Kruté moře (2022-2024, 2024)

Nicholas Monsarrat. Superprodukce. Překlad Jaroslav Chuchvalec. Dramaturgie Miloš Vrána, Petr Kajnar. Zvuková editace dialogů Lukáš Plecháček. Mistr zvuku, mix dialogů a postprodukce Miloš Vrána, Lukáš Plecháček. Hudba Miles Crow. Zvukový design Miloš Vrána, Lukáš Plecháček. Produkce Radka Kopecká. Režie Miloš Vrána.

Osoby a obsazení: vypravěč (Pavel Soukup), kapitán Ericson (Martin Stránský), Lockhart (Marek Holý), Ferraby (Filip Jančík), Morrell (Petr Neskusil), Bennett, Allingham (David Novotný), Watts (Martin Zahálka), Julie (Kristýna Skružná), Tallow (David Matásek), Grace (Zuzana Kajnarová Říčařová), admirál (Pavel Rímský), Wells (Jakub Saic). Dále účinkují Martin Preiss, Terezie Taberyová, Oldřich Hajlich, Kateřina Peřinová, Andrea Elsnerová, Antonín Navrátil, Zuzana Slavíková, Aleš Procházka, Apolena Veldová, Filip Švarc, Vojtěch Hájek, Svatopluk Schuller, Roman Hajlich, Michal Jagelka, Milada Vaňkátová, Robin Pařík, Lucie Trmíková, Radek Hoppe, Anna Theimerová, Zbyšek Horák, Luboš Ondráček, Radovan Vaculík, Michal Holán, Bohdan Tůma, Radek Škvor, Jan Škvor, Martin Hruška, Vasil Fridrich, Richard Fiala, Jiří Köhler, Petr Gelnar, Roman Říčař, Libor Terš, Pavel Dytrt, Ladislav Cigánek, Petr Burian, Robert Hájek, Kristýna Nebeská, Valentina Vránová, Amélie Vránová.

Vyrobeno ve studiu ArtCrow v letech 2022-2024. Vydala Audiotéka a Naše Vojsko, květen 2024 (MP3, celková délka 21 hodin 38 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Příběh z druhé světové války o posádce anglické válečné lodi, která doprovázela konvoje nákladních lodí přes Atlantik. Slavný válečný audioromán o bitvě v Atlantiku, o hrdinství a odvaze obyčejných Britů, které válka vytrhla z běžného života, aby na palubě korvety doprovázející konvoje nákladních lodí zajišťujících zásobování Anglie sváděli nelítostné souboje s německými ponorkami i vzdušnými silami Luftwaffe. Kruté válečné moře je místem potápějících se lodí a umírajících námořníků, složitých lidských vztahů i přátelství. Hrdinové příběhu z nelítostného života na moři unikají na krátké okamžiky odpočinku v kruhu rodiny, aby se znovu vrátili do drsného boje. (anotace)

Nicholas Monsarrat, syn významného chirurga, se narodil v Liverpoolu v roce 1910. Studoval ve Winchesteru a na Trinity College v Cambridge. Po vypuknutí 2. světové války nastoupil jako dobrovolník ke královskému námořnictvu, kde sloužil převážně na korvetách. Monsarratovy válečné zážitky jsou vylíčeny v několika knihách. Jeho nejslavnějším románem o válce v Atlantiku je kniha Kruté moře. V roce 1946 se stal ředitelem britské královské informační služby v Johannesburgu a později v Ottavě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)