Babylon neboli Nutnost násilí (2024)

Rebecca F. Kuangová. Kompletní audiokniha. Překlad Daniela Orlando. Režie Vít Malota.

Čte Ondřej Novák a Tereza Dočkalová.

Natočeno 2024. Vydal OneHotBook 25. 4. 2024 (MP3, katalogové č. AK660; EAN 8594169486604; celková délka 25 hod. 55 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Básník pobíhá nespoutaně po louce. Překladatel je nucen tančit v okovech – a přece má ohromnou moc.

Chlapce z čínského Kantonu potkalo štěstí v neštěstí. O nejbližší příbuzné ho sice připravila cholera, ale před smrtí v bídě ho uchrání britský profesor Lovell. Předloží mu nabídku, o níž se většině sirotků může leda zdát: když se bude hoch vzdělávat v jazycích, pro něž má zvláštní nadání, zařídí mu učený muž život v pohodlí. Hrdina tedy přijme nové anglické jméno Robin i svůj úděl a vydává se do Oxfordu, aby v elitním ústavu Babylon studoval stříbrodělství – magické umění překladatelství. Sejde se tu s podobně talentovanými vrstevníky z dalších zemí. Všem se dostalo blahobytných výsad, avšak za podmínek, kterým tak docela nerozumějí a o něž mohou kdykoli přijít. Zvlášť kdyby se zapletli s nesprávnými osobami. Jenže jak poznat, co je ve skutečnosti správné, když Britové žijí v přepychu díky pokladům z kolonií, zatímco původní spoluobčané mladých překladatelů jsou prachsprostě vykořisťováni?

Historická fantasy zpracovává nejen téma národní identity v čase dějinných křivd, ale líčí i roli jazyka při budování pomyslných kulturních mostů. Román získal řadu literárních ocenění, mj. cenu Nebula za nejlepší knihu roku 2022, British Book Award za nejlepší prózu a prémii Locus.  (anotace)

Rebecca F. Kuang (*29.5.1996) je čínsko-americká autorka fantasy. Narodila se v Číně a v roce 2000 emigrovala s rodiči do USA. Absolvovala čínská studia a historii na univerzitách v Cambridgi a Oxfordu, v současnosti studuje východoasijské jazyky a literaturu na Yale. Debutovala románem Maková válka (2018), jehož práva se prodala do devatenácti jazyků. Na svůj debut navázala dvěma pokračováními — The Dragon Republic (Dračí republika, 2019) a The Burning God (Hořící bůh, 2021). Za svou trilogii získala cenu Astounding Award (nejlepší mladý autor v rámci cen Hugo) a byla nominována na ceny Hugo, Nebula a World Fantasy Award.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)