Eliáš a babička z vajíčka (2024)

Iva Procházková. Kompletní audiokniha. Režie Jan Koukal.

Čte Jaroslava Brousková.

Natočeno 2024 (SoundGuru). Vydalo Tympanum 22. 4. 2024 (MP3, TYM1000-0, celková délka 3 hod. 8 min.). Ukázky k poslechu zde.

Pozn.: Mami, tati, tady jsem! – Vtipný, citlivý a laskavý příběh o malém chlapci, na kterého nemají jeho rodiče čas. Cítí se sám, dokud v zahradě neobjeví vejce, z něhož se vyklube malinká babička s křídly.

„S rodiči je to jako s počasím. Člověk si je nevybírá. Ať se nám líbí, nebo ne, prostě jsou tady a nemá cenu stěžovat si.“ Malý chlapec Eliáš sice dostává od svých vzdělaných rodičů hodně informací, které mu mají pomoci v orientaci ve světě, ale co naplat, že oslňuje příbuzenstvo a učitelky, když se cítí sám. Nikdo z rodiny na něj nemá čas a kamarády nemá. Přitom tolik touží po jediném – aby si s ním táta s mámou hráli. Jednoho dne najde Eliáš v zahradě vejce, z kterého se vyklube podivná bytost – malinká babička s křídly. Eliáš ji pojmenuje Aty a spolu prožívají dobrodružství, o jakých se jeho rodičům ani nezdá. Nic však netrvá věčně… (anotace)

Iva Procházková (1953)
Autorka próz pro děti, dramatička a scenáristka. Je dcerou spisovatele Jana Procházky, který se v roce 1968 stal jednou z předních osobností pražského jara. Její sestra Lenka Procházková je rovněž spisovatelkou. Po maturitě v roce 1972 nesměla studovat na žádné vysoké škole. Pracovala v manuálních zaměstnáních a v roce 1983 odjela s manželem, režisérem Ivanem Pokorným a dětmi do Rakouska. V roce 1986 se celá rodina přestěhovala do západoněmecké Kostnice, kde založili autorské divadlo Schlauer Kater. Od roku 1988 žili v Brémách, kde spolupracovali s divadlem Theater im Packhaus. V roce 1994 vrátili do Prahy. Iva Procházková je nositelkou řady významných literárních ocenění (mimo jiné Magnesia Litera, Zlatá stuha, Deutscher Jugendliteraturpreis), v roce 2019 jí byla udělena Zlatá stuha za celoživotní přínos dětské literatuře.

Jaroslava Brousková (1950)
Česká herečka a dabérka, pochází z herecké rodiny, je dcerou Otakara Brouska st. a sestrou Otakara Brouska ml. Před kamerou se poprvé objevila v sedmnácti letech ve filmu Malé letní blues. Poté byla obsazována do rolí moderních mladých žen. Vystudovala herectví na DAMU, její první angažmá bylo v kolínském divadle. Jako filmová herečka se objevila například ve snímcích Takže ahoj, Ženy v ofsajdu, Jen ho nechte, ať se bojí, Sestřičky, Duhová kulička, Dobří holubi se vracejí, televizní diváci ji znají ze seriálů Malý pitaval z velkého města, Žena za pultem, Pojišťovna štěstí, Ordinace v růžové zahradě, Ulice, Vyprávěj a dalších. Od devadesátých let se věnuje také dabingu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)