Luisa a Lotka (2020)

Erich Kästner. Kompletní audiokniha. Režie Jitka Škápíková.

Čte Zuzana Kajnarová.

Natočeno 2020. Vydal OneHotBook, říjen 2020 (1 CD MP3, katalogové č. AK359; EAN 8594169483597; celková délka nahrávky 3 hodiny 1 minuta). Ukázka k poslechu zde.

Cena Bystrouška 2021

Pozn.: Jsou si podobné jako vejce vejci. Dokoulejí se na správné místo, i když je osud zase rozdělil?

To je k nevíře. Když kudrnatá Luisa Palffyová chviličku postojí a Lotka Körnerová si rozplete copánky, snad i stařenka s brýlemi jako láhev od okurek pozná, že tyhle devítileté dívky z letního tábora v Alpách jsou si až k zbláznění podobné. Ale jak to, když tu všehoschopnou zlobivku sem tatínek poslal až z Vídně, kdežto její vrstevnice narozená ve stejný den, šikulka mírná jako ovečka, žije s maminkou v Mnichově? Že už to po prázdninách nebude tak snadné rozlousknout? To neznáte podnikavé slečny. Znovu nalezené sestry mají důvtipu i odvahy na rozdávání a hlavně: konečně jedna druhou. Přestože teď budou čelit nečekaným léčkám v kůži svého dvojčete!    

Novela o sesterském poutu, rozhádaných dospělých a nezměrném úsilí být zase spolu patří ke zlatému fondu knih pro nejmladší děti. Komediální příběh se dočkal čtvrtstovky filmových adaptací v mnoha německých i mezinárodních produkcích, poprvé už v roce 1950.

„Odzbrojující ukázka toho, že za vším nutno hledat ženu. Taky kdo jiný by dokázal být svou vlastní sestrou?“ – Berner Zeitung

Erich Kästner (1899–1974)

Moderní klasik německé prózy pro děti a mládež byl synem sedláře z Drážďan, odkud do nástrah Berlína vyslal krom sebe i hrdinu novely Emil a detektivové (1928, č. poprvé 1932). Na knihu, jež založila jeho tvůrčí věhlas, záhy navázal krimipříběhem Kulička a Toníkči pohádkovými fantaziemi Bylo to 35. května (obě 1931) a Létající třída (1932). V tvorbě pro dospělé zaujal publicistickými a kabaretními šlehy, sociálním románem Fabian (1932) a satirou Tři muži ve sněhu (1934), kterou ještě před válkou v ČSR zfilmoval Vladimír Slavínský s Hugo Haasem v hlavní roli. Nacistický režim posléze Kästnerovi zakázal publikovat. V poválečné dívčí novele Luisa a Lotka (1948, č. 1959), kde rozvinul námět využitý v detektivce Emil a tři dvojčata (1934, č. 1936), reagoval autor nyní už z Mnichova na rozdělení Německa a tíži železné opony. Roku 1960 byl předseda západoněmeckého PEN klubu poctěn nejvyšším vyznamenáním ve svém oboru: medailí H. Ch. Andersena.

Zuzana Kajnarová (* 1982)

Už během studia na ostravském gymnáziu navštěvovala herecké studio Mileny Asmanové a spolupracovala s činohrou Národního divadla moravskoslezského. Absolvovala DAMU – ve třetím ročníku začala hostovat v Divadle ABC a do Městských divadel pražských později nastoupila i do stálého angažmá. Do povědomí filmových diváků se zapsala rolí služebné Dorotky v pohádce Anděl Páně (2005). Drsnější polohu si vyzkoušela v krimisérii Specialisté v úloze komisařky Májové. Pravidelně se objevuje v dalších televizních seriálech, např. Redakce, Místo v životě, Comeback, Proč bychom se netopili, Přešlapy, Vyprávěj či Labyrint. Působí rovněž v dabingu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)