Katarze (2020)

Book coverYrsa Sigurðardóttir. Kompletní audiokniha. Třetí díl islandské sextalogie s detektivem Huldarem a psycholožkou Freyjou. Překlad Hana Sichingerová. Režie Jitka Škápíková.

Čte Klára Cibulková.

Natočeno 2020. Vydal OneHotBook 17. 9. 2020 (1 CD MP3, katalogové č. AK360; EAN 8594169483603; celková délka nahrávky 12 hodin 12 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Na omluvu je někdy smrtelně pozdě… Video ze Snapchatu, v němž mladá zaměstnankyně kina žadoní o odpuštění a čelí brutálnímu útoku, její přátele šokuje. Stellino nalezené tělo je označené číslem 2. Vzhledem k tomu, že obětí je nezletilá, přizve detektiv Huldar k vyšetřování i psycholožku Freyju, aby policii pomohla s výslechy dívčiných spolužáků. Brzy se ukáže, že Stella nebyla žádné neviňátko, ale kdo ji mohl až tak nenávidět? A pak se ztratí Egill, který v podobně děsivých příspěvcích také prosí o prominutí. Je zřejmé, že řešení případu nebude jednoduché a hlavně, že vrah ještě neskončil… A kde vlastně začal?

„Autorčino lepkavě strašidelné příšeří je ideální končina, kde se člověku po zádech prochází mráz. Skvělý předpoklad pro to, aby stanula v první řadě tvůrců severské krimi.“ – The Times

„Yrsa je excelentní manipulátorka, a protože je to chytrá ženská milující záhady a intriky, stále bude o několik kroků před vámi a bude vás mít tam, kde potřebuje.“ – severskedetektivky.cz

Yrsa Sigurðardóttir (* 1963)

Islandská spisovatelka vystudovala stavební inženýrství a stále pracuje v oboru. Psaní se věnuje od roku 1998, kdy vydala svou první knihu pro děti. Pro malé čtenáře napsala celkem pět příběhů, mnohem víc ji však proslavily detektivky. V oboru krimi debutovala prózou Poslední rituál (2005), přeloženou do více než 30 jazyků. Za následující román Mrazivé světlo (2006) byla nominována na cenu společnosti The Private Eye Writers of America. Veleúspěšná je rovněž její sextalogie s Freyjou a Huldarem, z níž zatím česky vyšly tituly DNA, Černá díra a Katarze (Metafora 2017–2019), anebo hororový příběh Pamatuji si vás všechny (Metafora 2015), který na filmové plátno převedl Óskar Thór Axelsson.

Klára Cibulková (* 1975)

Po studiu herectví na pražské DAMU nastoupila do souboru CD 94, odkud v roce 2002 přešla do Švandova divadla, kde jako stálý host působí i nyní. Televizní diváci ji znají především díky úspěšným seriálům (Černí baroni, Ordinace v růžové zahradě, Kriminálka Anděl,Polda, Rapl), ale i zásluhou neméně úspěšných filmů (Smrt pedofila, Město bez dechu, Mamas & Papas).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)