1793: Vlk a dráb (2019)

NBook coveriklas Natt och Dag. Kompletní audiokniha. Překlad Romana Švachová. Režie Michal Bureš.

Čte Daniel Bambas.

Natočeno 2019. Vydal OneHotBook 12. 11. 2019 (2 CD MP3; katalogové č.: AK276; EAN: 8594169482767; celková délka nahrávky 15 hodin 28 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Zacpěte si nos a ponořte se do stoky zločinu! Nález zohaveného trupu v páchnoucí stoce svede dohromady duo vyšetřovatelů, které je i v drsných podmínkách Stockholmu Léta Páně 1793 k pohledání. Jednoruký válečný vysloužilec Mickel Cardell, přilepšující si jako biřic a vyhazovač, se ocitá po boku muže pro „zvláštní případy“ Cecila Wingeho, jehož asi co nevidět sklátí souchotiny. To ale odpovědným policejním místům tolik nevadí. Pletichářská atmosféra na dvoře mladičkého Gustava IV. Adolfa dává tušit, že případ má být před veřejností ututlán, neboť zlo v nejsurovější podobě vytrysklo z paláců napudrovaných elit švédské metropole. Jenže tenhle pátračský mozek má i pěsti: co totiž právník Winge nezvládne břitkostí svých průpovídek, to Cardell obstará dobře mířenými ranami své protézy.

„Pro fanoušky Stiega Larssona je tu nový hlas – a ještě temnější stránka Švédska. (…) Tak jako u Jména růže Umberta Eca držíme v rukou čtivou detektivku, jejímž protagonistou je vzdělaný muž svádějící bitvy ve světě ovládaném tajemstvími a pověrami.“ – The Washington Post… Švédská kniha roku 2018 • Cena Švédské akademie krimi literatury za nejlepší debut • Vítězný titul čtenářských anket norských deníků Aftenposten a Dagbladet.

Niklas Natt och Dag (* 1979)

Švédský novinář, absolvent Linného univerzity v Kalmaru, se po odchodu z magazínu Slitz uvedl na literární scéně země vraždám zaslíbené s ohromnou razancí. Jeho románová prvotina 1793 – Vlk a dráb (2017, č. 2019) posbírala většinu národních cen určených debutantům i zkušeným tvůrcům, opanovala čtenářské ankety a dočkala se překladu do 30 jazyků. Autorův zájem o dějiny Švédska na prahu vlny protifeudálních revolucí pramení zčásti z toho, že je potomkem tamního nejstaršího šlechtického rodu – přídomek Natt och Dag znamená „Noc a den“. Pokud své dva pátrače zrovna neprohání po Stockholmu let 1794 a 1795 (protože další díly trilogie mají následovat), s oblibou preluduje na kytaru, mandolínu či flétnu šakuhači. Pokračování s názvem 1794 již v originále vyšlo letos v září.

Daniel Bambas  (* 1980)

V divadle vystupoval už jako dítě a ještě za studií na DAMU získal angažmá v Divadle na Vinohradech, kde hraje dodnes. Hostuje na mnoha jiných scénách (Městské divadlo Mladá Boleslav, Národní divadlo Brno, Jihočeské divadlo, Komorní činohra, 3D company), pracuje pro televizi, film, dabing i rozhlas. Je držitelem Ceny Thálie 2017 za mimořádný jevištní výkon v inscenaci Krás(k)a, uváděné v Městském divadle Mladá Boleslav.

Lit.: Macháček, Tomáš: Severský Vondruška? Omyl! In web Naposlech.cz, 12. 12. 2019 (recenze). – Cit.: Do života souchotinami sužovaného vyšetřovatele Cecila Wingeho vstoupí jednoho sychravého dne neznámý muž. Pokud tedy lze něco takového říct o mrtvole, které chybí všechny čtyři končetiny. Navíc tohoto ubožáka kdosi připravil o oči, zuby a jazyk. Kým byl a co provedl, že s ním někdo takto naložil? Winge by, spolu s jednorukým biřicem Mikelem po boku, rád přišel věci na kloub. A to dříve, než ho dostihne vlastní smrt.

Niklas Natt och Dag vtrhl se svým detektivním thrillerem 1793: Vlk a dráb do daného žánru jako švédská vojska do rudolfínské Prahy. Kdo by čekal severskou obdobu historických detektivek z tuzemské kotliny, bude asi dost překvapen. Tento švédský autor totiž není žádným Vondruškou, píšícím uhlazené dobrodružné příběhy s romantickým nádechem dob dávno minulých. Naopak si nebere sebemenší servítky a vykresluje konec osmnáctého století a tehdejší životní podmínky bez příkras, až přehnaně naturalisticky a beze špetky sentimentu.

Kniha, rozdělená do čtyř částí dle ročních období, se odehrává v průběhu roku 1793. Příběh začíná nálezem zohavené mrtvoly během depresivní náladou prodchnutých podzimních dní. Prostřednictvím druhé a třetí části, věnovaným létu a jaru, se vracíme proti proudu času k zdánlivě nesouvisejícím událostem a postavám. Příjemnější počasí však v žádném případě neznamená optimističtější události, spíše naopak. V závěrečném zimním finále se dle očekávání všechny dějové linky spojí v hořkém rozuzlení. Nejde tu o klasickou historickou detektivku, u níž byste mohli pátrat spolu s hrdiny, ale dramatickou fresku, která ve vás zanechá šrámy ne nepodobné těm, které brázdí tváře válkou poznamenaného Mikela. Vypořádat se s takto depresivní a zároveň realisticky působícím textem nemohlo být snadné ani pro autora, ani pro tvůrce audioknihy.

Ve vydavatelství OneHotBook byli úkolem brodit se bahnitými stezkami a zpustlými uličkami ošuntělých městských čtvrtí pověřeni režisér Michal Bureš a herec Daniel Bambas. A třebaže byste hercovu audioknižní práci zatím mohli spočítat na prstech jedné ruky, s příběhem 1793: Vlk a dráb si poradil jako léty ostřílený matador. Do postav se převtěluje s neobvyklou vervou. Souchotinářského Wingeho, sípajícího krok za krokem na cestě k vlastnímu hrobu, spolehlivě odlišíte od zástupců místní chudiny, úskočných drábů i násilnických dozorců. Ty všechny a mnohé další se Bambas rozhodl zahrát unikátním způsobem. Některé ze zvolených poloh díky tomu nebezpečně balancují na hranici karikatury, na druhou stranu ale již po několika prvních slovech rozeznáte povahové rysy dané postavy. Naštěstí tím ale Bambas neprozrazuje víc, než by bylo záhodno, protože autor se příliš nesnaží skrývat charaktery. Ty jsou bohužel poněkud šablonovité, takže vás málokterý z hrdinů překvapí svým vývojem. Chudé mladičké dívky jsou cudné, dozorci krutí, biřici hrubí. Jednoznačnou pochvalu si však zaslouží použitá hudba. Působí pochmurně, zádumčivě, místy dodává příběhu až strašidelný nádech.

1793: Vlk a dráb je prvním dílem série, která slibuje velmi drsný výlet do severské minulosti. Niklas Natt och Dag v krutosti a názorné popisnosti detailů strčí do kapsy leckterého autora současných drsných thrillerů. Až nechutné výjevy jsou ale v případě 1793: Vlk a dráb cynicky přirozenou součástí všedních dní. Zmar, bolest a všudypřítomné násilí se díky živému podání Daniela Bambase můžou stát i vašimi společníky. Počítejte ale s tím, že na více než patnáct hodin trvající jízdu mezi močály, stokami a zapáchajícími zákoutími hned tak nezapomenete. I přesto ale po jeho skončení pravděpodobně budete vyhlížet, kdy se u nás objeví pokračování nazvané lakonicky 1794.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)