Osmička a její přátelé (Tatrovka) (2021, 2022)

Dokument popisuje rozhodující okamžiky českých dějin v souběhu s dějinami slavné automobilky Tatra. Automobily Tatra byly symbolem doby v těm nejlepších i nejhorších letech našich dějin a staly se i osobními vozy těch největších osobností naší historie: Vlasta Burian, pánové Hanzelka a Zikmund, Jan Werich nebo Luděk Munzar brázdili silnice za volanty Tatrovek. Osmička a její přátelé odkazuje na stejnojmenný čtyřdílný podcast, který najdete na webových stránkách Dvojky. Pořadem provází Ondřej Kepka a Radomír Smolka. Dramaturgie Daniel Kupšovský.  Režie Ondřej Kepka.

Účinkují Michaela Bartlová, Ondřej Skácel, Karel Rosenkranz, Barbora Munzarová a Michaela Bartlová.

Natočeno 2021. Premiéra 1. dílu 13. 6. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.) v cyklu Dokuseriál. Vydal Radioservis v roce 2022 (CR1170-2, CR.SS.2022.206; EAN 8590236117020). Ukázka k poslechu zde.

Obsah: 1.díl – Od kočárů k prezidentovi
Jak se to stalo, že se u nás podařilo postavit první automobil ve střední Evropě? Jaké palivo se tehdy využívalo místo dnešního benzínu? A proč nakonec nezvítězil elektromobil? To vše se dozvíte v prvním díle seriálu.

2.díl – Od 11 k 57
První slavné vozy, které ovlivnily dějiny automobilismu. Jaké je tajemství číselných kódů slavných vozů a proč si Vlasta Burian oblíbil Hadimršku?

3.díl – Osmička a její přátelé
Aerodynamické unikáty Tatra 77 a 87 – aneb přelomový vůz dobývá svět – i díky pánům Hanzelkovi a Zikmundovi. Co se stalo se slavným konstruktérem Hansem Ledwinkou? A proč navštívili konstruktéři z Tatry věznici v Novém Jičíně – tajně a v noci?

4.díl – Náklaďáky vítězí
Nástup skvělých nákladních vozů a soumrak vývoje osobních aut. A víte, proč se třeba silné osmikolové Tatře říkalo Drtikolka? A dovedete si představit. Že tento kolos mohl táhnout až 100 tun nákladu?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)