem pro humor, líčí svou životní dráhu chlapce z chudé irské rodiny a posléze chladnokrevného zabijáka ve službách mafie. V sedmdesátých letech byl Sheeran alias Irčan neoficiálním bodyguardem odborářského bosse Jimmyho Hoffy, jehož následné zmizení připisovaly agenti FBI propojení s mafií. Sheeranovi se však nikdy nic prokázat nepodařilo. Pak se však jeho advokátem v soudním řízení kvůli jinému přečinu stal autor knihy Charles Brandt. Ten studoval soudní spisy, vedl rozhovory s agenty, podnikl vlastní zkoumání a hlavně – získal důvěru stárnoucího mafiána. V audioknize se prolínají faktické události, které hýbaly USA od druhé světové války až po osmdesátá léta – léta bratří Kennedyů, Nixona a aféry Watergate.

Charles Brandt

Narodil se a vyrostl v New Yorku. Působil nejprve jako středoškolský učitel angličtiny a sociální kurátor v Harlemu. Po vystudování práv na Louisianské univerzitě se stal zástupcem prokurátora státu Delaware a od roku 1976 provozuje soukromou právnickou praxi. Specializuje na přednášky o umění křížových výslechů a metody vyšetřovatelské práce s neochotnými svědky. Zkušenosti mimo jiné zúročil v detektivním thrilleru The Right to Remain Silent a jako spoluautor se podílel na knihách Joea Pistonea Donnie Brasco: Unfinished Business a Lina DeVecchia We Are Going to Win This Thing, osvětlujících praktiky americké mafie a její vliv na veřejný prostor. V současné době pracuje na knize analyzující pozadí dallaského atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho. Podle jeho knihy Irčan aneb „Tak vy malujete kvartýry“ natočil režisér Martin Scorsese s oscarovým scenáristou Stevem Zaillianem film v hlavní roli s Robertem De Nirem a Alem Pacinem.

Jan Kolařík (1968)

Již při studiích na brněnské konzervatoři spolupracoval s divadlem Husa na provázku, jehož je dodnes členem. Vytvořil zde výrazné role v inscenacích Balada pro Banditu, Amadeus, Doktor Faust, Evangelium sv. Lukáše, Lásky jedné plavovlásky, Cirkus Havel a řadě a dalších. Vedle toho jsme jej mohli také vidět například ve filmech Karamazovi nebo Hastrman. Kromě dabingu a divadla je také moderátorem na brněnském rádiu Krokodýl a často spolupracuje s rozhlasem. Pro Tympanum načetl audioknihy Dívka, která si říkala Tuesday, Pusinka, Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách, Hastrman a Opravář osudů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)