Růže pro Algernon (2020)

Audiokniha Růže pro Algernon  - autor Daniel Keyes   - interpret Jan PotměšilDaniel Keyes. Kompletní audioniha. Hudba Ondřej Brousek.

Čte Jan Potměšil.

Natočeno 2020. Vydal OneHotBook, srpen 2020 (1 CD MP3, celková délka 8 hodin 19 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Charlieho IQ 68 náhle vzrostlo na 185. Pomůže si?

Pekařský pomocník Charlie Gordon je mentálně retardovaný, což nutně neznamená, že by si jako kdokoli jiný nechtěl v životě polepšit. A protože vyniká úžasnou motivací k učení, vybere si ho věda jako první lidskou bytost, jejíž inteligence se zvýší operativně. V laboratorním prostředí dostane mladík za úkol psát si deník a také společnici: myš Algernon, která mu bude při pokusech kontrolním vzorkem a sparingpartnerkou. Experiment se vydaří. Charlie nejenže v pekárně vymýšlí zlepšováky a odhaluje zloděje, ale dokonce předčí i strůjce svého pronikavého intelektu.

Vysoká inteligence však zároveň obnáší větší pochyby a osamění. Co si teď geniální robinson ducha počne? To byl jen hříčkou v rukou behaviorálních psychologů, kteří ho zneužili jako krysu pro ověření hypotézy?

Keyesova obžaloba nezodpovědné vědy patří mezi 100 nejuznávanějších děl SF a dočkala se mnoha filmových, divadelních i rozhlasových adaptací. Mezi nimi září americký snímek Charly (1968) s Cliffem Robertsonem, oceněný Oscarem a Zlatým glóbem, anebo film z roku 2000 s Matthewem Modinem. U nás je nejznámější divadelní verze s Janem Potměšilem, který účinkuje i v této audioknize.

DANIEL KEYES
Nevelký odkaz představitele poválečné americké fantastiky dodnes udivuje prorockým vhledem. Brooklynský rodák, absolvent psychologie a anglistiky na Newyorské univerzitě a středoškolský pedagog – vyučoval též žáky se zvláštními potřebami – od mládí publikoval ve čtvrtletníku Marvel Science Stories, a to vše ho inspirovalo k napsání povídky Růže pro Algernon (1959, č. poprvé 1976). Text otištěný v The Magazine of Fantasy & Science Fiction získal rok nato nejvyšší žánrové ocenění Hugo a po rozšíření na plochu románu (č. 2000) i elitní cenu Nebula 1967. Dílo ze zlatého fondu SF přesto chtěly konzervativní státy Unie kvůli údajnému napadání seriózní vědy z veřejných knihoven vyštípat. Byť se pak autor věnoval spíš thrillerům a detektivkám, zaměřil se v románech The Fifth Sally (1980), The Minds of Billy Milligan (1981), The Milligan Wars (1994) a The Asylum Prophecies (2009) na téma rozdvojené osobnosti.

JAN POTMĚŠIL
Před kamerou se objevoval už coby výjimečně nadaný chlapec (Žena za pultem, Tajemství Ocelového města), ačkoli výrazné příležitosti mu při studiu DAMU poskytly až vekslácká balada Bony a klid, fotbalové drama Proč? a pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci (vše 1987). Když za listopadové revoluce po autonehodě ochrnul, zdála se jeho další herecká kariéra nemožná, a přesto se k profesi vrátil i navzdory vozíku jako člen Divadelního spolku Kašpar, působícího v rámci Divadla v Celetné. Za ztvárnění Shakespearova krále Richarda III. získal Cenu Alfréda Radoka 2000 a posléze se zde ujal např. role krále Claudia z Hamleta. Vystupuje i v rámci scénických čtení Lyry Pragensis a načetl audioverzi biblického Evangelia svatého Jana. Příležitostně se vrací na filmové plátno – mj. ve filmech V erbu lvice, Jméno kódu: Rubín, Bolero nebo Jakub. Patří k našim předním aktivistům v oblasti lidských práv. Tragédii Charlieho Gordona přibližuje divákům na své domovské scéně už od roku 1993 a aktuálně se s ní dočkal téměř 870 repríz.

Lit.: Doubrava, Ondřej: Z divadelních prken do zvukového labyrintu. In web Naposlech.cz, 14. 9. 2020 (recenze). – Cit.: Je jen málo současných tuzemských divadelních fenoménů. Inscenace Divadelního spolku Kašpar v Divadle v Celetné Růže pro Algernon, ovšem patří mezi ně. Jevištní dramatizaci novely Daniela Keyese zvládli mnozí z nás vidět už kolikrát, možná i s půvabným „stínovým“ překladem do znakové řeči. Už od roku 1993 v ní v hlavní roli exceluje Jan Potměšil, jehož hlas nás nově provede Keyesovou více než osmihodinovou novelou v audioknize vydavatelství OneHotBook.

Charlie Gordon, pomocný pracovník s IQ kolem sedmdesátky, má v životě jediné přání: „bejt chytrý“. K tomu by mu měla pomoci experimentální léčba – stejná, jakou podstoupila i myš jménem Algernon, která je Charliemu soupeřkou, motivací, souputnicí i kamarádkou.Audiokniha vydavatelství OneHotBook není prvním tuzemským zvukovým zpracováním tématu. V roce 1988 vznikla v režii Aleny Adamcové rozhlasová adaptace Kdo je Karel Gordon s Ladislavem Mrkvičkou v hlavní roli. Nahrávka, která pod názvem Růže pro Algernon vyšla o dvacet let později u Radioservisu, je sice herecky strhující a svou atmosférou i soundtrackem příhodně tísnivá, vzhledem k osmdesátiminutové stopáži ale zachovává především vědecko-fantastickou linku na úkor hluboce lidského příběhu.Ten audiokniha s Janem Potměšilem rozvíjí v plné šíři. Z počátku potkáváme Charlieho optimistického, plného naděje, s jediným dětsky naivním přáním. Později se s ním na hraně geniality vydáme do labyrintu myšlenkových pochodů, které souvisejí s citovými a osobnostními zákrutami nebo rodinným zázemím. Potměšilův interpretační výkon přesvědčí posluchače, že ani jediná nepatrná věta textu není nadbytečná. Všechny Charlieho radosti či pochybnosti jsou dokonale uvěřitelné, každá jemná nuance pečlivě zahraná a velmi často možná i odžitá. Potměšil změny nálad a času odděluje precizním hereckým střihem na prostoru dvou tří vět, zcela adekvátně tomu, na jakém stupni inteligence se Charlie zrovna nachází. Jistě k tomu přispívá i zvolená forma vyprávění – zcela osobní deníkové zápisky, která má k divadelnímu monodramatu velmi blízko. Potměšilův Charlie je navzdory použití jiného překladu přesně takový, jaký je i v jevištním provedení v režii Jakuba Špalka. Však už se asi pouto trvající 27 let nedá nazvat jinak než „jedno tělo – jedna duše“.

Jednotlivé deníkové zápisky jsou v audioknize provázeny hned několika hudebními motivy, které se od sci-fi zadání vzdalují, ale s tímto pojetím příběhu zcela korespondují. Tím nejčastějším je rozpustilá melodie, souznící s obrazem dospělého s duší dítěte. Spolu s rostoucím Charlieho intelektem se mění i hudba – je melancholická až milostná. Některé scény doprovází také motiv, který by bylo možno nazvat „vědeckým“.

Zákony divadla jsou neúprosné a každá, byť legendární inscenace dojde ke své derniéře. Režiséru audioknihy Michalu Burešovi se podařilo výkon Jana Potměšila coby Charlieho Gordona rozehrát i ve zvukovém studiu. Zůstane tedy zachycen na věky věků a posluchačům bude dopřán silný, nitra se dotýkající zážitek.

Lit.: Růžičková, Markéta: Charlie chce být chitrý. In web Markéta Růžičková, 11.9. 2020 (recenze). – Cit.: V předchozí audioknižní recenzi jsem se rozplývala nad jedním z pilířů fantastiky a sci-fi klasikou Planeta opic a doufala jsem, že nás vydavatelství OneHotBook co nejdřív obšťastní podobně báječnou kultovkou. A ani jsem se nenadála a v mé audioknižní knihovně přistála další pecka, Růže pro Algernon od Daniela Keyese. Proč byste si Charlieho příběh měli pustit do uší i vy, se dozvíte v recenzi na audioknihu.

Růže pro Algernon je jedním z těch děl, na která jen tak nezapomenete. Vzpomínám si, že jsem se do tohohle díla Daniela Keyese poněkud otráveně pustila, protože bylo na seznamu povinné četby gymplácké češtiny. Během prvních kapitol jsem ale úplně zapomněla, že čtu, natož něco tak otravného jako povinnou četbu (už od svých sedmi let jsem vášnivá čtenářka, ale jednoduše nesnáším, když mi někdo diktuje, co číst), a spolu s Charliem jsem zkoumala tajemství lidské inteligence a lidskosti obecně. Od té doby jsem se na povinnou četbu dívala jinak a velice mě potěšilo, že jsem si po letech mohla tento nezapomenutelný příběh zažít znovu, tentokrát však nikoli v podobě písmen na papíře, ale jako audioknihu. A je to vskutku zážitek docela jiný, intenzivnější.

Dalo by se říct, že Růže pro Algernon je výletem do hlavy mentálně retardovaného pekařského pomocníka Charlieho Gordona, který jako první člověk na světě podstoupí operativní zákrok, jež mu má zvýšit IQ o více než sto bodů. Experiment se stejně jako v případě jeho předchůdkyně, laboratorní myši Algernon, vydaří a Charlieho IQ tak povyskočí z 68 na 185 bodů génia. Sledujeme ho od jeho prvních „hlášení“, kdy sotva dokáže správně napsat slovo „chitrý“ a pochopit, že většina jeho „přátel“ se mu ve skutečnosti vysmívá, až po postupné probouzení a uvědomování si sebe sama a skutečnosti, jež pro něj do té doby zůstávala zkreslená a zjednodušená. Vysoká inteligence sebou však nenese jen klady, nýbrž také osamělost, rozčarování, pochyby a nepochopení. Jaké to je být v očích společnosti prostoduchý a jaké to je naopak být géniem?

Růže pro Algernon vám umožní sledovat jedince, který během svého života vybočí z normy na samých opačných koncích spektra, což je právě to, co žádný jiný žánr než science fiction nedokáže lépe. Růže pro Algernon však plnokrevnou sci-fi není, spíše jen staví svou zápletku na vědeckofantastické hypotéze, kterou dále rozvíjí podle poznatků vědy. A Charlie, který postupně získává vědomosti, zkušenosti i nadhled, si brzy začne uvědomovat, že se stejně jako Algernon stal laboratorní krysou. V rukou vědců se nestal (a nikdy nebyl) člověkem, nýbrž zůstal pouhým objektem zneužitým pro testování správnosti vědecké hypotézy.

Výběr Jana Potměšila na pozici hlavního a jediného vypravěče audioknihy nebyl ani zdaleka náhodný. OneHotBook nezaváhalo a oslovilo toho nejpovolanějšího člověka, který se v kůži Charlieho Gordona ocitl během posledních 30-ti let více než devět set krát na divadelních prknech při jedné z repríz divadelní hry Růže pro Algernon v Divadle v Celetné. Celých 8 hodin a 20 minut stopáže je jeho bravurním hereckým koncertem. To, co bylo v knižní předlože vyjádřeno písemně (Charlieho dětinské vyjadřování plné hrubek a nesprávně použitých významů slov, které se postupně mění ve vyjadřování vysoce inteligentního člověka), musel Jan Potměšil zvládnout pomocí hlasového projevu. A podařilo se mu to tak, že vám z toho spadne brada.

Charlieho vyprávění doprovází také originální hudba, která dokresluje přeměnu hlavního hrdiny. Od poťouchlých, hravých, až dětinských melodií postupně nabírá na vážnosti a sofistikovanosti, až nakonec získává varovné tóny. Promyšlená hudební kompozice, která trefně umocňuje děj a poselství Růže pro Algernon, je třešničkou na dortu této skvělé audioknihy. A to ani nemluvím o parádní obálce a potisku v podobě Algernina bludiště na cédéčku.

Růže pro Algernon patří spolu s Rosemary má děťátko a Planetou opic mezi mé audioknižní topky tohoto roku. Ano, tato díla se nenazývají klasikami, pilířemi fantastiky či kultovními příběhy jen tak pro nic za nic. A já doufám, že takových audioknižních návratů ke kořenům bude víc. Audio forma jim zjevně sluší.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)