Cizinec (2020)

Audiokniha Cizinec  - autor Harlan Coben   - interpret Jiří PloyharHarlan Coben. Kompletní audiokniha.

Čte Jiří Ployhar.

Natočeno 2020. Vydal Témbr v roce 2020 (MP3, celková délka 10 hodin 31 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Thriller, který se stal předlohou úspěšného seriálu na Netflixu.  Nejskandálnější thriller světového bestselleristy Harlana Cobena o tom, jak se mohou dobře míněné lži v nepravých rukou změnit ve smrtící pasti.

Cizinec se vynoří odnikud – možná v baru, možná na parkovišti, možná v supermarketu. Nikdo ho nezná. Nikomu není jasné, proč to dělá. Ale informace, které má, se nedají popřít. Zašeptá vám do ucha pár slov, rozmetá jimi váš svět na kousky a zmizí.

Adam Price to právě zažil – ideální manželství, dva skvělí synové, velký dům, výborná práce… Pak mu jeden cizinec prozradí tajemství o minulosti jeho ženy Corinne a Adamova iluze dokonalého života se rozplyne, jako by snad ani nikdy neexistovala. Čím hlouběji se však Adam noří do odhalení Corinniny zrady, tím víc mu dochází, že za vším stojí někdo, kdo se rozhodl lidem životy nejen ničit, ale i brát…

Lit.: Novotný, Vítězslav: Recenze Cizinec. In web blog.ijacek007.cz, 1. 9. 2022 (posluchačská recenze). – Cit.: Dnes se podíváme na příběh, jak se zdánlivě dokonalý život může během velmi krátké doby zhroutit jako domeček s karet, a to jen díky návštěvě tajemného cizince, který se ztratí tak rychle jako se objevil.

Thriller popisuje život Adama, který si žije svůj dokonalý americký sen. Má milující manželku a dva dospívající zdravé syny. S rodinou Adam žije ve velkém domě a má práci která ho nejen baví, ale dovede zajistit dostatek financí. Vše se však změní jednoho dne u baru, kdy k němu přikročí tajemný muž, kterého Adam nikdy před tím neviděl a už ho nikdy vidět nemá. Tento cizinec mu sdělí, že jeho žena mu lhala. Zasadí tak semínko nejistoty do téměř dokonale reality. Samotnou informaci pak doplní o důkazy, kterými je možné si lež, popřípadě pravdu velmi jednoduchým způsobem ověřit.

V Adamovi takto záludně vložená myšlenka chvíli klíčí, než přinese své plody a donutí Adama všechny důkazy záhadného cizince si ověřit. V tom zjistí, že každý má své tajemství a jeho žena není výjimkou. Po hádce se ale jeho žena náhle ztratí a zanechá po sobě jen tajemný vzkaz o tom, že si potřebuje odpočinout, aby se postaral o děti. Adamovi se tak rázem začíná rozpadat obraz jeho amerického snu. Ve snaze přijít celé věci na kloub a zjistit, co vše před ním jeho žena zatajila se tak pouští do pátrání po tajemství své ženy, ale také po samotném cizinci ve snaze vše rozplést a dostat se zpět ke své ženě. Postupem času tak Adam rozkrývá nejen stránky své ženy, o kterých neměl ani ponětí, ale také získává informaci o tajemném cizinci i jeho motivaci, proč vlastně zničeno nic převrací cizí životy naruby a poté zmizí tak rychle jak se objevil.

Pohled na popis a hodnoceni audioknihy

Knižní vydání tohoto amerického spisovatele Harlana Cobena má 344 stran. Audio knižní verze, které propůjčil hlas Jiří Ployhar vás zabaví na deset a půl hodiny. Podle motivu knihy dokonce natočila i streamovací platforma Netflix minisérii, která má ve své prví sérii 8 dílů a aktuálně obsahuje pouze české titulky. Za nás jde o velmi příjemný thriller, který ukazuje nejen to, že každý má svého pomyslného kostlivce ve skříni, ale také, že v době digitální technologie není zase až tak složité se s trochu odhodlání lze spoustu věcí dohledat a že za sebou necháváme každý den stopy, které může zneužít i úplně cizí člověk a tyto zneužité informace mohou mít nedozírné následky. Hodnocení tohoto titulu je tedy 89%.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)