Kanibal z Nine Elms (2019)

Kanibal z Nine Elms (AUDIOKNIHA CD)Robert Bryndza. První případ Kate Marshallové. Kompletní audiokniha.

Čte Martin Stránský.

Natočeno 2019. Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: První případ nové série autora bestsellerů Roberta Bryndzy v podmanivé interpretaci Martina Stránského.

Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom sama málem zemřela.

Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, ale zaplete se do vyšetřování vražd, které nápadně připomínají starý případ…  (anotace)

Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým man­želem Jánem. Jeho prvního thrilleru, Dívky v ledu, se v zahraničí již pro­daly více než dva miliony výtisků, byl označen jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller a práva byla prodána do devětadvaceti jazyků. The Girl in the Ice (Dívka v ledu) je první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Foste­rovou. I jeho další pokračování Night Stalker (Noční lov), Dark Water (Temné hlubiny), Last Breath (Do posled­ního dechu), Cold Blood (Chladnokrevně) a Deadly Secrets (Smrtící tajnosti) se drží na předních příčkách nejprodávanějších knih.

Nyní Robert Bryndza pracuje na sérii případů nové hrdinky Kate Marshallové, ženy s pohnutým osudem a silným smyslem pro spravedlnost, kterou jako novou vyšetřovatelku představil v knize Kanibal z Nine Elms (Nine Elms).

Kromě těchto dvou sérií je taktéž autorem romanticky a humorně ladě­ných za­hraničních bestsellerů.
Více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Face­booku a Instagramu.

Martin Stránský je český divadelní, filmový i televizní herec. Hraje mimo jiné v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni nebo v Divadle pod Palmovkou. Popularitu si získal svou rolí MUDr. Oty Kováře v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 nebo v jeho spin-offu Doktoři z Počátků.

Intenzivně se také věnuje dabingu. Svůj hlas propůjčil například postavám MacGyvera, Seeleyho Bootha ze Sběratelů kostí, Daryla Dixona ze slavného seriálu Živí mrtví nebo postavě robota Bendera v animované Futuramě.

Za dabing Hugha Laurieho v seriálu Dr. House obdržel v roce 2011 prestižní dabingové ocenění Cenu Františka Filipovského.

Spolupracuje také s Českým rozhlasem, kde účinkuje v mnoha rozhlasových hrách a dramatizacích. Za četbu vzpomínek Maxe Kopta Odpusťte, že žiju byl nominován na cenu Neviditelný herec 2002/2003.

Lit.: Doubrava, Ondřej: Vraždy od Devíti jilmů. In web Naposlech.cz, 14. 5. 2020 (recenze). – Cit.: Robert Bryndza, britský autor trvale žijící na Slovensku, už má díky sérii s vyšetřovatelkou Ericou Fosterovou u našich čtenářů vybudované stabilní místo úspěšného autora thrillerů. Jeho knižní novinka Kanibal z Nine Elms tak vzbudila zasloužené očekávání a nelze se co divit, že zvuková podoba na sebe nedala dlouho čekat. Posluchači, kteří neradi naskakují do rozjetých sérií, teď mají příležitost seznámit se s novými hrdiny.

Kate Marshallová by za normálních okolností byla platnou detektivní posilou londýnského policejního sboru. To by však tím hlavním případem, který obrátil její profesní i osobní život naruby, nesmělo být setkání tváří v tvář s „Kanibalem z Nine Elms“, legendárním sériovým vrahem, jehož typickým znakem byla hluboká pokousání oběti. Po letech, která Kate tráví poklidným přednášením kriminologie na univerzitě, se v jejím okolí objeví série naprosto shodně vypadajících vražd. Původní pachatel je ale přitom za mřížemi.

Brydza od začátku svého vyprávění pracuje s přiznaným „columbovským“ principem, takže kdo přesně je titulní postavou a jak ovlivnila Kateinin život je odhaleno už během rozsáhlejšího prologu, odehrávajícím se v roce 1995 a prvních několika kapitol, přesouvajících nás do roku 2010. Posluchače tedy více než odkrývání identity pachatele může více zajímat napětí při odhalování jeho chyb i poutavě napsané charaktery.

Zatímco popisu jednotlivých vražd nechybí filmový feeling, při kterém uzda fantazie nepatrně přebíjí logiku, což lze v rámci žánru na poli fikce snadno odpustit, Kate Marhsallová není žádným superhrdinou. Naopak, je to žena omylná, s mnoha chybami, přesto nesmírně sympatická. Podobně lze vnímat i jejího mladého asistenta Tristana, který zastane v příběhu víc, než jen roli „Watsona“. Martin Stránský, který se stává u vydavatelství Cosmopolis dvorním hlasem Bryndzových audioknih, umí zdařile odstínit a prokreslit každou postavu. Často mu na to stačí jen drobná nuance v projevu a už rozdrnkává struny napětí, nebo tu a tam do výrazu propašuje i náznak odlehčení.

Jeho velmi dobrý interpretační výkon však degradují technické chyby střihu: několikrát jsou během kapitol audioknihy nevhodně ustřižena poslední slova vět a ani občasná neopravená zazlobení artikulace výsledku nepomáhají.

Důraz na text je přitom v audioknize Kanibal z Nine Elms primární, drobné dynamické hudební téma se ozve jen v samém úvodu a pak až před epilogem. Přesun na jiné místo v kapitole je řešen jednotným zvukem vran, konec kapitoly zase označuje výrazně stylizované zabouchnutí vrat či svištění nože. Zvukový design knihy lze tedy označit za minimalistický.

Nový počin i přes své nedostatky umí vzbudit posluchačovu zvědavost, tím spíše, že by se i Kate Marshallová měla dočkat své vlastní série. Pokud se audioknižním tvůrcům podaří do budoucna vychytat zvukové chyby, je dost důvodů těšit se na další díly.

Za zmínku ještě stojí, že pokud by vám příběh s výraznou ženskou hrdinkou imponoval více v dámské interpretaci, můžete sáhnout po slovenské verzi audioknihy s názvem Deväť brestov s charismatickým hlasem Lujzy Garajové Schramekové z vydavatelství Lindeni.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře
Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)