Strnadův efekt (2024)

Jan Kotouč. Kompletní audiokniha. Režie Helena Rytířová.

Čte Kajetán Písařovic.

Natočeno 2024. Vydala Audiotéka, červenec 2024 (MP3, celková délka 12 hodin 13 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Matěj Strnad si žil relativně spokojeným obyčejným životem. Možná by rád víc vídal svého syna z prvního manželství, rád by měl lepší práci a rozhodně by chtěl něco zlepšit ve svém milostném životě, ale vlastně byl spokojený.

Potom se však po celé Zemi začaly objevovat podivné mimozemské portály. Z nich vycházelo záření, které pomalu zabíjelo lidstvo. Matěj by tuto katastrofu vnímal s podobnou zděšenou bezmocí jako zbytek lidstva, jenže jeden takový portál se náhodou objevil přímo před ním.

Všichni kolem Matěje zahynuli, on se probudil v nemocnici s mimozemským kusem technologie v těle a schopností zavírat portály. Jenže z portálů začnou vyskakovat podivná chromová monstra, jejichž jediným úkolem je Matěje zabít.

Matěj Strnad, skladník z Mostu, eskortovaný armádou České republiky, teď musí zavírat portály a tím zachránit lidstvo. Matěj tomu říká „bizarní schopnost“, o níž se neprosil. Zbytek světa tomu říká… Strnadův efekt. (anotace)

Jan Kotouč. Stálice české literární scény zaměřující se především na žánry military sci-fi a space opera. Jeho prvním dílem byla povídka Příliš blízké setkání, která se v přepracované verzi stala součástí románového cyklu Sektor Hirano, aktuálně čítajícího osm knih. Další autorův cyklus, České země, patří do žánru alternativní historie. Kotouč má na kontě i čtyřdílnou military sci-fi sérii Centrální imperium, přispěl také do série Agent JFK a publikoval množství povídek v různých antologiích. Za dvoudílnou Tristanskou občanskou válku získal v roce 2012 cenu Aeronautilus a také Encouragement Award.

Kajetán Písařovic po studiu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě působil na mnoha divadleních scénách po celé republice, mimo jiné v Divadle Petra Bezruče, Těšínském divadle, Divadle Komedie, Divadle na Zábradlí, Divadle Minor, Švandově divadle, Činoherním studiu Ústí nad Labem a ve Venuše ve Švehlovce. Na televizní obrazovce se objevil ve snímcích Jan Hus, Zádušní oběť nebo v seriálech Až po uši a Pustina. Spolupracuje mj. s Audiotékou a Českým rozhlasem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)