Husaři (1956, 2004)

Záznam z představení Divadla Satiry (ABC) z roku 1956. Pierre Aristide Breal. Úprava Jan Werich, Miroslav Horníček. Překlad Josef Tomášek a Milena Tomášková. Hudba Jan Rychlík a Vlastimil Hála, hraje Orchestr Karla Vlacha. Režie Miroslav Horníček.

Osoby a obsazení: Flicot (Jan Werich), Le Gouce (Miroslav Horníček), Cosima (Jaroslava Adamová), Pietro (Josef Zíma), Lippi (Václav Trégl), Lippiová (Stella Zázvorková), Rafael (Otto Lackovič), Otto Budín (?) a Vladimír Klemens (?).

Pozn.: Unikátní záznam představení z Divadla Satiry z roku 1956. — Breálova veselohra se odehrává za italského tažení mladého Napoleona v roce 1796. Tragikomickými hrdiny příběhu jsou husaři Flicot a Le Gouce, kteří přijdou o své koně a aby unikli potrestání, vymýšlí si historky, že byli přepadeni záškodníky atd. A tím začne příběh plný omylů, zvratů a nedorozumění. Jednou drží oba husaři v šachu vesničany, pak zase sami mají předstoupit před popravčí četu. Nakonec všechno dobře skončí a sám Napoleon prohlásí oba husary za vzor odvahy.

Vydal Lotos, 2004 (2 CD, LT 0138-2 8122, 48:28 a 50:34 min.).

Lit.: L. Dorůžka: Ztracené umění moudrých klaunů, Divadelní noviny 14, 2005, č. 2, s. 10-11. (recenze)

Kazda, Jaromír: Werich, Horníček a ti druzí. In web Divadlo.cz (recenze). – Cit.: „Největším a šťastným objevem je však vydání úpravy protiválečné Bréalovy komedie Husaři (2 CD LOTOS), inspirované tehdy u nás uvedeným stejnojmenným francouzským filmem. Srovnáme-li Lukešovu přísnou negativní kritiku inscenace s Trägerovou a živé divácké reakce, musíme dát za pravdu Trägerovu hodnocení, které lépe vystihuje zásluhy Horníčkovy režie i jednotlivé herecké výkony. Temperament italských venkovanů dává hře potřebný spád, stylovou jednotu a místy napětí. Ohlas improvizací rozvinutých dialogů Wericha a Horníčka mluví sám za sebe (tištěná verze hry ve vydání DILIA se od provedení značně liší). Atmosféru inscenace dotváří hudba (J. Rychlík, V. Hála) s použitím italské písně.

V nahraných scénách z inscenace zaujmou vedle titulní dvojice Le Gouce a Flicota v podání Horníčka a Wericha také manželé Lippiovi (Stella Zázvorková, Václav Trégl), Cosima (Jaroslava Adamová), Pietro (Josef Zíma), Rafael (Otto Lackovič) aj. Hlas Otty Budína, uvedený na obalu CD, zazní z jiné reprízy (alternoval podle programu roli s Josefem Zímou). Kdyby nebylo nahrávky a soudili jsme jen podle kritik (s výjimkou té od Josefa Trägera či Pavla Gryma v Lidové demokracii), stěží bychom si dnes udělali představu o tom, jak inscenace vypadala a s jakým ohlasem se setkala!“

Obsah: CD 1 – 1. Předehra (1:08), 2. Ztráta koní (19:50), 3. Výslech a přiznání Cosimy; Raport o ztrátě koní (27:27); CD 2 – 4. Přiznání Pietra (12:47), 5. Píseň „Bottiglia“ (2:30), 6. Příprava popravy (34:02), 7. Finále „Bottiglia“ (1:12).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)