Kriegel. Voják a lékař komunismu (2023, 2024)

Martin Groman. Kompletní audiokniha.

Čte Tomáš Černý.

Natočeno 2023 – 2024 (studio Soundguru). Vydalo Tympanum 16. 1. 2024 (MP3, TYM933-0; celková délka 22 hod. 20 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Žádný člověk není černobílý. – Kdo je František Kriegel? Lékař, který nepodepsal moskevský protokol, nebo i zapálený komunista, co ani jako disident nepřestal věřit v komunistické ideály?

František Kriegel je dnes většinou znám pouze jako člověk, který jediný v srpnu 1968 odmítl podepsat moskevský protokol. Jeho životní osudy jsou ovšem spletitější. Narodil se v ukrajinském městě Stanislaviv, v Praze vystudoval medicínu, bojoval ve španělské, čínské a barmské válce. Zapálený komunista, který v roce 1948 pomáhal budovat Lidové milice a později se dostal až na špičku stranické nomenklatury. Disident, který nikdy nepřestal věřit v komunistické ideály. Autor na knize pracoval dvacet let, čerpal ze vzpomínek Krieglovy manželky Rivy a přítele Františka Janoucha, podkladem mu byly i dobové dokumenty, záznamy ze stranických jednání a další archiválie.

Martin Groman (1976)
Publicista píšící převážně o moderní české a československé historii a problematice médií. Působil jako rozhlasový dokumentarista, od srpna 2016 do ledna 2018 byl šéfredaktorem Dvojky Českého rozhlasu. Připravil například dokumenty o Františku Krieglovi, Stanislavu Budínovi, Ferdinandu Peroutkouvi, Alexandru Dubčekovi a dalších. S historikem Michalem Stehlíkem tvoří oblíbený podcast Přepište dějiny. Jako spoluautor nebo editor připravil k vydání paměti Slávky Peroutkové Třetí ženou svého muže, rozhovory Ferdinanda Peroutky a Johannese Urzidila O české a německé kultuře, korespondenci Františka Kriegla a Františka Janoucha Na smutek není čas. Působí také ve Společnosti Ferdinanda Peroutky a porotě Ceny Františka Kriegla.

Tomáš Černý (1979)
Redaktor, dramaturg, moderátor a hlasatel Českého rozhlasu, kde se zaměřuje na historii rozhlasového vysílání. Jako dramaturg se podílí na jednom z nejposlouchanějších pořadů Českého rozhlasu Host Lucie Výborné. Dříve působil na stanici ČRo 2 – Praha (dnes Dvojka), připravoval a uváděl Studio Retro (RozHraní), Dobré jitro, 3×60, a to v pohodě, Nedělní Kolonáda, Noční Mikrofórum, Hvězdný prach, Kolotoč a mnoho dalších. Je jedním z největších znalců archivu Českého rozhlasu. Celým svým srdcem je rozhlasákem a jeho motto zní: „Rozhlas je jeden, rádií spousta.“ Jeho hlas slýchají cestující na lince C pražského metra.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)