Černobyl – Historie jaderné katastrofy (2020)

Audiokniha Černobyl  - autor Serhii Plokhy   - interpret Václav NeužilSerhii Plokhy. Kompletní audiokniha. Překlad Petr Kovařík. Režie Helena Rytířová.

Čte Václav Neužil II.

Natočeno 2020. Vydala Audiotéka, Jota, červen 2020 (MP3, celková délka 13 hodin 4 minuty).  Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Dozvíte se, co jste ještě nevěděli o největší nukleární katastrofě naší doby. Nedokonalý reaktor, chyby obsluhy, exploze a radioaktivní zamoření značné části Evropy…

Audiokniha vystihuje, co se v dubnu 1986 odehrálo v Černobylské jaderné elektrárně. Autor vás seznámí s genezí sovětského jaderného výzkumu, konstrukcí dvou hlavních typů reaktorů užívaných v SSSR, s jejich přednostmi i chybami. Nastiňuje i výstavbu jaderné elektrárny u Černobylu, spojenou s problémy i proslulou sovětskou fušeřinou.

Hlavní část audioknihy je zaměřena na události, které vedly k explozi reaktoru č. 4. Ilustruje zmatek technického personálu elektrárny, který nebyl schopen zjistit, co se vlastně stalo, i velmi nepružnou reakci ze strany místních i celostátních orgánů. Popsáno je úsilí hasičů o zvládnutí požáru na vybuchlém bloku 4 i jejich v mnoha případech tragické osudy. Autor odhaluje nedostatky sovětského způsobu zvládání této události, snahu sovětských úřadů všech úrovní o zatajení černobylské exploze, a to nejen před zahraničím, ale především před vlastními občany. Audiokniha dokládá, že tato snaha o utajování je nakonec korunována nezamýšleným a pro SSSR v podstatě fatálními vývojem v radioaktivitou postižených republikách.

Kniha Černobyl získala ocenění ČESKÝ BESTSELLER 2019 jako nejprodávanější kniha v kategorii Odborná a populárně naučná literatura v rámci internetového obchodu a sítě knihkupectví KNIHCENTRUM.cz

SERHII PLOKHY
Serhii Plokhy je americký historik zaměřený na dějiny východní Evropy a Ukrajiny. Narodil se v roce 1957 v ruském Nižném Novgorodě ukrajinským rodičům. Mládí strávil v ukrajinském Záporoží. Vystudoval dějiny a sociální vědy na univerzitě v Dněpropetrovsku, na níž posléze v letech 1983–1991 učil a kde též získal titul profesora. Po roce 1996 začal spolupracovat se zámořskými univerzitami a od roku 2007 je profesorem ukrajinských dějin na Harvardu, od roku 2013 řídí Ukrajinský výzkumný institut téže univerzity. Svůj zájem soustřeďuje především na dějiny východní Evropy s pochopitelným zaměřením zejména na Ukrajinu. Za své práce získal řadu cen, např. kniha Černobyl – Historie nukleární katastrofy byla roku 2018 oceněna cenou Baillie Gifforda za nejlepší anglicky psanou literaturu faktu.

VÁCLAV NEUŽIL
Po studiu na JAMU hrál mimo jiné v brněnském divadle Polárka, v Mahenově činohře Národního divadla v Brně, Divadle v 7 a půl a v HaDivadle. Od roku 2006 je členem souboru Dejvického divadla. Televizní a filmoví diváci ho znají seriálů jako Čtvrtá hvězda (2014), Atentát (2015), Svět pod hlavou (2017) nebo Dabing Street (2017) či snímků Zoufalci (2009), Rozkoš (2013), Sedmero krkavců (2015), Ztraceni v Mnichově (2015), Bába z ledu (2017) a dalších.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)