Cestovní kancelář Jinosvěty 2 Na hraně oceánu (2024)

L. D. Lapinski. Kompletní audiokniha. Překlad Eva Klimentová. Hudba, zvuk, střih, mastering a produkce David Pravda. Výroba Mixing.Today. Režie Alexandra Bauerová.

Čte Matouš Ruml, Tereza Marečková.

Natočeno 2024. Vydal Témbr v roce 2024 (MP3, celková délka 9 hod. 51 min.). Ukázka k poslechu zde.

Série Cestovní kancelář Jinosvěty #2

Pozn.: Flick Hudsonová je hrdou členkou Cestovní kanceláře Jinosvěty a právě se s Jonatánem, který je správcem Jinosvětů, vydává za dobrodružstvím.

Královna pirátů Nyfe je volá na pomoc. Její svět je totiž ve vážném nebezpečí – rychle se zmenšuje a obyvatelům nezbývá než okamžitě utéct. Ovšem jak dostat do kufru obrovskou plachetnici? Jak by Královna moří o velikosti plejtváka obrovského dokázala projít něčím tak malým, jako je příruční zavazadlo? A který svět přijme bandu otrlých pirátů?

Flick s Jonatánem musí vymyslet, jak zachránit všechny místní obyvatele, než se jejich svět úplně zhroutí…a mají z toho zavařené snad všechny mozkové závity.  (anotace)

Lit.: Novotná, Iveta: Vyražte s Jinosvěty na dobrodružnou výpravu za piráty. In web Naposlech.cz, 27. 6. 2024 (recenze). – Cit.:  Uplynulo několik týdnů od toho, co Flick společně s Jonatánem Mercatotem zachránila Pětisvětlí a vypustila nalahvovanou magickou energii zpět do světů. Jenže rodiče Flick nemají o dceřiných zásluhách ani ponětí a namísto toho se na ni zlobí, protože nepřišla domů včas. Zbytek prázdnin tak dívka tráví zavřená doma. Když ji maminka konečně do Cestovní kanceláře Jinosvěty pustí, dostane Jonatán podivný vzkaz od Královny pirátů. Je jasné, že další kouzelné dobrodružství na sebe nenechá dlouho čekat.

Kniha Cestovní kancelář Jinosvěty s podtitulem Na hraně oceánu přináší malým čtenářům už druhé dobrodružství dvanáctileté Flick a o něco málo staršího Jonatana, majitele cestovní kanceláře Jinosvěty. Autorka L. D. Lapinski toto pokračování situuje na moře, do světa zvaného Průrva – světa, kterému hrozí zánik. Dějově tento příběh bezprostředně navazuje na první díl, takže bez znalosti předchozí části mohou být recipienti lehce zmatení. Nicméně nejdůležitější motivy a události z prvního dílu autorka na vhodných místech připomíná, aniž by tím však oslabovala děj tohoto dobrodružství.

Koncem loňského roku vyšla pod hlavičkou vydavatelství Témbr audioknižní verze prvního dobrodružství z Jinosvětů a krátce po nich se tentýž vydavatel zhostil i pokračování. Za režijní pult opět usedla Alexandra Bauerová. Velice zkušená režisérka, která má neobyčejný cit pro výběr interpretů, což se pozitivně promítá zejména do titulů určeným dětským posluchačům. Zvukovým mistrem a autorem hudby byl i v tomto případě David Pravda, který na finálním masteru odvedl velký kus práce. Nahrávka je skvěle vyčištěná a hlasitostně vyvážená. I když by tohle mělo být normou u všech audioknih, čím dál častěji se stává, že tvůrci postprodukci nevěnují tolik pozornosti zřejmě v domnění, že posluchači jejich odfláknutou práci neslyší nebo že jim to je jedno. To ale v případě Jinosvětů naštěstí neplatí a je skvělé slyšet, že existují tvůrci, kteří odvedou výbornou práci i u ne tak protežovaných titulů.

O ten nejlepší zážitek z audioknihy se ale postarali interpreti, stejní jako u prvního dílu. Nepoměrně větší část textu čte talentovaná Tereza Marečková. Její pasáže sledují postavu dvanáctileté Flick a interpretce se výborně povedlo vyvážit určitou míru dětské naivity a předčasně dospělé dívky, která nejenže se musí starat o malého bratříčka, ale navíc musí zachránit další svět, respektive tentokrát „jen“ jeho obyvatele. Marečková navíc dovedně variuje hlas pro každou postavu. Pirátský díl jí sice neposkytl tolik prostoru jako první část Cestovní kanceláře Jinosvěty i tak ale v různých chrapotech a zastřených hlasech pirátů mohla předvést opravdu široký hlasový repertoár. Jediné, co trošku zamrzí, je přílišná podobnost interpretace Flick a Jonatánovy sestřenice Avery. Na rozdíl od jiných je interpretka hlasově velice málo rozlišuje, což někdy může být lehce matoucí. Nicméně, mohl to být i záměr, jehož účel se posluchači dozví až u dalšího pokračování. S podobnou (i když na první poslech méně rozpoznatelnou) provázaností, která se „vyjeví“ až na konci druhého dílu, se posluchači této série už mohli setkat.

Druhým narátorem audioknihy Na hraně oceánu je Matouš Ruml, který čte pasáže sledované z pohledu Jonatána. Ruml podává tradičně výborný výkon a svým klidným projevem vytváří zajímavý kontrast k hlasově rozmanité interpretaci Terezy Marečkové. Oba herci navíc tímto způsobem ctí charaktery jimi sledovaných postav.

Pokud hledáte audioknihu, která by na delší dobu zabavila vaše potomky (třeba při cestě na dovolenou nebo za deštivého počasí), s Cestovní kanceláří Jinosvěty: Na hraně oceánu jistě nesáhnete vedle. Pokud jste ale předtím neslyšeli první část, rozhodně doporučujeme zachovat posloupnost.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)