Internát (2023)

Serhij Žadan. Kompletní audiokniha. Překlad Miroslav Tomek. Režie Martina Frejová Krátká.

Čte Jan Dolanský, Max Dolanský, Miroslav Hruška.

Natočeno 2023. Vydal OneHotBook 13. 11. 2023 (1 CD MP3, katalogové č. AK608; EAN 8594169486086; celková délka nahrávky 12 hodin 52 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Na východě Ukrajiny je válka už dlouho součástí všedního života…

Učitel ukrajinštiny Paša se vydává do nedalekého města, aby z tamního internátu přivedl domů svého synovce. Zdánlivě rutinní úkol ale komplikuje fakt, že se píše leden 2015 a že mezi ním a třináctiletým Sašou se táhne nevyzpytatelná frontová linie, která výpravu mění v několikadenní drama se značně nejistým koncem. Od pohledu změkčilý vzdělanec ovšem nedbá mrazu, sněhu ani nebezpečí a při putování těžce zkoušenou zemí projevuje nečekanou obětavost. Fyzicky i psychicky náročná cesta donutí donedávna smířlivého antihrdinu, aby definitivně dospěl a přijal odpovědnost za své činy. S každým krokem v Pašovi sílí poznání, že zákeřná hybridní válka rozděluje sousedy i celé rodiny a mnozí její účastníci si ani neuvědomují, co je vlastně v sázce. Jak před těmi hrůzami uchrání sice vyspělého, zato v jádru dosud nevinného Sašu? A dokáže chlapce vůbec v nastalém chaosu najít a doprovodit domů?

Válečný román, vyznamenaný roku 2018 Cenou Lipského knižního veletrhu, přináší moderní a mimořádně působivou variaci na iniciační typ prózy. (anotace)

Lit.: Krejčík, Přemysl:  Apokalyptické putování válkou rozbíjenou Ukrajinou. In web Naposlech.cz, 15. 2. 2024 (recenze). – Cit.:  Učitel Paša se vydává skrz frontovou linii pro svého synovce, uvízlého na okupovaném území. Je začátek roku 2015 a na části Ukrajiny nedávno začal válečný konflikt, který bohužel hned tak neskončí. Zhruba tak by se dala v krátkosti shrnout výchozí situace Žadanova románu Internát, v originále vydaného roku 2017, v překladu do češtiny pak roku 2023, v němž spatřila světlo světa i audiokniha.

Ukrajinský básník, spisovatel a taky hudebník Serhij Žadan se přitom v českém překladu neobjevil s touto knihou poprvé: Již v roce 2011 vyšel v nakladatelství Fra povídkový soubor Big Mac, o dva roky později vydal Petr Štengl autorovu básnickou sbírku Dějiny kultury začátku století a za další dva roky následovala – tentokrát ve Větrných mlýnech – další básnická kniha Ze života Marie. V roce 2023 se čeští čtenáři konečně mohli seznámit i s jeho románovou tvorbou, a to rovnou dvakrát – nejprve vyšel v Argu válečný Internát, reagující na ruskou invazi na Krym z roku 2014, následoval ve Fra publikovaný Žadanův románový debut Depeche Mode (v originále 2004). První jmenovaný (tedy Internát) se navíc dočkal audiálního zpracování.

Četbu svěřilo vydavatelství OneHotBook – v režii Martiny Frejové Krátké – známému filmovému a televiznímu herci, dabérovi, ale také rozhlasovému herci Janu Dolanskému. Ten již dříve účinkoval i v několika audioknihách, zpravidla v menších rolích. Žadanův Internát je sice vícehlasou četbou, z téměř třináctihodinové stopáže však jmenovaný zabírá zhruba dvanáct a půl hodiny, tedy dost na to, aby byl považován za hlavního (a téměř sólového) interpreta nahrávky.

Jan Dolanský intonací dobře vystihuje nejednoznačného vypravěče, který je pro své nedokonalosti velmi lidský a stává se nedobrovolně hrdinou, přestože v kontextu vypjaté situace a chování exponovanějších hrdinů působí o něco méně heroicky a sám sebe vidí spíš jako zbabělce. Interpret Pašovi dává velmi věrohodné znění, dobře pracuje i s ostatními postavami, které v díle jeho hlasem promlouvají – zabarvení hlasu mění jen v nezbytném minimu, aby odlišil postavy, ale zároveň nenarušil tíživou atmosféru díla příliš excentrickou modulací hlasu. O to lépe pak vynikají situace, kdy je potřeba zvýšit emoční tlak.

Dolanský zvolil pro většinu stopáže pomalejší tempo četby, které je v případě Internátu zcela na místě, a to pro podtržení oné tíživé atmosféry a pocitu beznaděje, který je ubíjející a skoro až fyzicky bolí. Zmíněné se výrazně proměňuje v dějově vypjatých situacích, v nichž narátor správně přidává na tempu a zvyšuje naléhavost projevu, čímž onen pocit naléhavosti autenticky přenáší i na posluchače. S textem pracuje s velkým citem, protože – což je na druhou stranu ještě větší měrou zásluha Serhije Žadana – se od poslechu i přes nepříjemnou látku lze odtrhnout jen velmi těžce. Žadanův román dostal v Janu Dolanském přesně toho interpreta, jaký si jeho – silná a pro současnou literaturu zásadní – próza zaslouží.

Ústředního interpreta doplňuje na začátku Miroslav Hruška, který čte přímé řeči Pašova otce. Je to zvláštní volba, jak s textem nakládat, protože postav následně v románu mluví celá řada a všechny interpretuje Jan Dolanský. A proto na začátku angažmá Hrušky – který se ovšem svého velmi malého množství partů ujal bezchybně – působí rozpačitě. Proč si produkce zvolila na skoro až dramatizační provedení tak malou část knihy, má svůj důvod: Tři herci namlouvají tři příslušníky jedné rodiny (otce Hruška, syna Dolanský a synovce Dolanský mladší), přestože jen dva z nich jsou vypravěči díla. Avšak koherentněji by působilo, kdyby i otcovy party zůstaly jedinému narátorovi.

Závěrečnou necelou půlhodinu stopáže pak přebírá otěže interpreta Max Dolanský (syn Jana Dolanského), přičemž tato změna je tentokrát na místě, neboť se mění i vypravěč románu a namísto Paši nechává autor vyprávět postavu synovce Saši. Mladý herec svou audioknižní premiéru zvládá se ctí a svému otci v závěru audioknihy zdatně sekunduje, byť jeho projev trpí neduhem přespříliš dlouhých prostojů mezi jednotlivými promluvami, a kdyby takto načetl celý román, nejspíš by se tyto pauzy staly úmornými. Jinak je ale jeho četba bez dalších výraznějších chyb a v roli teenagera Saši zní i on autenticky.

Přestože na coveru audioknihy tedy nalezneme tři jména a jejich nositelé si mezi sebe rozdělili postavy třech generací mužů v jedné rodině, drtivá většina stopáže připadla Janu Dolanskému, na němž výsledná nahrávka do značné míry stojí. A nutno říct, že jeho volba dopadla více než dobře.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)