Exodus (2024)

Leon Uris. Kompletní audiokniha. Překlad Štefania Lorándová. Režie Hynek Pekárek.

Čte Vladislav Beneš.

Natočeno 2024. Vydal OneHotBook 8. 4. 2024 (3 CD MP3, katalogové č. AK634; EAN: 8594169486345, celková délka 30 hodin 26 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Už zase chcete internovat lidi, pánové? Po Osvětimi a Treblince?

Listopad 1946. Americká válečná vdova Kitty Fremontová coby dětská sestra s empatií ošetřuje i pacienty jiné rasy. To Ari ben Kanaan zosobňuje vášnivého bojovníka za věc sionismu: jedinkrát nepovolí a nezapláče, když v řadách odbojové organizace Mossad alija bet nasazuje krk za svobodu Židovstva. Jiskra mezi nimi přeskočí právě proto, že rozdíly se tolik přitahují. Plamenem jejich citů rámuje Leon Uris fascinující románovou fresku zaměřenou nejprve na záchranu tří stovek dětí, které správci britského mandátního území Palestina vězní na Kypru. Přitom ke břehům nové vlasti zbývaly uprchlíkům sotva dvě stovky námořních mil – jenže o ropu šlo kolonizátorům na Blízkém východě dávno před první světovou válkou. A tak si tu s přispěním arabských elit dál sveřepě hájí své výhody, zatímco udření osadníci v kibucech po nocích spřádají povstalecké plány…

Mimořádná kronika blízkovýchodních let 1946–1948, v níž se židovské osudy vystavené hrůzám 20. století slily do obrovské vůle přežít všemu navzdory, vrcholí vyhlášením nezávislého Státu Izrael. A připomíná, že zdejší ohnisko napětí stále hrozí výbuchem, jelikož svět se nepoučil a nenašel řešení.

Román byl roku 1960 zfilmován s Paulem Newmanem v roli Ariho a je v Americe druhou nejžádanější knihou hned po romanci Jih proti Severu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)